"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan arasında güvenlik işbirliği anlaşması imzalandı

25 Mayıs 2015, Pazartesi 23:42
İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan arasında gerçek zamanlı bilgi paylaşımını içeren Polis ve Gümrük İşbirliği Ortak Temas Merkezi Kuruluş ve İşleyişi Anlaşması'nı imzaladı.

Bulgaristan'a bir günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Öztürk ve beraberindeki heyet, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova ile bir araya geldikten sonra Başbakanlığa geçti.

Mevkidaşı Bıçvarova ve Yunanistan Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakan Vekili Yanis Panusis'le üçlü oturuma katılan Öztürk, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un himayesinde Polis ve Gümrük İşbirliği Ortak Temas Merkezi Kuruluş ve İşleyişi Anlaşması'nı imzaladı.

Öztürk, imza töreninin ardından düzenlenen brifingde, polis ve gümrük alanındaki işbirliğinin önemini vurgulayarak, "Türkiye'nin güney sınırlarında meydana gelen istikrarsızlık, dünyanın birçok yerini aynı derecede olmasa bile etkilemeye devam etmektedir" dedi.

Sorunların birçoğunun küresel olduğunu, bir ülkenin sınırlarındaki sorunun uzak bölgeleri de ilgilendirdiğine dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar Türkiye, yaklaşık 1 milyon 700 bini Suriyeli olmak üzere, yaklaşık 2 milyon düzensiz ve düzenli göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Doğal olarak Türkiye'ye bunun çok büyük mali külfeti bulunmaktadır. Yaklaşık 5,5 milyar dolarlık harcamada bulunmuştur. Bunun çok az kısmı, diğer Batılı ülkelerden ve Avrupa ülkelerinden sağlanmıştır ve bu da 300 milyon dolar civarındadır.

Doğal olarak bu kadar büyük sorunla baş edebilmenin birtakım zorluklara mal olacağı aşikardır."

Öztürk, ortak temas merkezinin bu sorunun katılımcı ülkelerin dışındaki ülkelere de yansımasını önleyici etkisi olacağını anlattı.

- Gerçek zamanlı bilgi paylaşımı

Öztürk, kurulacak ortak merkezle sınır polisi, göç, gümrük ve kolluk birimleri arasında gerçek zamanlı bilgi paylaşımını hedeflediklerine işaret ederek, üç ülke arasında sınır aşan suçlara karşı etkin mücadele sağlanacağını vurguladı.

Dostane ilişkilerin bu anlaşmalarla oluşturulan zemin üzerinde süratle gelişeceğinden şüphe duymadığını aktaran Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkelerimiz arasındaki işbirliğini geliştirmek, sorunlara çözüm bulmak amacıyla her zaman Bulgaristan ve Yunanistan ile işbirliği içinde olacağımızı belirtmek istiyorum. Anlaşmanın her üç ülke için hayırlı olmasını diliyor, hazırlanmasında emeği geçen yetkililere de teşekkür ediyor. Özellikle Bıçvarova'ya katkılarından, emeklerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum." 

Bulgaristan İçişleri Bakanı Bıçvarova da imzalanan anlaşmaya büyük değer verdiğini, belgenin tarihsel önem taşıdığını söyledi.  

Balkanlar'da üçlü koordinasyon merkezi kurulmasının Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğini daha sağlam temele oturtacağını belirten Bıçvarova, üç ülkenin de benzer sorunlar yaşadığı bilgisini paylaştı.

Bıçvarova, ülkelerin sürekli artan göç baskısıyla baş etmek zorunda olduklarını ve ciddi sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayarak, Bulgaristan'ın bu konuları Avrupa Birliği nezdinde de paylaştığını aktardı.

Bıçvarova, özellikle İçişleri Bakanı Öztürk'e gösterdiği yapıcı yaklaşım ve işbirliğinden ötürü teşekkür ederek, anlaşmanın Bulgaristan’da hükümet, Türkiye ve Yunanistan'da ise parlamento düzeyinde onay aldıktan sonra yürürlüğe gireceği bilgisini paylaştı.

Yunanistan Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakan Vekili Panusis de ortak sınırlarda planlanan işbirliğinin etkin mücadelenin devamı olacağını belirterek, teknoloji çağında tarafların toplumların yararına hizmet vereceklerini söyledi.

Öztürk, daha sonra Panusis ile Bıçvarova'nın onuruna verdiği yemeğe katıldı.

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Hacı Mustafa Aliş'i ve Banya Başı Camisi'ni ziyaret ederek, ülkedeki Müslümanların sıkıntıları konusunda bilgi aldı.

AA

Okunma Sayısı: 1719
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı