"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kurtulmuş'tan 'Mısır' açıklaması

11 Temmuz 2016, Pazartesi 15:42
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye ve Mısır ilişkileriyle ilgili yaptığı açıklamada "Tabi ki biz de Mısır'la ilişkilerimizin normalleşmesini isteriz ama bu ilişkilerin normalleşmesini isterken Mısır'la ilişkilerimizi anormal hala getiren, Mısır'daki demokrasiyi rafa kaldıran hatta Mısır'daki demokrasiyi çöpe atan bu askeri darbe rejiminin de yaptıklarını gözden geçirmesi şarttır. Mısır hükümetinin bütün bu yaptıklarını gözden geçirmesini, bu anlamda iyileştirme adımlarını atmasını, bunun sonucu olarak da Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyileşmesini temenni ederiz" dedi.

"MISIR'DAKİ DEMOKRASİYİ ÇÖPE ATAN ASKERİ DARBE REJİMİNİN YAPTIKLARINI GÖZDEN GEÇİRMESİ ŞART"

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye ve Mısır ilişkileri üzerinden Mısır'a bakanlar düzeyinde bir heyetin gidip gitmeyeceği sorulan Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Şu anda henüz Mısır'la ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda Türkiye ile Mısır arasında resmi ya da gayri resmi hiçbir adım atılmış değildir. Türkiye halkıyla Mısır halkı kardeş iki halktır. Bizim Mısır halkına düşman olmamız, Mısır halkına soğuk davranmamız asla düşünülemez. Biz Mısır'da demokratik bir ilkeyi savunduk. Ne yazık ki Mısır'da demokratik olarak seçilmiş hükümet askeri darbeyle iş başından uzaklaştırıldı. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri bozan gelişme, bu gelişmedir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri darbeciliğe karşı olduğu için Mısır'la olan ilişkisini askıya almıştır. Bu Türkiye'nin ne halk ne devlet ne hükümet olarak Türkiye'nin Mısır halkıyla düşmanlığı anlamına hatta Mısır halkıyla soğukluğu anlamına gelmez. Türkiye bir ilkeyi ortaya koymaktadır. Hala eski cumhurbaşkanı, seçilmiş cumhurbaşkanı Sayın Mursi başta olmak üzere çok sayıda insanın hapiste bulunması kabul edilebilir bir durum değildir. Tabi ki biz de Mısır'la ilişkilerimizin normalleşmesini isteriz ama bu ilişkilerin normalleşmesini isterken Mısır'la ilişkilerimizi anormal hala getiren, Mısır'daki demokrasiyi rafa kaldıran hatta Mısır'daki demokrasiyi çöpe atan bu askeri darbe rejiminin de yaptıklarını gözden geçirmesi şarttır. Dost bir ülkenin insanı olarak şu tavsiyede bulunuyoruz. Bu tür anti demokratik, baskıcı, 'Ben yaptım, oldu' zihniyetindeki uygulamalardan Mısır halkına da Mısır siyasetine de bir fayda gelmez. Mısır hükümetinin bütün bu yaptıklarını gözden geçirmesini, bu anlamda iyileştirme adımlarını atmasını, bunun sonucu olarak da Türkiye-Mısır ilişkilerinin iyileşmesini temenni ederiz" 

"HER İKİ ÜLKENİN KENDİ YASAL SÜREÇLERİ İŞLİYOR"

İsrail'le üzerinde uzlaşılan mutabakatla ilgili Meclis sürecinin ne zaman başlayacağı ve karşılıklı büyükelçilerin ne zaman atanacağı sorulan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, "Her iki ülkenin kendi yasal süreçleri işliyor. Süreç kendi takvimi içerisinde işliyor. Onaylandıktan sonra Türkiye açısından İsrail anlaşması resmiyet kazanacaktır. Ondan sonra da büyükelçi atanması ve diğer normalleşme süreçleriyle ilgili adımlar atılacaktır. Bunlar teferruat. Dışişleri Bakanlığımız çalışmalarını yürütüyor" ifadelerini kullandı.

"KONYA'DAKİ OLAY SON DERECE ENDİŞE VERİCİDİR"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde Suriyelilerle çıkan kavgada biri Suriyeli 2 kişinin bıçaklanarak, öldürüldüğü olayla ilgili "Konya'daki olay son derece vahimdir. Endişe verici bir olaydır ama bir kere daha söylüyorum ki bu tür şeyler lokal, birtakım provokasyonlarla da ortaya çıkabilir. Birileri bunları provoke edebilir. Suriyeli mülteciler ve diğer yabancılara karşı Türkiye'de de yabancı düşmanlığını ya da ırkçı birtakım refleksleri geliştirmek isteyenler olabilir ama asla başarılı olunacağını zannetmiyorum. Milletimizin uyanık olması, ferasetli davranması gerektiğini ifade ediyorum. Bunu da lokal bir hadise olarak değerlendirmek gerekir" dedi.

Konuyla ilgili haberler:

Suriyelilerle ''köpek'' kavgası: 2 ölü, 3 yaralı

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/yurt-haber/suriyelilerle-kopek-kavgasi-2-olu-3-yarali_403139

DHA

Okunma Sayısı: 1568
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı