"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşte 64. hükümet programı

25 Kasım 2015, Çarşamba 18:20
Başbakan Ahmet Davutoğlu TBMM Genel Kurulu'nda 64. Hükümetin programını açıkladı.

160 sayfalık programda yeni anayasadan, ekonomiye, bilim teknolojiden, yaşanabilir şehirlere kadar birçok bölüm bulunuyor. Programın Demokratikleşme ve Yeni Anayasa bölümünde güvenlik alanında yapılacak çalışmalar sıralandı. Programa göre, sınırların korunmasından sorumlu olacak yeni, profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulması sağlanacak. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, 64. Hükümet Programını okumak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu kürsüye davet etti.

Davutoğlu, 160 sayfalık hükümet programını okudu. 

Hükümet programı Sunuş, Demokratikleşme ve Yeni Anayasa, İnsani Kalkınma ve Nitelikli Toplum, İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi, Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim, Yaşanabilir Şehirler ve Sürdürülebilir Çevre, Vizyoner ve Öncü Ülke, Sonuç olmak üzere 8 bölümden oluşuyor. Programın Demokratikleşme ve Yeni Anayasa bölümünde Temel Hak ve Hürriyetler, Yeni Anayasa, Yönetim Modeli ve Başkanlık Sistemi, Adalet Sisteminde Dönüşüm, Güvenlik, Yönetişim, Şeffaflık başlıkları altında yapılacak çalışmalar sıralandı.

GELENEKSEL İRFAN MERKEZLERİ VE CEMEVLERİNE HUKUKİ STATÜ TANINACAK

Geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşların inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacak. Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımlar atılacak. Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanınacak. Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları olmak üzere Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne hız verilerek, her türlü ayrımcılık zeminini ortadan kaldırılacak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gayrimüslim azınlıkları herhangi bir ayrımcılığa maruz bırakmayacak şekilde bütün hukuki ve fiili tedbirleri almaya devam edilecek. Hükûmet, bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele edecek, diğer yandan demokratikleşmeyi ve çözüm iradesini sürdürecek. Demokratikleşme ile eş zamanlı olarak yatırım, üretim ve istihdam imkânlarının geliştirilmesi başta olmak üzere, terörden etkilenen yörelerin ekonomik ve sosyal rehabilitasyonuna dönük çalışmaları hızlandırarak devam ettirilecek. Önümüzdeki dönemde sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük edilecek. Yeni anayasada, siyasi partilerin çalışmalarını etkin olarak koruyacak ve parti kapatmalarını uluslararası standartlarda düzenlenecek. 64. Hükûmet döneminde doğrudan anayasal sistemle bağlantılı seçim kanunları, siyasi partiler kanunu ve sair temel kanunlar, yeni anayasa metniyle birlikte bir bütün olarak yenilenecek. Yeni Türkiye vizyonunun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna belirtildi. Milletin teveccühüyle hazırlanılacak özgürlükçü ve insan odaklı yeni Anayasa ile seçimlerin istikrar üretebildiği, yasama ve yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, güçler ayrılığının tahkim edildiği, demokratik denge ve kontrol mekanizmalarının öngörüldüğü, toplumsal farklılıkların siyasal temsilinin sağlandığı, ademi merkeziyetçi bir idare sisteminin güçlendirildiği, karar alma süreçlerinin hızlandığı yeni bir siyasal sisteme geçilebilecek. 

HÂKİMLER YÜKSEK KURULU VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU KURULACAK

Yargı sistemi, başta Avrupa Birliği olmak üzere, uluslararası norm ve standartları esas alarak hazırlanıp, daha önce ilan edilen yargı reform stratejisi çerçevesinde yeniden yapılandırılacak. İkincil düzenlemelerle oluşturulabilecek detaylar yasalardan ayıklanacak ve mevzuat enflasyonuna son verilecek. Yeni Yargı Reform Stratejisi Belgesi etkin bir biçimde uygulanarak hayata geçirilecek. 64. Hükûmet olarak yargıda etkinlik, hızlılık, hesap verebilirlik, ekonomiklik ve şeffaflığı sağlanacak. Temyiz mahkemelerinin, alt derece mahkemeleri üzerindeki hukukilik denetiminin ötesine taşan etkilerini azaltılacak ve temyizi, hukuki denetim ile sınırlandırılacak. Yargı üst yönetimi ile temyiz mahkemelerinin oluşumunda TBMM’nin rolünü güçlendirilecek. İhtisas mahkemelerinin sayısını arttırılacak. Ticaret ve iş mahkemesi gibi bazı ihtisas mahkemelerinde meslekten olmayan hâkimlerin de yer alması sağlanacak. HSYK yeniden yapılandırarak Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulunu kurulacak. Bilirkişilik müessesesi yeniden yapılandırılacak. Vatandaşların daha kolay adalet hizmeti alabilmesi için birçok gelişmiş ülkede uygulanan Hukuki Yardım (Himaye) Sigortası Sistemi geliştirilecek. 

Sınırların korunmasından sorumlu olacak yeni, profesyonel bir sınır kolluğu teşkilatının kurulması sağlanacak. Güvenlik hizmetleri alanındaki personelin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi ve profesyonelleşmesini sağlayacak her türlü tedbiri alınacak. Kayıp çocuk bulma konusundaki Kayıp Alarmı, Uluslararası Polis Eğitim Merkezi (UPEM), Türkiye’nin Doğu Sınırlarında Mayın Temizlenmesi Projesi ve Geri Gönderme Merkezleri Yapımı Projelerini gerçekleştirilecek. Ayrıca, Acil Çağrı Merkezlerini ülke geneline yaygınlaştırılacak. AB müktesebatı ve uluslararası normlar esas alınmak suretiyle Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Sistemi gözden geçirilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarından izin alma, görüş sorma gibi süreçleri kısaltacak ve kendi aralarındaki iş ve işlemlerini daha etkin ve hızlı sonuçlandırmalarını sağlayacak mekanizmalar oluşturulacak. Devlet personel rejimi etkinleştirilecek, kamuda insan gücü planlaması yapılacak. Dijital Türkiye Projesi’ni hayata geçirilecek, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına gitmeden tüm iş ve işlemlerini internet ortamında sonuçlandırması sağlanacak. Geçtiğimiz dönemde kamuoyuyla paylaşılan Şeffaflık Paketi süratle hayata geçirilecek.

 

KİŞİYE ÖZEL KANSER TEDAVİSİ

160 sayfalık programda yeni anayasadan, ekonomiye, bilim teknolojiden, yaşanabilir şehirlere kadar birçok bölüm bulunuyor. Program kapsamında kişiye özel kanser tedavisini öngören ONCOGEN projesi hayata geçirilecek. Aile, bebek ve çocuk dostu kültürel ortam ve mekânlar oluşturulacak. Bütün annelere ‘Doğum Hediyesi’ programı kapsamında, ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üç ve üzerinde çocuklar için 600 TL ödemenin yapılmasına imkân verecek hukuki ve kurumsal düzenlemeleri, yeni dönemde etkinleştirilecek.

Hükümet programı Sunuş, Demokratikleşme ve Yeni Anayasa, İnsani Kalkınma ve Nitelikli Toplum, İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi, Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim, Yaşanabilir Şehirler ve Sürdürülebilir Çevre, Vizyoner ve Öncü Ülke, Sonuç olmak üzere 8 bölümden oluşuyor. Programın Demokratikleşme ve Yeni Anayasa bölümünde Temel Hak ve Hürriyetler, Yeni Anayasa, Yönetim Modeli ve Başkanlık Sistemi, Adalet Sisteminde Dönüşüm, Güvenlik, Yönetişim, Şeffaflık başlıkları altında yapılacak çalışmalar sıralandı.

Yeni dönemde Milli Eğitim Bakanlığının kurumsal örgütlenmesi, eğitim sisteminin ulusal düzeyde politika belirleme, koordinasyon ve denetiminden sorumlu olacak şekilde geliştirilecek. Öğrenciyle ilgili sorunların okul düzeyinde çözülmesi ilkesini esas alarak, merkezden yerele doğru yetki devri gerçekleştirilecek. Öğretmenlerin bilgi ve becerilerini güncellemelerini sağlayacak ‘Öğretmen Akademisi’ sistemini başlatılacak. Eğitim fakültelerinin müfredatı yenilenecek. Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda bütün alanlardaki öğretmen adayları için alan sınavı yapılacak. Şubat 2016’da 30 bin öğretmenin ataması yapılacak. Öğrencilerin üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yüksek öğretime geçişteki sınavlarının yılda birden çok yapılmasını temin edilecek. 

Kişiye özel kanser tedavisini öngören ONCOGEN projesi hayata geçirilecek. Aile, bebek ve çocuk dostu kültürel ortam ve mekânlar oluşturulacak. Bütün annelere ‘Doğum Hediyesi’ programı kapsamında, ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üç ve üzerinde çocuklar için 600 TL ödemenin yapılmasına imkân verecek hukuki ve kurumsal düzenlemeleri, yeni dönemde etkinleştirilecek. Sosyal hizmet ve yardım kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliğini artırılacak bu kapsamda Aile Bilgi Sistemi’ni kurulacak. Erken evliliklerin önlenmesi için aileye yönelik eğitim hizmetlerinin yaygınlığı ve etkinliği artırılacak. Seçilme yaşı 18’e indirilecek. 

Yeni dönemde Türk film endüstrisinin dünyada sayılı endüstriler arasına girmesini sağlayacak tedbirleri alınacak. Kültürümüzün temel öğeleri olan milli, dini, ahlaki ve folklorik değerlerin işlenmesine yönelik etkin çalışan bir teşvik mekanizması oluşturulacak. Yapımı Türkiye’de gerçekleştirilecek yabancı filmler desteklenecek. 

Cami, kütüphane, medrese, saray, tarihi kamu binaları gibi bütün kültür varlıklarının mimari çizimleri ve projelerinin oluşturulmasını ve eserlerin hasar görmesi durumunda tekrar inşa edilecek şekilde bu tasarım ve projelerin arşivlenmesi sağlanacak. Restorasyon Teknikleri Araştırma ve Uygulama Merkezi kurularak, bu alanda uluslararası standartlarda altyapı geliştirecek, yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarda kalite artırılacak. 

Asgari 30 ilde, yetenekli ve başarılı sporcuların yetiştirilmesini sağlayan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nin (TOHM) sayısı artırılacak. Özel sektör işletmelerinde eğitim birimleri kurulması teşvik edilecek. Özel sektör, meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşlarının meslek eğitimi vermeleri özendirilecek. Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine önümüzdeki dönemde yıllık ilave 1.200 TL verilecek. Önümüzdeki yıl için asgari ücretin 1.300 TL’ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklifte bulunulacak. Muhtarların 950 TL olan maaşı 1.300 TL’ye yükseltilecek. TOKİ eliyle emeklileri uygun koşullarla konut sahibi yapılacak.

Okunma Sayısı: 1715
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı