"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Emeklilerin sorunlarının tespiti için Meclis araştırması istendi

04 Ağustos 2015, Salı 16:01
CHP, emeklilerin sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının belirlenmesi için Meclis araştırması istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarınca imzalanan önerge, Meclis Başkanlığına sunuldu.

Türkiye'de 10,9 milyon emeklinin emeğinin karşılığını alamadığı, örgütlenmesinin önüne yasal engeller çıkarıldığı, aldığı maaşla geçinemediği, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamını sürdürmek zorunda kaldığı savunulan önergenin gerekçesinde, "Mevcut iktidar emeklilerle çalışanlar arasındaki ücret uçurumunu düzelteceğini vaat etmesine karşın, bugüne kadar herhangi bir çabanın sarf edilmemiş olması, bu uçurumun daha da artmasına neden olmuştur" ifadesine yer verildi.

Türkiye’de çalışanların ve emeklilerin ücret adaletsizliğine uğradığı ve bunun da kronikleştiği ileri sürülen önergede, şu görüşler savunuldu:

"Temmuz 2015'te yapılan zamlarla haziran ayında 795 lira alan işçi emeklisinin maaşı temmuz ayında 938 liraya, 835 lira alan en düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı 979 liraya ve 617 lira alan tarım Bağ-Kur'lusunun maaşı da 750 liraya yükselmiştir. Türk-İş'in bu yılın haziran ayında açıkladığı, açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasında, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 338 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 537 TL, bir kişinin geçim maliyeti bin 627 liradır. AKP iktidarının ücret politikaları emekliler ve çalışanları yoksulluğa, geçim sıkıntısına mahkum etmektedir. Çalışanların aldığı ücretler, geçimlerine yetmediği gibi emeklilik dönemlerinde, açlık-yoksulluk sınırında bir yaşam vaat ederek güvence sağlamamaktadır. Emekli maaşları yılda iki kez ocak ve temmuz aylarında TÜİK tarafından açıklanan bir önceki altı ayın TÜFE oranı kadar artırıldığından emekliler büyümeden pay alamamaktadır. Çalışırken aldıklarıyla zor geçinirlerken, emekli olduklarında aldıkları maaşın yarı yarıya azalması nedeniyle çalışanlar emekli olmaktan kaçınmaktadırlar."

Sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki reformların da emeklilerin aleyhine sonuçlar ortaya çıkardığı savunulan gerekçede, emeklilerin sendika kurma hakkından mahrum bırakıldığı da belirtildi.

AA

Okunma Sayısı: 2131
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı