"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demirtaş: Neden Alevi, Ermeni bakan olmasın?

04 Nisan 2015, Cumartesi 19:21
İstanbul'daki Alevi konferansında konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, "Bu ülkede neden bir Alevi bakan olmasın?" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Alevilerin siyasette, demokratik yaşamda yaşadığı sorunları, çözüm önerilerini, beklentilerini tartışmak ve ortak bir siyaset perspektifi oluşturmak amacıyla İstanbul Eminönü'ndeki Legacy Ottoman Otel'de, "Alevilik: Tarih, Sorun, Tahayyül" konulu konferans düzenledi.

Konferansa Alevi-Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği ve Demokratik Alevi Derneği üyeleri katıldı.

Konferansta iki gün boyunca "Tarihsel hafıza ve dünden bugüne Aleviler", "Sorunlar ve çözümler", "Demokratikleşme ve müzakere süreci" ve "Alevilerin Türkiye tahayyülü" başlıklı atölyelerde tartışmalar yürütülecek. Ardından sonuç bildirgesi açıklanacak. Bugün başlayan konferansın sabahki oturumunda Alevi kültürüne göre çerağ uyandırılarak gülbenk okundu ve deste bağlandı.  

'Neden Ermeni bakan olmasın'

Konferansta bir konuşma yapan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yaşayan sorunların çözüm adresi olarak HDP'yi gösterdi: 

"Zoru başardık, HDK bunu başardı, HDP bunu partileştirdi başardı, şimdi bunu iktidara taşıyarak başaracağız. Hep birlikte Türkiye'de hükümet olmak istiyoruz. Neden Türkiye'nin hükümetine, bakanlar kuruluna baktığımızda, neden bir Alevi bakan, neden bir Ermeni bakan, neden Kürt kimliğiyle bir bakan, Türkmen bakan, Arap, Azeri bakan olmasın? Neden olmasın? Bütün Türkiye halkları o bakanlar kuruluna baktığında 'evet bu benim hükümetim, bu parlamento, bu devlet benim' demesin. Neden demesin?

Şu anda şu hükümete baktığımızda kim kendini görebiliyor? AKP'ye oy verenler bile kendilerini göremiyorlar. Çok renkli, çokkültürlü, çoksesliysek devletimiz de, hükümetimiz de, parlamentomuz da böyle olmalı. Biz bu ülkenin sahibiyiz. Bu ülkeye dün gelen de bin yıl önce de gelen de bu ülkenin gerçek sahipleriz. Bu ülkede nefes alan herkes, 7'den 70'e hepimiz bu ülkenin asli unsurları, öz evlatları, kendi öz vatanımızda yaşayan halklarız. O halde talep eden, isteyen olmaktan çıkmalıyız. İnşa eden olmalıyız. Bizzat gerçekleştiren olmalıyız."

400 milletvekili tartışması

Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 400 milletvekili istemesine ve AKP'ye de tepki göstererek, "Ne Kürt'ün derdine yarasına merhem olacaklar ne Alevilerin. Ne taşeron işçinin, asgari ücretlinin, ne katleden kadının, üniversitede hakarete uğrayan öğretim görevlisinin, öğrencinin derdine derman olacaklar. O derde derman geldiği gün ortada AKP ve AKP tarzı bir devlet kalmamış olacak zaten. Onu da AKP kendi eliyle yapmayacak. Dikkat ederseniz zaten bu sorunları çözmek için 400 istemiyor. Hiç bu sorunlardan bahsetmiyor. Kendisine çok yüz verdiğimiz için 400 istiyor" dedi. 

'Aleviler de çözüm sürecine katılmalı'

HDK Eşsözcüsü HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de "Kürt sorununun çözümü Türkiye'de yeni bir anayasayı birlikte getirecek. Dolayısıyla Alevilerin bunun dışında kalması mümkün değildir. Alevilerin bu süreç katılması olmazsa olmaz bir koşuldur. Kürt sorunun çözümünde herkesin yer alması önemli. Çünkü bu barış hepimizin barışı olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Okunma Sayısı: 2043
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı