"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakan'dan yapı denetim kuruluşlarına gözdağı

11 Ekim 2014, Cumartesi 11:42
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yapı denetim kuruluşlarını daha ciddi denetlemeye başlayacaklarını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, "Yapı denetimci arkadaşlara duyuruyorum; 17 Ağustosları bir daha yaşamayalım. O yüzden yasa çıktı, yapı denetimin olmasıyla ilgili. 81 ilimizde var. Bunu düzgün yapmamız lazım. İyi yapana saygımız, iyi yapmayana da ciddi anlamda baskımız, cezamız olacak" dedi.

Vali Münir Karaloğlu'nu tarihi Valilik binasında ziyaret eden Güllüce, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bursa'nın, kentsel dönüşüm bakımından çok önem verdikleri illerden biri olduğunu söyledi. 

Güllüce, Bursa'nın, Türkiye'nin en güzel şehirleri arasında bulunduğunu ancak deprem konusunda sorunları olduğunu ve geçmişte kötü yapılaşmanın fazlasıyla yaşandığını anlattı.

Bursa'da bundan dolayı kentsel dönüşümün ciddi anlamda olması gerektiğini vurgulayan Güllüce, "İki ilçemiz yapıyor. Ben de birkaç sebepten dolayı yapı denetimin nasıl olduğuyla ilgili incelemelerde bulunacağım" diye konuştu.

Türkiye'de yapı denetimin yeterli derecede olmadığı yönünde bir algı oluştuğuna değinen Güllüce, şöyle devam etti:

"Dün İstanbul'da söyledim. İki şık var; yapı denetim iyi yapılmıyor, algı böyle. O zaman yapı denetimcilerin bu algıyı değiştirmesi lazım. 'Hayır, algı doğru, yapı denetim iyi değil', o zaman bizim yapı denetimleri iyi denetlememiz lazım. Bu sefer de yapı denetim kuruluşlarını daha ciddi denetlemeye başlayacağız. Yapı denetimci arkadaşlara duyuruyorum; 17 Ağustos'ları bir daha yaşamayalım. O yüzden yasa çıktı, yapı denetimin olmasıyla ilgili. 81 ilimizde var. Bunu düzgün yapmamız lazım. İyi yapana saygımız, iyi yapmayana da ciddi anlamda baskımız, cezamız olacak. Dün söyledim, bugün de söylüyorum, birkaç kere daha tekrarlayacağım."

"6,5 milyona yakın binamız mühendislik hizmeti görmemiş"

Güllüce, kentsel dönüşümle ilgili sadece Bursa'da değil, ülke genelinde bir seferberlik yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin 2023 vizyonunu hatırlatan Güllüce, şunları kaydetti:

"6,5 milyona yakın binamız mühendislik hizmeti görmemiş, kaliteli değil, eskimiş. O yüzden de hem 2023 vizyonuna giden Türkiye'ye yakışmıyor hem de deprem riski var. İkisini bir araya getirdiğinizde kentsel dönüşümü hızlandırmamız lazım. Hiçbir parti ayırmadan söylüyorum; belediye başkanlarımız seferberlik ilan etsin, kentsel dönüşüm hazırlıkları yapsın. Gelsinler birlikte bir yol haritası belirleyelim. Şu anda bakanlığımıza müracaat sayısı her geçen gün artıyor. Bakanlığımız bir nevi 'belediyeler bakanlığı'. İller Bankası yönüyle bağlı, planlama yönüyle bağlı, başka yönleriyle belediyelerle iç içe."

Bakan Güllüce, bir gazetecinin "(Baskı ve cezalar) dediniz, nasıl cezalar öngörülecek?" sorusunu, "Yasalar hükmünde olacak. Bunları birebir uygulayacağız. Tabii en büyük yasa da en büyük ceza da vatandaşın ve o adamın bizim ona ceza verdiğimizi duyması olacak. 'Yani bu adam işini iyi, kaliteli yapmıyor.' En büyük cezası o olur" diye yanıtladı. 

Aynı gazetecinin, "Yani gıda sektöründeki gibi afişe mi edilecek?" sorusu üzerine Güllüce, şunları söyledi:

 "Yani biz yapmasak bile vatandaş duyuyor. Bu piyasa duyuyor bunu. İnsanlar işini iyi yapsın biz bu işlerle uğraşmayalım. Para karşılığı iş yapıyor. Şimdi burada bir yanlış anlaşılma olmasın. Haksızlık da yapılmamalı, işini düzgün yapan kardeşlerimiz bir hayli fazla. İşini düzgün yapmayanlarla ilgili söylüyorum. Kalkıp, yapı denetim firmalarının tümü hakkında böyle konuşursak haksızlık yapmış oluruz. İçinde iyi olmayanlara bu sözlerimiz."

Okunma Sayısı: 1489
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı