"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AKP’den akla ziyan ‘Başkanlık’ teklifi

30 Ocak 2015, Cuma
Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AKP’nin seçim vaadi seçim beyannamesinde yer alacak Başkanlık sisteminde “Başkanın Meclis’i fesh etme yetkisi” olacağını söyledi.

AKP’nin 7 Haziran’da yapılacak olan Genel Seçim için hazırlayacağı seçim beyannamesinde yeni anayasa ve başkanlık modeli de yer alacak. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu yaptığı açıklamada, ABD modelini ve bu model çerçevesinde AKP’nin Meclis Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu teklifi esas alacaklarını söyledi. Al Jazeera’ye konuşan Kuzu, beyannamede savunulan başkanlık modelinin ayrıntılarının yer almayabileceğini söyledi. Şu aşamada TBMM Uzlaşma Komisyonu’na sundukları metinin temel olarak kabul edilebileceğini söyleyen Kuzu, Komisyon’a sundukları metin üzerinde rötuşlar yapılabileceğini kaydetti. Parlamenter sistemde gerçek anlamda bir kuvvetler ayrılığı olmadığını savunan Burhan Kuzu “Yürütme benim içimden yani benim partimden, parlamentodan çıkıyor. Böyle olunca denetim sağlıklı işlemiyor. Kuvvetler ayrımı olmadığı için Meclis’in gerçekte kanun yapma yetkisi de yok. Yasaların yüzde 98’i hükümetten geliyor. Bütçeyi hükümet hazırlıyor, Meclis görüşüyor. Parlamento usulen bulunmuş oluyor. Parlamenter sistem birçok açıdan sakat” değerlendirmesini yaptı.

AKP'NİN TEKLİFİ

AKP’nin savunduğu modelin ABD modeline benzediğini belirten Burhan Kuzu, daha önce Meclis Uzlaşma Komisyonu’na sunulan teklif üzerinde çeşitli rötuşlar olabileceğini kaydetti.

‘MECLİS, BAŞKANI GÖREVDEN ALAMAZ’

‘Başkanın Meclis’i feshetme yetkisine karşın Meclis’in başkanı görevden alma yetkisinin olmadığı ve bunun otoriterleşme eğilimini artıracağı’ şeklindeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise Burhan Kuzu “Parlamento ile başkan arasında iş tıkandı diyelim. Bu gibi durumlarda başkan parlamentoyu feshediyorum ama ben de seçime gideceğim diyecek” dedi.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1971
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • kamil dağıstanlı

    30.1.2015 22:41:48

    Cenab-ı Allah canlarını almadığı sürece bunlardan kurtulmamız mümkün görünmüyor.

  • Mehmet Özkılınç

    30.1.2015 13:47:54

    Kim için? Neden.

  • SEZER

    30.1.2015 11:24:29

    Parlamenter sistemde yapmak isteyip de yapamadığı hangi hayırlı hizmet var ki bunların diktatörlük sistemi istiyoruz diye diretiyorlar. Devlet insan içindir toplum içindir.Devleti yönetenler halktan topladıkları vergilerle toplumun ihtiyaçlarını gidermekle yükümlüdür..Asıl PATRON vatandaştır. Siyasetçi demek emanetçi demektir.yaptığı hizmeti kimsenin başına kalkamaz hiç kimseyi aşağılayamaz hizmeti karşılığında maaşını alır halkın oyları ile seçilir halkın parasıyla hizmet verir ve halkın denetimine tabidir.işte bu nedenle hiçbir devlet yöneticisi halkın tamamına yada bir bölümüne ayrımcılık yapamaz ( Ne İstediler de Vermedim) diyemez evrensel hukukun dışına çıkamaz yasaları çiğneyemez vatandaşına zulmedemez kızdığı kişilere özel mahkeme kuramaz

  • HÜSEYİN SÖNMEZ

    30.1.2015 09:04:36

    Beyefendi kendisine kraldan daha fazla yetkiler almaya çalışıyor. Amacı ne acaba?

  • HÜSEYİN İLHAN

    30.1.2015 07:35:57

    AKP kiiim,hak,adalet kavramları nerede.RANT,KEYFİLİK,HIRSIZI KORUMA,YOLSUZLUKLAR ile dolu dolu icraat.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı