"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

''Cumhurbaşkanlığı Sistemi'' diyeceğiz

12 Mayıs 2016, Perşembe 10:08
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, Türkiye'de tartışılan başkanlık sisteminin adını Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde katıldığı bir konferansta açıklayarak, "Amerikalılar 'Başkanlık sistemi' diyor. Veyahut ta Fransızlar 'Yarı başkanlık sistemi' diyor. Biz, 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' diyeceğiz. Bu sistem de yerli olacak, milli olacak inşallah" dedi.

Şeref Malkoç, AKP'li İskenderun Belediyesi tarafından düzenlenen 'Yeni Anayasa ve 2023 Vizyonu' konulu konferansa katıldı. Kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta konuşan Malkoç, yeni anayasa için destek istedi.

"ŞEYH EDEBALİ VE MEVLANA BAŞLANGIÇ KISMINA YERLEŞTİRİLMELİ"

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu belirten Malkoç, şunları söyledi:

"Memleketimiz dünyada kolay kolay hiçbir ülkeye nasip olmayacak imkânlara sahip. Şeyh Edebali'nin söylediği 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ve Mevlana'nın söylediği 'Yaratılanı severiz yaratandan ötürü' gibi öğretilerin anayasanın başlangıç kısmına yerleştirilerek ruhunun ona göre oluşturulması lazım. 'ABD Anayasası' dediğimiz yapı kendi ihtiyaçlarından ortaya çıkan bir anayasadır. 20 maddedir ama ardından ihtiyaçlarla birlikte ilaveler yapılmıştır. Fakat dünyanın geneline ve Türkiye'ye baktığımızda yazılı bir anayasamızın olması şart. Çünkü yazılı anayasada hak ve özgürlüklerimizin ciddi şekilde teminat altına alınması gerekir. Birinci esas budur. İkincisi de devlet çarkının geçmişteki gibi sıkıntılı olmamasıdır. Siyasi istikrarın ve sosyal huzurun sağlanması gerekir."

"CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ DİYECEĞİZ"

Şeref Malkoç, Türkiye'nin gündemindeki Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinerek şöyle devam etti:

"Yapılan bütün kamuoyu araştırmalarında Türkiye'nin bu 1982 Anayasası'ndan kurtulması gerektiği, anayasanın değişmesi veya yeni bir anayasa yazılması konusunda toplumun yüzde 90'ının ittifakı var. Evet, yeni anayasa yapalım. Nasıl bir hükümet sistemi olsun? Parlamenter hükümet sistemi mi olsun? Şimdi 'Başkanlık' deniyor da ben ona artık 'Başkanlık' demiyorum 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' diyorum. Bizde 'Cumhurbaşkanlığı' denmiş, 'Reis-i Cumhurluk' denmiş. Millet biraz da bu başkan deyiminden çok fazla hoşlanmıyor anladığım kadarıyla, onun da için de 'Başkanlık Sistemi' diyorum ben, inşallah öyle diyeceğiz bundan sonra.

Türkiye bugün eğer arzu ettiği yerde değilse bunun temel sebebi siyasi istikrarsızlıktır. Türkiye'nin temel problemi siyasi istikrarsızlıktır. Bundan kurtulmamız gerekiyor, bunun için hükümet sistemini yenileyeceğiz. Yaygın olan, geçerli olan, en çok kullanılan parlamenter sistem var, bugün Türkiye'de bu anayasada işleyen sistem gibi. Bunun yanında Amerikalılar 'Başkanlık Sistemi' diyor. Veyahut ta Fransızlar 'Yarı başkanlık Sistemi' diyor. Biz, 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' diyeceğiz. Bu sistem de yerli olacak, milli olacak inşallah."

Konferansın sonunda İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'a plaket verdi.

DHA

Okunma Sayısı: 2330
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ahmet

    12.5.2016 23:31:33

    ya bu adam sp li değilmiydi ne zaman akp li olmuş???

  • ahmet

    12.5.2016 23:30:27

    bu adam ne zaman akp li olmuş sp li değilmiydi

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı