"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Baykal: Anayasa 80 milyonu kucaklamalı; milleti ikiye ayırarak anayasa yapılır mı?

04 Mart 2017, Cumartesi 18:55
CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, referanduma ilişkin, "Milletin yarısı devleti paylaşacak. İcrayı, bütçeyi, yetkiyi oy verdiği kesime gidecek. Yarısı da dışlanmış olacak. Türkiye'yi bölüyorsun. Bölerek anayasa yapılır mı? Milleti ikiye ayırarak anayasa yapılır mı? Başkanlığın Meclis'e kuma getirilmesi demektir. Yüzde 50 artı 1 ile kabul edilen anayasa olur mu? 80 milyonu kucaklamalı. Yüzde 50 artı 1 ile olursa bu anayasa olmaz. Üvey anayasası olur. Yani anayasanın temeli olan Meclis'e başkan ortak olarak, kuma olarak geliyor. Sadece gelmekle de kalmıyor Meclis'in mal varlıkları kumanın üzerine yapılıyor" dedi.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal Ankara'da referandumda neden "hayır" denilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Baykal, "Bütçeyi, yürütmeyi denetleyemeyen bir Meclis. Gülünç. Bu bizim tarihi sürecimize ters. İktidarın kurumsallaşması sürecini kesintiye uğratacak. Tekrar keyfiliğe ve kişiselliğe getirecektir. Millet inşa etme sürecimizi kesintiye uğratacaktır. Milleti bölecektir. Milletin yüzde 50 artı 1 oyu ile icrayı çıkarmaya yönelik. Millet egemendir onun dışındakilerin otoritesine yönelik olarak egemenlik denilmez. Hegemonya denir. Milletin yarısı devleti paylaşacak. İcrayı, bütçeyi, yetkiyi oy verdiği kesime gidecek. Yarısı da dışlanmış olacak. Çünkü Meclis gidişata yön verebilir olmaktan çıkacak. Bütün dünyanın saygı duyduğu orta doğunun ortasında böyle bir devlet ortaya çıkmış. İstikrar, dayanışma içinde, hukuk, demokrasi, insan hakları belli ölçüde işler halde. Sorunlar var. Sorunları aşma umudu da var. Niye tüm bunları kesintiye uğratmak durumunda kaldık" diye konuştu. 

"BU İKTİDAR HALKIN OYU İLE GELDİ HALKIN OYU İLE GİTMESİ SAĞLANMALI"

Baykal, "15 yıllık bir iktidar var. Bu iktidar halkın oyu ile geldi. Halkın oyu ile gitmesi sağlanamadığı sürece Türkiye'de demokrasinin sağlıklı bir şekilde işlediğine inanmak çok güç olacaktır. Bunu sağlamak zorundayız. Bu henüz sağlanamadı. İlk işaret 7 Haziran'da ortaya çıktı. O büyük bir telaşla engellendi yeniden eski statüko inşa edilmek istendi. İktidardan uzaklaşmamak için çaba içerisine girmişse iktidardakiler o ülkede demokrasi çok ciddi bir kriz ile karşı karşıya demektir. Demokraside iktidara gelmek kadar düşmek de doğal. Düşmeyi de kabul edeceksin. Öyle bir noktaya geldik ki referandumda milletimiz çok önemli bir karar alacak. Bu karar Türkiye'nin geleceğini çok derin önemli bir ölçüde etkileyecektir" ifadelerini kullandı. 

"HAYIR KARARI ÜLKENİN ÖNÜNDE BÜYÜK BİR UFUK AÇACAK" 

Baykal, "Hayır kararı ülkenin önünde büyük bir ufuk açacak. İtiraf edilen Defakto bir manzara var. Evet çıkarsa çok şey değişecek. Meclis denetleme yapamayacak" dedi. 

"KATRİLYONLARCA BÜTÇEYİ UYGUN GÖRDÜĞÜ GİBİ TAKIR TAKIR HARCAYACAK" 

Baykal, "Katrilyonlarca bütçeyi uygun gördüğü gibi takır takır harcayacak. Bütün memur statüsünde kamu çalışanı sözleşmeli personel haline bir kararname ile dönüştürülebilir. Kıdem tazminatları bir kararname ile kalkabilecek" dedi. 

"YÜZDE 50 ARTI 1 İLE ANAYASA OLMAZ ÜVEY ANAYASA OLUR BU BAŞKANLIĞIN MECLİSE KUMA GETİRİLMESİ DEMEKTİR" 

Baykal, "Başkanlığın Meclis'e kuma getirilmesi demektir. Yüzde 50 artı 1 ile kabul edilen anayasa olur mu? 80 milyonu kucaklamalı. Yüzde 50 artı 1 ile olursa bu anayasa olmaz. Üvey anayasası olur. Şimdi cumhurbaşkanı geliyor. Meclis'in yetkililerine ortak oluyor. Yani anayasanın temeli olan Meclis'e başkan ortak olarak, kuma olarak geliyor. Sadece gelmekle de kalmıyor Meclis'in mal varlıkları kumanın üzerine yapılıyor. Böyle olunca huzur olur mu? Hayır derseniz dayatmayı bertaraf edeceksiniz" diye konuştu. 

 "TÜRKİYE'Yİ BÖLÜYORSUN. BÖLEREK ANAYASA YAPILIR MI? MİLLETİ İKİYE AYIRAN ANAYASA YAPILIR MI?" 

Baykal, "Konunun özünü tartışmaktan kaçmak, şöyle böyle deyip korkutmak siyasi magandalıktır. Mantığını anlatır gerekçesini söyler. Hak veriri veya vermeyiz. Ciddi bir zafiyet var. Projeye güvenemem var temelinde. Türkiye'yi bölüyorsun. Bölerek anayasa yapılır mı? Milleti ikiye ayıran anayasa yapılır mı? İşletmeye çalışırsan milleti yararsın. Partizanlık, sencilik, bencilik ön palana çıkar. O zaman ne hukuk ne de devlet kalır. Parti egemen olursa hegemonya olur. Devlet partileştiriliyor. Milleti çektiğin zaman parti egemenliği olur" ifadelerini kullandı.

"HAYIR ÇIKARSA, ULUS'TAKİ MECLİSİMİZİ YENİDEN 16 NİSAN'DA AÇMIŞ GİBİ HİSSEDECEĞİZ" 

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, referandumda hayır çıkmasına ilişkin, "16 Nisan'da bir hayır çıkarsa, sanki o Ulus'taki Meclisimizi yeniden 16 Nisan'da açmış gibi hissedeceğiz. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyeti o gün ilan etmiş gibi olacağız. O coşkuyu yaşayacağız. Bütün dünyanın saygı duyduğu Türkiye Cumhuriyeti devletinin her türlü tehlikeden kurtarmış sanki yeniden kazanmış gibi hissedeceğiz" dedi.

DHA

Etiketler: deniz baykal, referandum,
Okunma Sayısı: 1107
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı