"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Kurtulmuş'tan önemli açıklamalar

30 Mayıs 2016, Pazartesi 13:11
65. Hükümet, ikinci Bakanlar Kurulu toplantısını Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan toplantı, saat 09.10'da başladı, 11.00'de tamamlandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrasında açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, yeni hükümetin öncelikli hedeflerini açıkladı. Yeni hükümetin yol haritasını anlatan Kurtulmuş, "Hükümetin önceliği yeni anayasa ve başkanlık sistemidir." dedi.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle: "65. Hükümet'le ekonomide yeni bir döneme geçiliyor. Türkiye üreten bir ekonomiye sahip olacak. İkinci olarak da terörün sona erdirilmesidir. Terör belasını bütün imkanlarımızı kullanarak sona erdirmek esas amacımızdır. Üçüncü hedef, yeni anayasayı yapmak, başkanlık sistemini gündeme getirmek ve Türkiye'de söz verdiğimiz siyasal reformları tamamlamaktır. Dördüncüsü dış politikada bütünlüğü korumaktır. Beşincisi tüm vatandaşlarımızın kendisini özgür hissettiği bir Türkiye'yi oluşturmaktır.

TERÖRLE MÜCADELE VE YENİDEN İNŞA SÜRECİ

Sur, Silopi, İdil, Cizre ve Yüksekova'da ortaya çıkan tablo masaya yatırıldı. İmar ve inşa alanındaki bütün faaliyetlerin yeniden planlandığı bir süreçteyiz. 5 ilçemizde, 6 bin 320 bina yıkıldı. Öngörülen toplam maliyet 855 milyon lira civarındadır. Mevcut imar planlarına ve tarihsel yapıların korunmasına azami dikkat gösterilerek vatandaşlarımızın rızası üzerine yapılması esastır. 64. Hükümet zamanında Birlik, Demokrasi ve Huzur Eylem Planı'mız vardı, bu plan aynen devam etmektedir. 80 maddelik eylem planı ile ilgili yapılmış olan icraatlar devam ediyor. 80 planın 34'ü tamamen bitmiştir. Çok sayıda bakanlığın görevleri vardır. Bütün bu birimler sorumluluklarını yerine getiriyor. Meseleyi sadece terörle mücadele olarak değil, yeniden imar ve inşaa faaliyeti olarak görüyoruz. Terörle mücadele konusunda gelinen nokta değerlendirilmiş oldu.

AB İLE İLİŞKİLER VE VİZE SERBESTİSİ

Avrupa Birliği Bakanımızı Ömer Çelik, sunumunu gerçekleştirdi. Vize serbestisi konusunda AB ile müzakere süreci var. Biz bize düşen sorumlulukların hemen hemen tamamını gerçekleştirdik, 3 -4 madde kaldı. Türkiye'nin ciddiyeti ve sağlam bir iradeyle yaklaşmasını istismar edilmemesini temenni ederiz. Mızıkçı şekliden, AB'den bazı siyasetçilerin içine girdiği tavırları anlamadığımızı, uygun bulmadığımızı ifade etmek isterim. Önümüzdeki hafta AB ile Türkiye arasında toplantılar sürdürülecek. Türkiye'ye verilen sözlere layık olacaktır."

KURTULMUŞ, SORULARI CEVAPLADI

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

Cerablus harekatı teklifi ile ilgili soruya ise Kurtulmuş, şöyle cevap verdi: "Suriye'de her gün yeni bir oyun, oyun içinde oyun farklı şekilde uygulanmakta. Bunlar da Türkiye'yi rahatsız etme durumuna gelmektedir. Mare-Cerablus hattı da Türkiye için hayati bir hattır. Bu hattın korunması, terör örgütlerinin hareketli olmaması için Türkiye üzerine düşeni yapmaya kararlıdır. Burada IŞİD'in durdurulması önceliklidir."

Kurtulmuş, terörle mücadelede yeni dönemle ise şunları söyledi: "Terörle mücadele tek bir örgüte yönelik değildir. Şehirlerin yeniden barış ve huzura kavuşması için bir dizi operasyonlar yapılıyor. Ayrıca kırsal kesimde de ciddi mücadele veriliyor. Terörle mücadele gibi bir ciddi konuda bunu medya üzerinde konuşmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Her gün çok sayıda şehit verdiğimiz, her gün saldırıların olduğu bir ortamdayız. Bu konu ile ilgili medya üzerinde konuşma doğru değil. Canlı bombaları kullanarak çok sayıda insanın ölümüne sebep olmuş terör örgütleriyle karşı karşıyayız."

Kurtulmuş, Putin'in açıklamaları konusundaki soru üzerine, "Uçak krizi ortaya çıktığından beri, 'Ne Türkiye Rusya'yı, ne Rusya Türkiye'yi gözden çıkarabilir' dedik. İki ülke kadim dosttur, rakiptir, ilişkilerini güçlendirmiş iki ülkedir. Suriye krizinden kaynaklanan bir durum dolayısıyla ilişkiler gerilmiştir. Türkiye bile bile, kasten bu uçağın düşürüle olayının içinde olmamıştır. Türkiye uçağın kimliğini bilmediğini resmi olarak ifade etmiştir. Rusya'nın bu meseleyi uzatmasının Rusya içinde faydalı olmayacağı düşüncesi içindeyim. Keşke böyle bir durum ortaya çıkmasaydı. Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden tamir edilebileceğini kanaatindeyim. İki komşu ülke arasındaki bu sorunun diyalog yoluyla çözülmesi mümkün olur." açıklamasında bulundu.

64. Hükümet'in turizmle ilgili eylem planı ve yeni hükümet planı hakkında Kurtulmuş, "Geçmiş hükümetlerde aldığımız kararlar uygulanmaya devam edecektir. Eksikler varsa bunlar gündeme gelir." ifadesini kullandı.

Almanya Parlamentosu'nda Ermeni soykırımı iddialarının sorulması üzerine Kurtulmuş, "1915 olaylarda ölen çok sayıda insan var. Hepsi Osmanlı Devleti'nin vatandaşlarıydı. 1915 olaylarında hayatını kaybedenler için taziyelerimizi ifade ederiz. 1 asır önceki hesabı karıştırmak isteyenleri anlamak mümkün değildir. Hangi sebeplerle o noktaya gelme hakkında söz söyleme parlamentoların vazifesi değildir. Parlamentoların vazifesi eski defterleri karıştırıp, bir takım kirli hesapları önümüze sermek değildir. Eğer samimiyseler bunları tarihçilere sunmak ve tarihçilerin tarafsızlık içinde bu olayları aydınlatmasını sağlamaktır. Almanya dostumuz, müttefiğimiz bir ülke olarak, Almanya'nın Türkiye ile olan ilişkilerine dikkat göstermesi gerektiğini ifade ederim. Bu sosyolajik bir ilişkidir." sözlerini kaydetti. 

ABD askerlerinin YPG arması takması konusunda Kurtulmuş, "ABD askerlerinin YPG armasıyla sahada görünmesi dostluk ilişkisine zarar vericidir, rencide edicidir. Türkiye'nin terör örgütü olarak benimsediği bir örgütün armasının kullanılması dostlukla ilgili değildir. ABD'nin bu hatadan döneceğini düşünüyoruz. ABD'nin Suriye'deki bir takım hesaplar üzerinden Türkiye gibi bir müttefiği rencide edeceğini düşünmüyoruz." dedi.

Başkanlık sistemi takvimi ile ilgili soruya Kurtulmuş, "Hükümetin öncelikli adımlarından birisi yeni anayasa ve siyasal reformları tamamlamaktır. Bu milletin talebidir. Yeni bir anayasa 1980 darbesinden beri konuşuluyor. Türkiye'nin daha etkin bir yönetim sistemine kavuşması için bütün partiler görüşlerini ortaya koysun. Kamuoyunun da içinde olduğu bir tartışma olsun. Böyle bir talep ve böyle bir siyasi irade var. Biz en kısa zamanda bu meseleyi TBMM'ye getirmeyi isteriz. Gerekli çalışmaları yaparız. En kısa zamanda bizim başkanlık sistemiyle ilgili teklifimiz TBMM'ye getirilecektir." cevabını verdi.

Erken seçimi tartışmaları hakkındaki soruya Kurtulmuş, "Bu tartışmayı doğru bulmuyoruz." demekle yetindi.

İsrail ile ilişkiler konusundaki soruyu Kurtulmuş, "Üç önşartımızın ikisi gerçekleşti. Tazminat konusunda İsrail kararını vermiş bulunuyor. Ancak üçüncü şartımız olan yardımları ulaştırma gayreti boşuna değildi. Ablukanın azaltılması ya da bütünüyle ortadan kaldırılması. Bizim teklifimiz masada duruyor. Abluka, ambargo meselesi orada yaşayanların hayatlarını normalleştirecek seviyeye dönmeden Türkiye'nin onaylaması mümkün değil." şeklinde cevapladı.

Yargı tartışmaları konusunda Kurtulmuş, "İşin neden siyasallaştırdığını anlamak mümkün değil. Yargı başkanlarının Cumhurbaşkanımızın bulunduğu bir toplantıya katılması hiçbir şekilde yadırganacak husus değildir. Ne Cumhurbaşkanımızı yargı faaliyetlerine müdahale etmiştir, ne de çay toplama faaliyetinde yargı bağımsızlığı ihlal etmişlerdir. Onların faaliyetlerini gözeten, kontrol ediyor; yargıya müdahale etmiyor. Ortada yargı bağımsızlığını ihlal eden bir durum yoktur." şeklinde konuştu. 

Hakan Fidan'ın görevden alınma iddiası ile ilgili soru için de Kurtulmuş, "MGK'da bu iddia gündeme gelmedi. Kulislere göre hareket edemeyiz." dedi.

 

Okunma Sayısı: 1919
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı