"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Koalisyon oyunları

31 Temmuz 2015, Cuma
Başbakan Davutoğlu, hükümet kurma çalışmaları kapsamında MHP ile de temaslarının devam ettiğini söyledi. CHP ile görüşmeler devam ederken yapılan bu açıklama, koalisyon konusunda kafaların karışmasına sebep oldu.

7 Haziran seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından “Ver Bilal’i al hükümeti”, “Birinci koalisyon, başlangıcından bu yana birliktelikleri devam eden AKP ile HDP arasında olması lâzımdır. İkinci bir koalisyon modeli olarak AKP, CHP ve HDP’yi bir araya getirebilirsiniz” açıklamalarıyla AKP ile koalisyon kurmayacaklarını açıklayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından bir tavır değişikliğine gidecek mi? Bahçeli’nin Temmuz başında yaptığı “Eğer ki tüm alternatifler tüketilir ve siyasî istikrarsızlık baş gösterirse, Türkiye’yi Allah’ın izniyle namerde muhtaç etmeyiz, sorumluluktan kaçmayız” açıklaması ise “MHP koalisyona yeşil ışık yaktı” olarak değerlendirilmişti.

AKP, CHP ile koalisyona gönülsüz

9 Temmuz’da hükümet kurma görevini alan AKP, CHP ve MHP’ye ziyaretlerde bulunmuş, iş dünyası ve kamuoyunun beklentisiyle birlikte CHP ile teknik konuların konuşulduğu ikinci aşamaya geçilmişti. Heyetler arası görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda görüşmelerin içeriğine dair bilgi verilmese de, AKP’nin koalisyona gönülsüz olduğu, erken seçim istediği kamuoyu tarafından da gözleniyor. Süreç bu şekilde devam ederken, CHP’nin terörle ilgili araştırma önergesinin AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesi, koalisyon arayışlarına yeni bir boyut kazandırdı. Meclis Başkanlığı seçimindeki tavrıyla da AKP adayının seçilmesini sağlayan MHP, “kurulacak hükümetin ortağı olacak” yorumlarının yapılmasına sebep oldu. 

MHP’nin ortaklığı için zemin

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çözüm süreci’ne ve HDP’lilere yönelik yaptığı çıkışlar, ülke çapında PKK ve diğer terör örgütlerine yönelik başlatılan askerî operasyonlar da MHP ile koalisyonun önü açılıyor şeklinde yorumlandı. AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son açıklamaları ise, MHP ile koalisyon ihtimallerini kuvvetlendirdi. “AKP ile olmaz diyenleri sürece katmaya çalıştık. Koalisyon çalışmaları sürecinde hiç kimseyi dışlamadık” diyen Davutoğlu’nun, “MHP şu anda koalisyon görüşmesi yapmak istemiyor ancak temaslarımız sürüyor” ifadeleri ibrenin MHP’ye doğru kaydığını gösteriyor. 

Azınlık hükümeti mi?

Öte yandan kulislerde, AKP’nin CHP ile görüşerek 45 günlük sürenin dolmasına az bir zaman kala masadan kalkıp MHP’yi koalisyona zorlayacağı konuşuluyor. CHP, seçimin ardından açıkladığı 14 maddelik koalisyon şartlarını 5’e indirse de, AKP ile yapılan görüşmelerde “Eğitim, dış politika, Kürt sorunu, anayasa ve ekonomi” konularında anlaşma sağlanamayacağı belirtiliyor. 45 günlük süre bitmeden bir hükümet kurulamazsa, HDP’nin de Bakanlık sahibi olacağı bir “seçim hükümetinin” kurulacak olması AKP’nin elini MHP’ye karşı kuvvetlendiriyor. MHP, HDP’nin Bakanlık sahibi olmaması için AKP ile koalisyona girebilir ya da AKP’nin kuracağı azınlık hükümetini destekleyebilir. Türkiye yaklaşık 2 aydır, istifa etmiş bir hükümetle yola devam ederken, siyasilerin yaptığı “seçim oyunları” ülkeyi yeni bir kaosun eşiğine sürüklüyor.

Okunma Sayısı: 2277
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı