"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AKP'den milletvekillerine 'Rusya' talimatı

25 Kasım 2015, Çarşamba 17:38
AKP, Rusya uçağının düşürülmesine ilişkin milletvekillerine basına demeç verilmemesi konusunda talimat verdi.

Türkiye'nin Suriye sınırında Rusya'ya ait savaş uçağını hava sahası ihlali gerekçesiyle düşürmesinin ardından Moskova'dan gelen sert mesajlara karşın Ankara, Türkiye-Rusya ilişkilerinde bir kırılmaya beklemiyor. AKP'li üst düzey yöneticiler ve bakanlar, ilişkilerin bozulmasından Rusya'nın da zarar göreceğini ve bu nedenle krizin büyümesini beklemediklerini ifade ediyor.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Rusya'dan gelen sert mesajlarla ilgili, "Rusya ilk öfkesini yendikten sonra, kendi yaptığı hataları gözden geçirirse umuyoruz ki kısa zamanda normalize olur. Türkiye'nin düşünmesi gerektiği kadar Rusya'nın da düşünmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

‘BU KABUL EDİLEMEZ' DEMİŞTİK

Konuyla ilgili Meclis'te gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Türkeş, Türkiye'nin, hava sahası ihlalleri konusundaki tutumunun önceden Rusya'ya en üst seviyede bildirildiğini ifade ederek "Nasıl oldu da bunlar, buna rağmen bunu yapmakta ısrar ettiler, o ilginç" dedi. Türkeş, 3 Ekim'deki ihlalin ardından Rusya'dan gelen askeri heyetin Ankara'da bilgilendirildiğini ifade ederken "Hem Moskova'da hem Ankara'da en üst seviyede bilgi verdik kendilerine ‘bu kabul edilemez' diye. Hem NATO'ya bilgi verildi hem Rusya'ya bilgi verildi. Şimdi aynı şeyi bir daha. Herhalde, diğer ekonomik meseleler sebebiyle Türkiye yapamaz gibi gelmiş olabilir onlara" diye konuştu.

AÇIKLAMA YAPILMAYACAK

Sputnik'in ulaştığı AKP kaynakları, konu hakkında basına demeç verilmemesi konusunda parti yönetiminden talimat aldıklarını ifade ederken birçok AKP milletvekili konuyla ilgili açıklamayı Başbakan Davutoğlu'nun yaptığını ve partilerinin resmi görüşü olan bu açıklamanın dışında bir şey söylemeyeceklerini dile getirdi. Davutoğlu, grup konuşmasında "Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizde bu tür olaylara ve kazalara fırsat verilmemesi konusu her temasımızda gündeme getirdiğimiz ve hassasiyet gösterdiğimiz bir husustur. Bizler her zaman bu özeni ve dikkati göstermiş bir ülkeyiz. Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez" demişti.

‘İKİ ÜLKE DE ZARARLI ÇIKAR'

AKP'li üst düzey yetkili ise, Türkiye ile Rusya'nın birbirleri için önemli ülkeler olduklarını ifade ederken "İlişkilerin bozulmasından sadece Türkiye değil Rusya da zararlı çıkar" dedi. Aynı yetkili, iki ülkenin özellikle enerji alanındaki işbirliğine ve dünya petrol fiyatlarındaki düşüklüğe dikkat çekerek özellikle ekonomik ilişkilerin bozulmasından Türkiye'nin yanı sıra Rusya'nın da zarar göreceğini söyledi.

PUTİN'İN SERT ÇIKIŞI

Sputnik'e değerlendirmelerde bulunan diğer bir AKP yöneticisi ise Putin'in sert çıkışını ‘kendi iç kamuoyuna dönük açıklamalar' olarak nitelendirirken ilişkilerde kısa vadede gerginlik olsa da ekonomik ilişkilerde bir bozulma beklemediğini ifade etti.

AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Ali Şahin ise Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada uçak krizinde Türkiye'nin Batı'ya bel bağlamaması gerektiğini ifade ederek "SU-24 Krizinde tüm hesaplarımızı kışa göre yapıp yaz çıkarsa bahtımıza demeliyiz. Yani NATO ve Batı'ya bel bağlamadan yalnız olduğumuzu bilelim" dedi.

Şahin, Rusya'ya da Türkiye ile empati yapma çağrısında bulunurken "Rusya empati yapmalı. Mesela Türk uçaklarının Ukrayna'da Rus kökenli köyleri bombaladığını ve Rus sınırlarını ihlal ettiğini düşünmeli" dedi.

Etiketler: akp, rusya, savaş uçağı
Okunma Sayısı: 1677
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı