"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnce'nin randevu talebi ve 'TAMAM' paylaşımlarına ilişkin Kalın'dan açıklama

09 Mayıs 2018, Çarşamba 17:47
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"İnce'nin randevu talebi bize ulaştı"

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan talep ettiği randevu tarihinin belli olup olmadığına ilişkin soruya Kalın, "Sayın Muharrem İnce'nin randevu talebi bize ulaştı. Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler; uygun bir zamanda AK Parti Genel Merkezi'nde kendisini kabul edecek. Program üzerinde çalışılıyor. Bu önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu olacaktır." karşılığını verdi. 

Erdoğan'ın siyasi nezakete son derece ehemmiyet veren bir lider olduğunu vurgulayan Kalın, "Bu nezaket çerçevesinde elbette Sayın İnce'yi kabul edecektir, görüşecektir." ifadesini kullandı.

Seçim tarihi ilan edildiği günden itibaren bu seçim kampanyasının yapıcı söylemlerle inşa edilmesi gerektiğinin hep altını çizdiklerini dile getiren Kalın, nitekim 6 Mayıs'ta İstanbul'daki manifesto toplantısında da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu mesajlarını açık ve net bir şekilde verdiğini söyledi. 

Kalın, bunun dışındaki yollara tevessül etmek; manipülatif, seviyesiz, düzeysiz yaklaşımlar ve saldırıların kendilerinin kabul edebileceği bir şey olmadığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyaset tarzına da aykırı olduğunu vurguladı. 

Muharrem İnce'yi kabulün de bu çerçevede yapılacağını dile getiren Kalın, "Randevu verilmesinde herhangi bir sıkıntı yok. Gün ve saat olarak özel kalemler bunu çalışıyorlar. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu görüşme de gerçekleşebilir." dedi.

"Manipülasyonlar geçmişte netice vermedi, vermeyecek" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bir gün milletimiz tamam derse o zaman kenara çekiliriz." sözlerinin ardından sosyal medyada "tamam" mesajlarıyla başlatılan kampanyanın hatırlatılması üzerine Kalın, şu görüşlerini paylaştı: 

"Sosyal medya etkin bir iletişim aracı, buna bigane kalmak mümkün değil. Fakat sosyal medyayı kullanarak birtakım manipülasyonlara girişmek de netice vermeyecek beyhude çabalardır. Biz geçmişte, daha önceki seçimlerde, başka olaylarda, Gezi olaylarında bu tür şeyleri çok yaşadık, tecrübe ettik. Bunun nihai kararını verecek olan milletimizdir. Sandığa gittiği zaman vereceği karar, asıl belirleyici olacaktır."

Bunun "Sosyal medyaya ilgisiz kalalım, kullanmayalım" anlamına gelmeyeceğini bildiren Kalın, "Birtakım sahte hesaplar üzerinden manipülasyonlar yapılmasının geçmişte bir netice vermediğini, bundan sonra da vermeyeceğini ifade etmek isterim." diye konuştu.

Gerçeklerle uğraşılması çağrısında bulunan Kalın, şunları söyledi: 

"Zaten hayatımızda çok fazla sanal şey var. Gerçekler her şeyi ortaya çıkaracak. 24 Haziran'da milletimizin önüne sandık konulduğunda, milletimizin kararının ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Biz tabii ki bu kararın devam olacağını öngörüyoruz, düşünüyoruz, inanıyoruz. Bu konuda güvenimiz tam. En ufak bir tereddüdümüz yok. 'Şu kadar tweet atılmış, bu kadar TT olmuş' bunlar çok bağlayıcı şeyler değil. Aslolan milletimizin aklıyla, vicdanıyla vereceği karardır. Biz de bütün gayretimizi, çabamızı buna teksif etmiş durumdayız."

"Ruslarla görüşmeye devam ediyoruz"

Tel Rıfat'a bir operasyon yapılıp yapılmayacağı konusundaki soruya cevap verirken de Kalın, Tel Rıfat'ın Afrin'in güneydoğusunda bulunduğunu, burada da PYD/YPG varlığının neredeyse sıfırlandığını ifade etti.

Tel Rıfat'tan PYD/YPG teröründen kaçarak Azez'e gitmek durumunda kalan on binlerce insanın bulunduğunu hatırlatan Kalın, "Bu konuyu biz Ruslarla görüşmeye devam ediyoruz. Tel Rıfat'ta herhangi bir terör tehdidi, riski söz konusu olması halinde Türkiye oraya da müdahale etmekten asla kaçınmaz. Afrin'de, Cerablus bölgesinde yaptığımız gibi. Bu konudaki kararlılığımız son derece net ve dünyanın malumu." dedi. 

"Bu tür kavgaların kazananı olmaz"

Bir basın mensubunun, "Amerika'nın nükleer anlaşmadan çekilmesi konusunda Cumhurbaşkanının, Trump ile ya da İran Cumhurbaşkanıyla görüşmesi söz konusu mu?" sorusu üzerine Kalın, bugün ya da yarın bir görüşme trafiğinin planlanmadığını ama olma ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Bu konunun küresel siyaseti ve bölge dinamiklerini ilgilendiren bir konu olduğunu dile getiren Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası bir televizyon kanalına gerekli açıklamayı yaptığını söyledi.

"Bu tür kavgaların kazananı olmaz." temel mesajını verdiklerini ifade eden Kalın, her şeyin bu kadar iç içe geçtiği, karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin güçlendiği, küresel bir dünyada atılan adımların sonuçlarının hesaplanması gerektiğini vurguladı.

Kalın, "Ben sadece kendi ekonomimi, stratejik ya da siyasi önceliklerimi düşüneyim, başkalarına bunun nasıl yansıyacağını, etki yapacağını dikkate almayayım." denilemeyeceğini, bu dünyanın öyle bir dünya olmadığını, bundan olumsuz etkilenilebileceğini söyledi.

İbrahim Kalın, "Bu karardan Amerika Birleşik Devletleri vazgeçer, vazgeçmez artık bu onların kararı. Ama biz özelikle yeni getirilen yaptırımları yakından takip edeceğiz. Çünkü bu sadece Amerika Birleşik Devletleri'ni değil Türkiye'yi, Türk firmalarını, Avrupa firmalarını da etkiliyor. Bunların yanı sıra İran halkının da bu yaptırımlardan olumsuz yönde etkilenmesini arzu etmeyiz. Bu yönde bize düşen herhangi bir sorumluluk söz konusu olduğunda da bunu yerine getirmekten çekinmeyiz." diye konuştu.

Bölgede yeterince gerilim bulunduğunu, bunlara yenilerini eklemenin devlet aklıyla bağdaştırılır bir tarafının olmadığını dile getiren Kalın, Türkiye'nin bu gerilimleri minimize edecek bir çabanın içerisinde olacağını kaydetti.

"Bu karar bölgede istikrarsızlığı körükleyecek"

ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağı açıklaması ve bu kapsamda İran ile ticaret yapan ülkelere yönelik önlemlerin söz konusu olabileceğine ilişkin bir başka soru üzerine Kalın, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İran, bizim önemli bir komşumuzdur, önemli bir ticaret ortağımızdır, çok önemli enerji anlaşmalarımız, ithalat, ihracat anlaşmalarımız, sınır ticaretimiz var. Bir çok alanda yürüttüğümüz çok önemli siyasi, ekonomik ilişkiler var. Daha önce de İran'a yönelik bu tür yaptırımlar uygulandı. Bundan İran halkı, bölge ülkeleri zarar gördü. Biz, bu tür çatışmacı yaklaşımlardan ziyade daha angaje edici, kucaklayıcı yaklaşımın isabetli olacağı kanaatindeyiz. İran ile ilişkilerimizi bu çerçevede yürüttük. Bu İran ile her konuda anlaştığımız manasına gelmiyor. Suriye konusunda, Irak konusunda anlaştığımız anlaşamadığımız yerler var. Ama terörle mücadeledir, ticarettir, sınır güvenliğidir, bu tür konularda da yürüttüğümüz ortak projeler var. Dolayısıyla yeni yaptırım rejiminin detaylarını bir görmemiz lazım. Ne kapsamda yapacaklar, hangi ülkeleri ya da ticari şirketleri buna dahil edecekler, hangi ticaret kalemleri bunun içinde olacak. 2015 öncesi rejimin aynısı mı uygulanacak o revize mi edilecek. Bunların somut çıktılarını bir görelim. Ama prensip olarak bu kararın bölgede istikrarsızlığı körükleyeceği yeni çatışmalara yol açacağına dair bizim ciddi endişelerimiz var."

"ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması bizim için yine yok hükmündedir"

İbrahim Kalın, ABD'nin, Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını Türkiye'nin tanımadığını belirtti. 

Kalın, 14 Mayıs'ın İsrail'e göre kuruluş, Filistin'e göre ise büyük felaketin başlangıcı olduğunu anımsatarak, "ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması bizim için yine yok hükmündedir. Biz Filistin yönetimiyle yakın ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Özellikle Kudüs ve çevresindeki tarihi, dini eserlerin ve bölgenin tarihi, dini kimliğinin korunması noktasındaki çalışmalarımızı da yoğun bir şekilde devam ettireceğiz." ifadesini kullandı. 

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı sıfatıyla da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Kalın, geçen yıl İstanbul'da yapılan İİT Zirvesi'nde bir karar alındığını, Kudüs ve civarındaki vatandaşların, tarihi eserlerin, okul, hastane gibi yapıların korunmasıyla ilgili bir fon da oluşturulduğunu anımsattı. 

AA

Etiketler: ibrahim kalın
Okunma Sayısı: 1780
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı