"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekmeleddin İhsanoğlu: Bu oyuna girmemek lâzım

31 Mart 2015, Salı 10:13
Cumhurbaşkanlığı yarışında "çatı adayı" olarak yarışa katılmasıyla Türkiye'nin daha yakından tanıma fırsatı bulduğu Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Ortadoğu'daki özellikle Şii ve Sünni gruplar arasında yaşanan mezhep kavgalarına dikkat çekerek, "Bu mezhepçilik ateşine gaz dökmememiz lâzım. Bize de sıçratırsak, çok kötü olur. Çok dikkatli olmamız lazım" dedi.

2004-2014 arasında İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği görevinde de bulunmuş olan İhsanoğlu, Türkiye'nin İran'ı sert bir dille eleştirdiği Yemen operasyonuna ilişkin olarak ise, "nüfuz çatışması, Yemen'i ele geçirme harekâtı" olarak niteledi.

İhsanoğlu’nun görüşlerini “Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan kritik mesajlar” başlığıyla Hürriyet’teki köşesine taşıyan (31 Mart 2015) Verda Özer’in yazısından bazı bölümler şöyle:

Irak'taki mezhep çatışmasını durdurdum

Hemen en "akut" soruyla başlıyorum: Tüm bölgeyi kan gölüne çeviren bu Şii-Sünni çatışması durdurulabilir mi?

İhsanoğlu bunun mümkün olduğunu anlatıyor: "2006'da Irak'taki mezhep çatışmasını durdurdum. Ülkenin tüm Şii ve Sünni dini liderlerini İİT şemsiyesi altında topladım. Ve kan dökmeyi yasaklayan, 10 maddelik, bağlayıcı bir metni kabul ettiler."

Ancak daha sonra gelen siyasi liderlerin, mezhepleri kullanarak bunu bozduğunu söylüyor.

Ortadoğu kanser, Aspirin tedavi etmez

Peki buna karşı ne yapmak lazım? "Ortadoğu'da kanser var. Kanser aspirinle tedavi edilmez" diyor.

Ve reçeteyi veriyor: "Westphalia Antlaşması gibi bir anlaşma yapmak lazım (Avrupa'da Otuz Yıl Savaşları'nı bitiren anlaşma). Ve aynı anda büyük bir ekonomik kalkınma planı başlatmak gerek."

Bu, Yemen'i Ele Geçirme Harekâtı

Geliyoruz Yemen'e.

Malûm hafta sonu Arap Ligi, bir "Arap ordusu" kurmaya karar verdi. "Bu karar, Arap Ligi tarihinde ilk defa alınıyor. Bunu kabul etmeleri dikkat çekici" diyor.

Ve Yemen operasyonunu "nüfuz çatışması, Yemen'i ele geçirme harekâtı" olarak niteliyor.

Peki İran'ın bu krizde rolü oldu mu? "Belli ki herkes bir tarafı destekliyor" diye yanıtlıyor.

Bu oyuna girmemek lazım

Yemen'de Zeydiler ve Şafiler, yani Şiiler ve Sünniler arasındaki farkın ise çok az olduğunu, bugüne kadar birbirlerinin camilerinde namaz kıldıklarını anlatıyor. "Aralarındaki farkın altını çize çize derinleştirdiler. Bu oyuna girmemek lazım" diye ekliyor. 

Ve önemli bir uyarıda bulunuyor: "Bu mezhepçilik ateşine gaz dökmememiz lâzım. Bize de sıçratırsak, çok kötü olur. Çok dikkatli olmamız lazım."

Peki Türkiye bir rol oynayabilir mi? "Bugünün Türkiyesi laik, demokratik, kalkınma ve sanayileşme yolunda önemli adımlar atmış bir ülke olarak, ilham kaynağı olmaya devam etmeli. Bunlar bölgede arzu edilen değerler" diyor.

İslam'ın değil, İslam dünyasının reforma ihtiyacı var

Peki İslam'ın reform yaşaması gerektiğine inanıyor mu? "İslam'ın değil, İslam dünyasının reforma ihtiyacı var. Dini siyasete alet ediyorlar. Oysaki dini, ulvi bir yere koymak lazım" diyor.

Son olarak: İhsanoğlu Aralık 2013'te Vatikan'da Papa'yı ziyaret etmişti. Bu, iki kurum için bir ilkti. Ve iki din arasında "tarihi uzlaşma" çağrısında bulunmuştu.

İhsanoğlu hâlâ bu önerisinin arkasında. Ancak siyaseti dışında tutuyor: "Siyaset dahil olursa, ilk günden başarısız olur."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız

Okunma Sayısı: 2467
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İLHAN

    31.3.2015 19:56:15

    Bu hocayı özellikle YAHUDİ CESARET ÖDÜLÜ SAHİBİ OLAN ve onun karşısında filistine üstün hizmet madalyası şanıyla karşı çıkıp MEDENİ CESARETİNDEN DOLAYI KUTLARIM:ona dokunmak ibadettir DİYEN AHMAKVE SAPITMIŞLARIN DAHA NİCE HERZELER YİYENLERİN SAFINDA OLMAKTAN VE HIRSIZIN PİRİ OLANLARIN YANINDA DURMAKTAN RABBİM MUHAFAZA ETSİN.risalei nur U SİYASETİNE ALET EDEN BUKALEMUNLARDAN DA RABBİME SIĞINIRIM.

  • İ.Hilmi Ünlü

    31.3.2015 14:08:44

    (Peki İslam'ın reform yaşaması gerektiğine inanıyor mu? "İslam'ın değil, İslam dünyasının reforma ihtiyacı var. Dini siyasete alet ediyorlar. Oysaki dini, ulvi bir yere koymak lazım" diyor.) eski c.başkanı adayı kelam etmiş. "dini ulvi bir yere koymak lazım" derken ulvi yer (!) neresi acaba? Bir Nur Talebesi R.Nurun bakış açısı ile bu kelm nasıl yorumlanmalı? Ciddi ve gerçekci bir yorumla sıhhatli bir netice elde etmek zor olsa gerek.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı