"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Numan Kurtulmuş'tan ''tarafsız medya'' hatırlatması

15 Haziran 2016, Çarşamba 20:41
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Basın İlan Kurumu'nun (BİK) "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Programı"nın sertifika törenindeki konuşmasında, programın, niteliği itibariyle önem verdikleri bir etkinlik olduğunu söyledi.

Çalışmayı düzenleyen kuruluşlara teşekkür eden Kurtulmuş, programın gelecek yıllarda da sürdürülmesi temennisinde bulundu. 

Ülkelerin güçlerinin en önemli göstergelerinden birinin de nitelikli medya olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Nitelikli medyanın varlığı da o ülkenin en önemli güçlerinden birisidir. Sadece çok satan gazeteler, sadece çok reyting alan televizyonlardan bahsetmiyorum. Tabii ki tiraj ve reyting medyanın başarısının objektif ölçülerinden birisidir ama her şey değildir. Nitelikli medyanın altyapısı güçlü olmalı. Bütün bunlardan daha fazla önemli olan o medyada çalışan insan unsurunun gücüdür. İş geliyor ve dolaşıyor, medyada da güçlü insan unsuruna geliyor."

"Teknolojiyi iyi kullanın"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, sertifika alan öğrencilere, teknolojiyi çok iyi kullanmaları, teknolojinin medyayı ilgilendiren alanlarının iyi şekilde kullanabilecek ve değerlendirebilecek donanıma sahip olmaları, dünyayı ve Türkiye'yi çok iyi tanımaları tavsiyesinde bulundu.

Meslekle ilgili olarak da üç önemli şeyin üzerinde duracağını ifade eden Kurtulmuş, bunlardan birincisinin insan onuruna saygı olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, bunun medyanın değerini artıran en önemli husus olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Sözü yazmak, söylemek kolaydır. Ancak medyada en önemli şey, hele hele birtakım kutuplaştırmaların konuşulduğu ortamda karşı taraftakini yok etmek için sözü kötü bir şekilde söylemek, karşınızdaki insan onurunu, bu bir siyasi mesele olabilir, günlük olaylarla ilgili bir mesele olabilir, ayaklar altına alacak şekilde hareket ederseniz, sadece karşınızdakini küçük düşürmüş olmazsınız, kendinizi değersizleştirmiş olursunuz. Medyanın değeri herhalde çok reklam almasıyla, çok tiraj yapmasıyla, çok reyting almasıyla ölçülmez. Medyanın değeri, kendi değeriyle ölçülür. Bir medyanın, bir medya mensubunun değeri ise karşısındaki insana verdiği değerle ölçülür. Haberde kullandığınız dil, efendim işte son bu seri katille ilgili konularda da görüyorsunuz, kullandığınız dil, herhangi bir insan, kim olursa olsun o insana karşı kullandığınız dil ve ona karşı ortaya konulan üslup aslında sizin kendi değerinizi ölçer. Değerli bir medya mensubu olmak istiyorsanız, muhatabınıza vereceğiniz değerle sizin değeriniz ölçülür."

"Ayna gibi olmak mecburiyetindesiniz"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ikinci olarak, medya mensubunun ayna gibi olması gerektiğini dile getirdi.

İnsanın değer yargılarından uzak ve tarafsız olamayacağını, herkesin dünya görüşü, farklı siyasi karakteri, farklı yaşam tarzları olabileceğini, ancak medya mensubu olarak bunlar üzerinden taraf tutan bir tutum içerisinde haber yapılamayacağını vurgulayan Kurtulmuş, gazetecinin fikirlerini, dünya görüşünü yansıtacağını ama topluma karşı anladıklarını anlatmak için ayna gibi olmak mecburiyeti bulunduğunu söyledi.

"Bütün medya mensuplarının milli değerlerimize sahip çıkması en temel sorumluluklarından biri"

Kurtulmuş, üçüncü hususun da medya mensuplarının ülkenin değerlerine sahip çıkması olduğunu belirterek, "Bu ülkenin milli birlik ve beraberlik anlayışına sahip olması, tarihten beri getirdiğimiz kültürel özelliklerimize sahip olması ve sahip çıkması, bütün farklılıklarıyla bunları benimsemesi, bu değerleri ortak değer olarak kabul etmesi lazım. Maalesef zaman zaman milletin tarihsel olarak köklerini oluşturan ve bugün de en önemli zenginliğimiz olan ortak değerlerimiz üzerinden bazı kamplaşmaların, bazı tartışmaların, bazı kutuplaşmaların olması medyanın değerini artıran bir unsur değildir. Bu anlamda bütün medya mensuplarının farklı düşüncelerine rağmen bu milli, kültürel değerlerimize, bu ülkenin değerlerine sahip çıkması en temel sorumluluklarından birisidir." diye konuştu.

Diğer önemli konunun ise medya mensubunun Türkçe'yi iyi kullanması olduğunu ifade eden Kurtulmuş, vatandaşlara anadil üzerinden bir şeyler anlatılacağını, bunu yaparken de konuşma ve yazı dilinin çok iyi olması gerektiğine dikkati çekti. Kurtulmuş, bunun için de çok iyi okunması gerektiğini kaydetti.

Kurtulmuş, çok satan gazetelerde zaman zaman çok fazla Türkçe yanlışlarının görüldüğünü belirterek, "Güçlü bir medya mensubu, güçlü Türkiye medyası için şarttır. Türk medyasının güçlü olması da Türkiye'nin en az ekonomik, siyasi ve askeri gücü kadar önemlidir." dedi.

AA

Okunma Sayısı: 1292
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • CESUR ADAM

    16.6.2016 11:29:05

    Ülkemizin bir kaç medya basınını tenzih ederek diyorumki;Ülkede siyaset,spor,ticaret,sanat alanlarında yozlaşmanın tetikçisi MAALESEF ÇOK SATAN-ASPARAGASLA HAVALANAN,TETİKÇİ BASINDIIIR. BASIN ASLA MASUM DEĞİİİİL.

  • tolstoy

    15.6.2016 21:24:14

    konik

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı