"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Savunma Bakanı Yılmaz'dan 'UFO' açıklaması

15 Şubat 2016, Pazartesi 13:20
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM’de Suriye ile savaşa girilip girilmeyeceği ile ilgili milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Yılmaz, “Yok, bizim öyle bir düşüncemiz yok. Biz savaş istemiyoruz çünkü bizim inancımız barıştır. Savaşı hiç kimsenin istememesi lazım.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletmesi Başkanlığı 2016 yıl bütçe, Kesin hesap ve Sayıştay Raporları görüşülmeye başlandı. AKP Isparta Milletvekili Sadi Süreyya Bilgiç başkanlığında toplanan komisyonda görüşmelere Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın sunumuyla başlandı. 

Sunumun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi. Sunumun ardından milletvekilleri bütçe üzerine görüşlerini dile getirdi. Görüş ve önerilerin ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, milletvekillerinin sorularını cevapladı.

ASELSAN tarafından yürütülen HİSAR-A Projesi'nin 10 kilometre menzili hava savunma sisteminin 2020 yılında hizmete gireceğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti: “Bugün alacağımız Çin füzesinin dahi yapım süresi 5 yıldı yani 5 yıl sonra teslim edilecekti. 3,5 milyar dolarlık bir ürünü ‘Hadi, burada hazır, ver bana, sana vereyim.’ diye mümkünatı yok. Müşterisi çıkmazsa kimse 3,5 milyarı tutamaz, 2 tane olsa 7 milyar dolar, bunun mümkünatı yok. Dolayısıyla, sipariş ediyorsunuz, parasını ödüyorsunuz, ondan sonra geliyor. HİSAR-O, 16-20 kilometre menzilli hava savunma sistemi, 2021 yılında hizmete girecek o da. Bir de yüksek irtifa var. O bizim Çin’le görüşmelerine başladığımız husustu, uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi. Peki, bunda niçin Çin’le ilerleyemedik? Çin bunu bir alım satım sözleşmesi olarak gördü, oysa bizim oradaki esas istediğimiz husus şuydu: Teknoloji transferi olsun, yerli katılım olsun, en kısa zamanda teslim olsun ve makul fiyat olsun; 4 sacayağı olacaktı. Dün yapılan görüşmelerde teknoloji transferi konusunda. Sanayi katılımı bir nokta var. Çin güvenin bize, yola çıkalım, yolda size çok büyük bir transfer gönderimi yapacağız. Biz kayıtlı olmasını isteyince bir noktada kaldı.”

SİLAHLI KUVVETLERDE UFO’YLA İLGİLİ HERHANGİ BİR BİLGİ YOKTUR

'Silahlı Kuvvetlerde UFO’yla ilgili bir bilgi var mı?' diye bir soruya Yılmaz, “Bildiğim kadarıyla UFO’yla ilgili herhangi bir bilgi yoktur. Uzay Ajansıyla ilgili bir çalışma Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı, muhtemelen çok kısa bir zamanda gelir. Burada, Genelkurmay Başkanımız, Savunma Bakanlığımız oradaki bir komisyonun üyesidir ama bu, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı bir ajans, kuruluş olacaktır. Yakında Meclisimize gelir.” cevabını verdi. 

'Suudi Arabistan uçakları Türkiye’ye geldi mi' sorusu üzerine Yılmaz, “Şu anda gelmedi. Ancak, keşif için geldiler, 4 tane F16 diye biliyorum. 4 tane F16 uçağı geleceği kararı verildi, keşfi yapıldı. Ha, bugün gelmemiştir veya yarın gelebilir ama prensipte mutabakata varıldı. ‘Gelebilirsiniz’ denildi, onu belirteyim. ‘Peki, bununla ilgili dayanağı nedir?' hesabı, o da biliyorsunuz Meclis'ten tezkere çıkardık.” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE’DE TOPLAM 951 BİN 98 ADET MAYIN DÖŞELİ

MİT’e yapılan tedarik ve harcamalarla ilgili Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Şu an toplam olarak MİT için bir karar alınmış 379 milyon dolarlık. Bir başkası, proje başlama kararı, alınan, 185 milyon dolarlık. Bir de nakit olarak da aktarılan da 2015 yılında 83 milyon dolarlık.” 

Türkiye’de 756 bin 420 adet antipersonel, 194 bin 678 adet de antitank olmak üzere toplam 951 bin 98 adet mayının döşeli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: “Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından 1998-2015 yılları arasında 25 bin 813 adet antipersonel, 137 adet antitank olmak üzere toplam 25 bin 950 adet mayın temizlenmiştir. Ottowa Sözleşmesi kapsamında antipersonel mayın stoklarından 2 milyon 938 bin 60 adedin imha işlemleri mühimmat ayırma ve ayıklama tesislerinde 1 Kasım 2010 tarihinde tamamlanmıştır. Bu mayınlardan 15 bin 149 adedi eğitimlerde kullanılmak maksadıyla birliklerin envanterinde bırakılmıştır. Türkiye’de döşeli mayınların Ottowa Sözleşmesi’ne göre yükümlü olunan 1 Mart 2022 tarihine kadar temizlenmesi planlanmaktadır. Millî Mayın Faaliyet Merkezi Başkanlığı'nda Türkiye Cumhuriyeti sınırları dâhilinde gerçekleştirilecek insani amaçlı mayın ve/veya patlamamış mühimmat temizliğine yönelik faaliyetleri yürütmek amacıyla 22 Ocak 2015 tarihli ve 6586 sayılı Millî Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun kapsamında Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak 27 Temmuz 2015 tarihinde faaliyetlerine başladı. İçişleri Bakanlığı'nca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi ile birlikte yürütülen Doğu Sınırları Mayın Temizliği Projesi 5 Kasım 2015 tarihinde karşılıklı olarak imzalanan bir protokolle devralınmıştır İçişleri Bakanlığı'ndan. Hâlen Doğu Sınırları Mayın Temizliği Projesi’nin ihale ve sözleşme çalışmaları devam etmekte.”

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın, 'Yani Rusya oraya girdi, biz de Suriye’ye mi girelim, ne yapalım?' sorusuna Yılmaz, “Yok, bizim öyle bir düşüncemiz yok. Biz onun için diyoruz, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ de olacak ve bir de 'güçlü olacaksınız' diyoruz çünkü onun için de savaşa... Bizim de yaptığımız odur. Bir başka husus, biz savaş istemiyoruz çünkü bizim inancımız barıştır. Barışta insanlar insanlık değerlerini geliştirebilirler. Savaş yıkar, yok eder, tahrip eder. Dolayısıyla, barış insanı geliştirir. Medeniyetler barış dönemlerinde kazanılır, büyür, gelişir. Dolayısıyla da savaşı hiç kimsenin istememesi lazım.” cevabını verdi.

İNTİHAR BU TOPLUMUN ORTAK BİR PROBLEMİ

Kışlalarda şüpheli ölümler yani intiharların yaşandığını ve bunun gerçekten ciddi bir problem olduğunu ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece Silahlı Kuvvetler'de değil, her kurumda da ciddi problem. Emniyet'te de vardır, diğer memurlarda da. Bizim bakanımız intihar etti, birçok yerde üniversite rektörleri intihar etti. Bazı yerlerde çok öne çıkıyor ama bazı yerlerde yok. İntihar bu toplumun ortak bir problemi. Ama nasıl çözeceğiz, biz buna bakalım. Ama kafalardaki bu soruyu gidermek için de biz birçok... Doktorlarla görüşmesi, ruhsal incelemesi ama en son Ocak 2015’te biz 6586 sayılı Kanun ile bir değişiklik yaptık, dedik ki ‘Olaki bir şüphen varsa, bu olay olur olmaz bir avukatı sen hemen ata bütün parasını da biz vereceğiz’ aileye hemen haber verilecek, senin atadığın avukat otopsisine de girecek, otopsiden en sonuna kadar, eğer dava açılırsa dava aşamasında avukat takip etsin yine parasını ben ödeyeyim yeter ki kafanda bir kuşku kalmasın. Bütün hepsi bizim evladımız ve bize emanet edilmiştir, bizim buna sahip çıkmamız lazım. Yani alınması gereken çok şey var. Bu sadece Türk ordusunda değil, Amerikan ordusunda da, bir başka orduda da bu problem var ama bu problemi nasıl çözeceğiz?”

Okunma Sayısı: 1380
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı