"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakan Ala: Bu gecikmiş bir reformdur

20 Şubat 2015, Cuma 14:34
İçişleri Bakanı Efkan Ala, İç Güvenlik Yasa Tasarısının Meclis Genel Kurulun'da görüşülmesi esnasında çıkan tartışmaları eleştirdi.

Bakan Ala, “Denetimin iyileştirilmesi ilişkin reformlara ihtiyaç vardır. İşte bu o reformdur. Bu gecikmiş bir reformdur, Türkiye’nin buna ihtiyacı var.” dedi.

Ankara Palas Devlet Konukevinde yapılan 'Reform Eylem Grubu' 2. toplantısına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Avrupa Birliği(AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katıldı. İçişleri Bakan Efkan Ala, Reform Eylem Grubu’nun toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 

’Meclis genel kurulunda görüşülmesi sırasında yaşanan gerginliklerle muhalefetin buna yönelik tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusunun ardından Bakan Ala sözlerine Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun annesine başsağlığı dileyerek başladı. Efkan Ala, iç güvenlik paketinde dükkanında esnaf ekmek parasını kazanmaya çalışırken onun dükkanına molotof atanları engelleyeme yönelik düzenlemeler olduğuna işaret ederek, “Otobüste öğrencilerimiz, çocuklarımız, seyahat ederken vatandaşlarımız, belediye otobüslerinde seyahat ederken onlara molotof atıp yakmaya çalışanlarla ilgili düzenlemeler var. Daha önce çok elim hadiseler oldu bu ülkede ve insanlar yandı, yakıldı. Bunları engellemeye yönelik düzenlemeler var.” dedi.

Okulların, camilerin etrafında, öğrencilerin, gençlerin kaldığı yurtların etrafında eroin, bonzai, uyuşturucu satanları gözaltına almaya yönelik düzenlemeleri de hatırlatan Ala, şöyle devam etti: “Bunları biz vatandaşımızın, esnafımızın alışveriş yapma özgürlüğü, seyahat etme özgürlüğü, okula gitme özgürlüğü yok mu? Buna hakkı yok mu? Çocuklarımız uyuşturucu ile karşılaşmadan okulunu bitirme özgürlüğü hakkı yok mu? Bunları değerlendiren, bunları korumaya yönelik düzenlemeler var. Hırsızın yankesicinin vatandaş şikayet ettiği zaman suç üstü halinde derhal gözaltına alınmasına yönelik düzenlemeler var. Ben mağdurum, evinde hırsızlık yapılmış vatandaşın bir de karakola gel. Orada senin evinde hırsızlık yapıldığına dair ifade ver anlayışının yerine gidip evinde arzu ederse, iş yerinde onun şikayetinin polisin jandarmanın alabilmesini sağlayan, onun da talebiyle düzenlemeler var. Gösterilere katılıp provokasyon yapanlara yönelik düzenlemeler var. Bunların yasal getirilmesinden herkesin memnun olması gerekirken muhtemelen vatandaştaki bu desteği görünce bu desteği sabote etmeye yönelik bazı ittifaklar görüyoruz. Olan biten budur.” 

“Bizim polise sokakta ihtiyacımız var.” diye devam eden Bakan Ala, “Eroinle mücadele etsin, hırsızlıkla mücadele etsin, bunlara ilişkin düzenlemeler var. Narkotik kurduk, neticelerini alıyoruz. Düzenlemelerin hepsi vatandaşımızın lehine düzenlemelerdir.” cümlesini söyledi.

“2014 AB RAPORUNA GÖRE; VALİ VE JANDARMALARIN KOLLUK FAALİYETLERİ HALEN YETERSİZ”

Efkan Ala, 2014 Avrupa Birliği İlerleme Raporu'ndan “Valilerin, jandarmaların kolluk faaliyetlerine ilişkin halen yetersizdir, orduya polis teşkilatına, jandarmaya ve istihbarat faaliyetlerine ilişkin. Denetimin iyileştirilmesi ilişkin reformlara ihtiyaç vardır. İşte bu o reformdur. Jandarma üzerinde emniyet üzerinde sahil güvenlik üzerinde sivil denetim artıran jandarma ve sahil güvenliği de İçişleri Bakanlığı’na bağlayan düzenlemeler var.” satırlarını okudu.

Bakan Ala, konuşmasını, “Asayişten sorumlu olanın o sorumluluğun yerine vatandaşın istediği gibi yerine getirebilmesi için, sorumlu siyasi otoritenin sivil irade ve idarenin yetkili olması gerekmez mi? Bundan daha doğal ne olabilir? Bu gecikmiş bir reformdur, Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Çünkü iyi yapanın mükafatlandırılması, kötü yapanın da görevden alınması yetkisi elbette bakanda, valide olmalıdır. Hesabı aynı, Meclis kırsal da herhangi bir yerde hadise olduğunda asayişe yönelik hesabı kimden soruyor? Bizden soruyor. Bu sorumluluğu yerine getirme yetkisini Meclis'e götürdüğümüz zaman da burada bazı kurumlar kelime oyunlarıyla karşı çıkıyor, bunlar çok yanlış şeylerdir. Biz memlekette vatandaşın ihtiyacını karşılayacak düzenlemeler yapıyoruz, onların problemlerini çözecek inisiyatifler alıyoruz.” ifadeleriyle sürdürdü.

“İHTİYACIMIZIN 3 KATI EMNİYET MÜDÜRÜ FAZLASI VAR”

İhtiyaçlarından 3 kat fazla emniyet müdürü olduğuna da değinen Efkan Ala, “Sahada, caddede görev yapacak olan baş komiser, komiser yardımcısı ihtiyacımızın yarısı kadar komiser yardımcısı var. İhtiyacımızın 5/1 kadar komiserimiz var. İhtiyacımızın 7/1 kadar baş komiser ihtiyacımız var. Bu böyle mi devam etsin? Bin baş komiser var 7 bin ihtiyacımız var, yaklaşık 2 bin komiserimiz var. Bizim 10 bin komisere ihtiyacımız var. bu piramidi düzelten bir düzenleme var bunun içinde. Sonuç olarak molotof atmayanın, yakıp yıkmayana, eroin satmayana yönelik bir şey yok. Ama esnafın ticaret yapma özgürlüğü, vatandaşın seyahat etme özgürlüğünü kollayan düzenlemeler var. Aziz milletimizin takdirine arz ediyorum.” diyerek, sözlerini tamamladı.

Okunma Sayısı: 885
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı