"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nurlara devlet tekeli kabul edilemez

25 Kasım 2014, Salı
Nur Risalelerinin “devlet tekeli”yle baskı altına alındığını belirten, CHP Ankara Milletvekili Kuşoğlu, buradaki “tehlikeli hedef”in “devletin tek tip düşünce ve inanç sistemi oluşturması” olduğunu dile getirdi.

Risale-i Nur için çıkarıldığı açıkça itiraf edilen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 47. maddesindeki değişiklikle eserlerin “kamuya mal edilmesi”yle basım ve neşir hakkının devlet adına Bakanlar Kurulu kararnâmesiyle Diyanet’e verilmesi tartışmaları devam ediyor. Daha önce Meclis Plân ve Bütçe Komisyonu’nda ve Genel Kurul’da fikir ve sanat eserlerinin “devlet tekeli”ne alınmasını eleştiren CHP Ankara milletvekili Bülent Kuşoğlu, Risalelere müdahalenin arka plânını açıkladı. Bilhassa Risalelerin basımının ve yayımının devlet uhdesine alınmasıyla Nur cemaatlerinin bastırılmak istendiğine dikkat çekti. 

AMAÇ, CEMAATLERİN BASTIRILMASI

Kuşoğlu, siyasî iktidarın “torba kanun”da dayattığı fikir ve sanat eserlerinin “devlet tekeli”ne alınmasının baştan sonra Anayasa’nın “hukuk devleti” esasına, “temel hak ve hürriyetler”e, “sosyal devlet ve adâlet ilkesi”ne, “düşünceyi açıklama ve yayma ve bilim ve sanat hürriyeti teminatı”na, “mülkiyet ve miras hakkı”na aykırı olduğu, mânevî ve malî haklara “yasa”yla el konulduğunu kaydetti. Son senelerde özellikle Orta Doğu’da, İslâm coğrafyasında sıkıntılar olduğunu belirten Kuşoğlu, “İslâm coğrafyasındaki mezhebî ayrılıkların kökeninin siyasî olduğu” değerlendirmesini yaptı. “Bugün İslâm ülkelerine bakın, bir kısmı bir ‘Şii hilâli’ peşinde, bir taraf Sünni ama kendi içlerinde de gruplar - etnik ayrılıklar, mezhep ayrılıkları içinde, hiç bir araya gelemiyorlar, bir türlü bu sorunları aşamıyorlar” diyerek İslâm dünyasındaki vaziyeti özetleyen Kuşoğlu, bu süreçteki değişikliğin hedefinin“özellikle bu Risale-i Nur’lar olduğunu” nazara verdi. “Buradan amaç, özellikle, dinî cemaatlerin bastırılması, onlara yönelik bir hareketti, onların mümkün olduğunca maddi kaynaklarını kurutmak, onların gelişmesini, büyümesini yok etmeye çalışmaktır” sözleriyle, Risalelerin “devletleştirilmesi”nin içyüzünü açıkladı. Asım Asyalı / Ankara

Okunma Sayısı: 2879
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • kamil dağıstanlı

    25.11.2014 23:28:45

    Risale-i Nur'lar Kur'an'ın malıdır. Hiç kimse tasarrufuna alamaz. Neseben varis olanlar bile Allah korkusundan tasarrufları altına alamıyorlar. Ama atanmış varisler kendilerinin yapamadığını devlete yaptırıyorlar. Bu kanun anayasa mahkemesinden döner, oradan dönmese bile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden döner. Unutmayın; süfyan da sonunda bağırı bağıra geberdi. Sizin sonunuzda böyle hazin olabilir.

  • HÜSEYİN İLHAN

    25.11.2014 18:02:10

    Sevgili Ali kardeşim sen hem diyorsun ki çaldılar,gasp ettiler,hırsızlar,emanete hıyanet ettiler,fitne,fesad ile ümmeti muhammedi nifak ve şikaka sokuyorlar.Ya kardeşim sana değil senin fikir diye serdettiğin hak,hukuk ve kaideye uymayan talebini eğer şahsen bu şekilde düşünüyorsa EVEET ben fikrine,yanlış düşüncene,haraminin yaptığını savunmana karşıyım.Elhamdülillah şer£i ve pozitif hukukta ders aldım ve bizzat yaşadığım hadiseler ile vakıf olduğum için değil kanunun doğru bu kişilerin DOĞRU ŞEHADETİ dahi şer'an caiz olması mahzurludur.Bizim vazifemiz HAKKI HAK BİLMEK ,RİAYET ETMEK,SAVUNMAK tır.MUVAFFAKİŞYET İSE ALLAHIN TAKDİRİDİR.Hem siz bu kadar muvaffak değil isek neden ve niçin YENİ ASYA yazınca delleniyorsunuz.ŞEKERİNİZ olabilir diye kısa kesiyorum.ALLAH AKIL SAĞLIĞI VE İNSAF,İZ'AN VERSİN.

  • Ali Anık

    25.11.2014 12:15:37

    İşte sizin bütün bildiğiniz bütün yaptığınız bu. Sizinle aynı fikirde olmayanlarla hakaret etmek. Benim akılmın derecesini belirlemek sana düşmez Hüseyin bey. Ben fikrimi beyan ettim. Medeni bir şekilde katılmadığını belirtirsin. Hala da ısrarla savunuyorum. Bu işin kanunu budur. Bir eserin sahibi vefat edeli 70 yılı doldurmadıysa hayrat gibi kullanamazsın. Bir şekilde varisleri bundan hukuki olarak hak talep eder. Bahsetmiş olduğun diğer memleket sorunlarında seninle hem fikirim. Çaldılar, çırptılar, kandırlarlar. Hala da devam ediyorlar. Ama öyle bir otomatik savunma geliştirmişsiniz ki karşı bir fikir görünce hemen parti üzerinden saldırıyorsunuz. Mantığınız bizim fikrimize kayıtsız şartsız teslim olmuyorsa düşmandır, karşı partidendir. Hadi hemen saldıralım. Bu tavrınızla insanları kaçırdınız. Vesselam.

  • HÜSEYİN İLHAN

    25.11.2014 11:17:20

    Ali kardeşim sen haram-helal bilirmisin eğer bunları bilyorsan ELEKTRİKTE KAYIP-KAÇAK BEDELİ altında HIRSIZIN ÇALDIĞINI DÜRÜST AYAKKABISI YRITIK RECEP AMCALARA,akşam evine helal lokma götürmek için karda,kışta ve sıcak ile dondurucu soğukta namuslu dürüst insana ödetenlerin hayırlı iş yapacağına inanacak kadar aklını yitirdinmi.Seçimden önce esnafı mağdur,çiftçiyi perişan,sanayiciyi intihara sürüklediler diyenin 3 ay sonra matrah artırmı yapmazsanız gırtlağınızı sıkarım diyerek haydutça para toplayan şakiye kanacak kadar safmısın,Yoksa 46 yıldır haikatın gür sesi olan düne kadar eline alıp iftihar ettiğin kardeşlerine,davana ihanet edecek kadar gaflet ve hıyanettemisin.RİSALEİ NURLAR 'KUR'AN ın malıdır,milletin ve insanlığın malıdır.SİYASETİNE İSTİSMAR eden menfaat üzerine dönen siyaset canavarlarının ASLA MALI OLAMAZ ve OLMAYACAK İNŞAALLAH.KORKUN AZAPTAN,KORKUN AHİRETTE VEREMEYCEĞİNİZ KUL HAKLARINDAN.

  • Ali Anık

    25.11.2014 09:19:54

    Bırakın şu tekel zırvalığını. Babanızın malımı Risaleler, kanun var hukuk var kardeşim. Müellif öleli henüz 70 yıl olmamış, dolayısıyla kafana göre basıp basıp satamazsın. Ne güzel gazete de babanızın çiftliği babadan oğula en az 2 kuşak orada çalışıyor. Aile şirketine çevirdiniz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı