"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dolandırıcılık suçları TBMM gündeminde!

17 Şubat 2016, Çarşamba 11:18
Merkezi İstatistik Kurumunun (CBE) 2013 yılında 450 bin kişinin internet yoluyla dolandırıldığını raporladığını açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, telefonda kendisini 'Polis, Asker ve Savcı' olarak tanıtarak yapılan dolandırıcılıktaki artışın sebeplerinin araştırılması için Meclis Araştırması istedi.

Meclis Başkanlığı'na verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde Tanrıkulu, son zamanlarda dolandırıcılık suçundaki rekor artışın, bu konuda yeni tedbirler alınması gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade etti. Teknoloji çağına geçilmesiyle birlikte artık dolandırıcıların da vatandaşları teknolojiyi kullanarak kandırdığını dile getiren Tanrıkulu, şöyle konuştu: "Sosyal medya ve telefon aracılığıyla dolandırıcılık, dolandırıcıların yeni gözdesi olmuş durumdadır. Dolandırıcılık sosyal medya hesaplarının şifrelerini ele geçirerek, kendilerini hesabın sahibiymiş gibi tanıtarak para ve benzeri menfaatler temin etmeye çalışmaktadırlar. Bu konuda kanunda boşluk bulunmaktadır. Sosyal medya hesabının sahibinin sorumluluğu ve internet aracılığıyla işlenmenin yaptırımı ayrıca düzenlenmediği için dolandırıcılar daha rahat hareket etmektedirler. Telefon üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık vakalarında ise dolandırıcılar kendilerini Emniyet Yetkilisi ya da Savcı olarak tanıtarak mağdurun telefon numarasının terör örgütleri tarafından kullanıldığını söyleyerek mağdurdan para talep etmektedirler. Kendini kamu görevlisi olarak tanıtan bu suç şebekeleri ünlü doktorları, profesörleri hatta üst düzey Emniyet Yetkililerini bile dolandırmaktadır. Bu konuda zafiyet olduğu ortadadır." 

KORO SANATÇISI DOLANDIRILDI

2014 yılında 11 bin 932 adet dolandırıcılık vakasının yaşandığını ifade eden Tanrıkulu, özellikle telefon veya internet yoluyla yapılan iletişim dolandırıcılığı, yapılan tüm uyarılara ve resmi bildirimlere rağmen artış gösterdiğini kaydetti. Merkezi İstatistik Kurumunun (CBE) 2013 yılında 450 bin kişinin internet yoluyla dolandırıldığını raporladığını anlatan Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Bankaların adının geçtiği dolandırılma hikayeleri ise büyük çoğunluktadır. Kredi kartının ve internet bankacılık bilgilerinin çalınması, kopyalanması ile mağdur olan kişilere bir de farklı bir kimlikte tanıdığı dolandırıcının hesabına kendi isteğiyle para aktaranlar eklenmiştir. Belirli periyotlarda ortaya çıkan ve hızla yayılan dolandırma yöntemleri vatandaşların bilinçlenmesi ile bir süre sonra ortadan kalksa da, sessiz sedasız farklı bir türde yeni dolandırıcılıklar ortaya çıkmaktadır. Dolandırıcılar hedefledikleri kişiler hakkında birkaç bilgi edindikten sonra korkutma ya da fırsat sunma yoluyla paralarını almayı başarmaktadır. 2013-2014 yılları arasındaki verilere bakıldığında, yaşlı ve emekli çok sayıda mağdur, telefonda Savcı ve Polis olduğunu sandığı kişilere parasını kaptırmıştır. Tüketici Hakları Koruma Yasası’nda yeni yönetmelik yayımlanacağının açıklanmasının akabinde, banka komisyonu, kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti gibi ödemelerini geri alabilme vaadi sunan dolandırıcılardan da kaçmak mümkün olamamıştır. Online alışverişin yaygınlaşmasını fırsat bilen dolandırıcılar gösterişli web siteleri ile sahte ürünler satarak amaçlarına ulaşabilmektedir. Yaz döneminde çok sık duyulan tatil sitesi dolandırıcılığı yine bunlardan biri olup tatilin parasını peşin ödeyenler, rezervasyon teyidini yaptırmak istediklerinde kötü sürprizle karşılaşmışlardır. Ünlü bir Prof. Doktor da telefon dolandırıcılarının kurbanı olmuştur. Kendilerini Polis ve Savcı olarak tanıtan şüpheliler Prof. Doktora bankadan çektirdikleri 50 bin Dolar ve 10 bin lirayı iki ayrı parkta bıraktırmıştır. Şanlıurfa ve Adana'da yapılan teknik takip sonucu dolandırılan parayı almaya gelen kuryeyi takip eden polis iki şüpheliyi gözaltına almıştır. Son yıllarda binlerce kişiyi dolandıran telefon dolandırıcıları 60 yaşındaki koro sanatçısını da dolandırmıştır. Geçtiğimiz aylarda koro sanatçısını ev telefonundan arayan dolandırıcılar kendilerini polis olarak tanıtıp kimlik bilgilerinin terör örgütüne satıldığını söylemiş ve para istemişlerdir. Koro sanatçısının toplam 862 bin 500 TL’sini dolandırıcılara kaptırmıştır. Dolandırıcıların telefonda kendisini Polis, Asker, Savcı olarak tanıtarak işledikleri dolandırıcılık suçlarındaki artışın sebeplerinin araştırılması ve yaşanan mağduriyetlerin engellenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması elzemdir."

 

 

 

 

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 1884
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı