"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meclis başkanı bugün belli oluyor

01 Temmuz 2015, Çarşamba 11:16
Kritik tur üçüncü tur. Muhalefet partileri bu turda kendi adaylarının arkasında durmaya devam ederlerse yarış AKP’den İsmet Yılmaz ile, CHP’den Deniz Baykal arasında devam edecek. Dördüncü turda en çok oy alan iki aday yarışıyor

AKP’den Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP’den Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP’den İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP’den Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın Meclis Başkanlığı için yarıştığı seçimlerin ilk iki turunda 367 oy barajını hiçbir aday aşamadı.  

İlk turdaki oylamada 545 milletvekili oy kullandı. AKP Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı. 2 oy boş kullanıldı, geçersiz oy yok. Geçici Meclis Başkanı olduğu için Deniz Baykal da seçimde oy kullanmadı.

AKP'den iki milletvekilinin, HDP’den de Figen Yüksekdağ’ın katılamadığı ilk turda, MHP ve HDP sahip oldukları milletvekili sayısından bir oy fazla aldı. Bu turda CHP’nin 5 fire verdiği ortaya çıktı.

İkinci turda da seçilemedi

İkinci tur oylamaya 545 milletvekili katıldı. İsmet Yılmaz 256, Deniz Baykal 128, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat 80 oy aldı. Bu turda boş oy çıkmadı, 1 oy ise geçersiz sayıldı.

İkinci turda CHP ilk turdaki 5 fireden 3'ünü geri aldı. Ancak yine de 2 oyun HDP'ye gittiği anlaşılıyor çünkü HDP'den iki isim bu tura katılmadı.

Üçüncü ve dördüncü tur

Bugün saat 15.00’te yapılacak üçüncü tur kritik. Bu turda adaylardan birinin seçilmesi için 276 oy yeterli. Ancak hiçbir parti mevcut milletvekili sayısıyla dışarıdan destek almadan bu barajı aşamıyor. Eğer partiler kendi adaylarının arkasında durmaya devam ederse o zaman gözler dördüncü turda olacak. Çünkü bu son turda en çok oy alan iki aday yarışabiliyor. Dolayısıyla muhalefet partilerinin Meclis Başkanlığı'nı AKP’ye bırakıp bırakmayacağı üçüncü turda ortaya çıkacak. CHP – MHP ve HDP’nin sandalye sayısı toplamı 292.

HDP’de ibre Baykal’dan yana

HDP, Deniz Baykal ile İsmet Yılmaz arasında tercih yapmak durumunda kalırsa, "muhalefetten bir aday" olduğu gerekçesiyle Baykal'a destek verecek. Ancak bu desteği açıkça deklare etmek yerine, tavrını oyu ile göstermekten yana. 

İlk oylama öncesinde Meclis'te kapalı grup toplantısı yapan Halkların Demokratik Partisi'nde genel eğilim dördüncü turda CHP'nin adayı Deniz Baykal'ı desteklemekten yana. Toplantıda milletvekilleri AKP'nin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı'nı elinde tutmasının ülke açısından sorun oluşturduğunu dile getirdi. Bazı milletvekilleri, "Muhalefetten başkan olması tercihimizdir" dedi. Toplantıda HDP'nin dördüncü tur oylamaya katılması kararı alındı. HDP'li vekiller ilk oylamaya bu toplantının ardından girdiler ve kendi adayları Dengir Mir Mehmet Fırat'a oy verdiler.

İkinci oylamanın sonunda gazetecilere açıklama yapan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da toplantıdaki genel eğilimi anlattı.

"13 yıllık tek başına iktidardan sonra AKP'nin parlamentoda Meclis Başkanlığı'nı kendi uhdesine alması durumunda muhalefet kendini sorgulamalıdır. Umut ediyorum Meclis Başkanlığı koltuğu parti olarak el değiştirir."

Demirtaş açıkça Baykal'a oy vereceklerini söylemedi ama son tura İsmet Yılmaz ile birlikte Deniz Baykal'ın kalması durumunda muhalefetin adayından yana olacakları mesajını verdi.

Düğümü MHP çözecek

İsmet Yılmaz'ın adaylığının belirlenmesinde AKP'nin MHP'den de oy alma hedefinin etkili olduğu belirtiliyordu. Ancak Genel Başkan Bahçeli'nin daha önce basına yansıyan, "Erdoğan'ın adayına oy vermeyiz" mesajı MHP'nin de tavrının belirlenmesinde etkili olacak.

 MHP'nin alacağı her karar oylamanın akıbetini belirleyecek nitelikte. Zira MHP oylamaya katılmazsa, HDP'li vekiller Baykal'a oy verse bile oy sayısı en fazla 211'de kalacak. İsmet Yılmaz'ın oyu ise 258. Kulislerde MHP'nin oylamaya katılıp çekimser oy vereceği iddiası da dile getiriliyor.

Al Jazeera'nin ulaştığı MHP kaynakları, "Mutlaka dördüncü tur oylamaya katılacağız ve oy kullanacağız" dedi. MHP'nin Baykal'a oy verme konusundaki tek kaygısı, HDP ile birlikte hareket ediyor görüntüsü vermek. MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin yakın çevresine bu yönde uyarıları olduğu belirtiliyor.

MHP kararını belirlemek için ilgili kurullarını toplayacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çarşamba günü yapılacak üçüncü ve dördüncü tur oylama öncesinde de partisinin Meclis grubunu toplayacak.

AKP Yılmaz’ın arkasında

Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu son tura kadar kendi adaylarını destekleyeceklerini söyledi.

“Bizim bir Meclis başkanı adayımız var ve son turun son saniyesine kadar da sadece onu destekleyeceğiz. Bizde gizli hesap olmaz. Siyasetin ahlakına aykırı tek bir davranış olmadı, olmayacak. AKP grubundan milletimizi rencide edecek hiçbir davranış olmayacak. Dört turda da bir tek adayımız var. Bütün arkadaşlarımız adayımızın arkasında kenetlenecek. Meclis başkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanımızdan görevi alacağız, görüşmelere başlayacağız"

Meclis Başkanlığı seçiminin tamamlanması, arkasından başlayacak hükümet kurma çalışmaları için önem taşıyor.

Okunma Sayısı: 1530
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı