"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye’den AB’ye organik tarım daveti

28 Ekim 2014, Salı 00:03
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine organik tarım konusunda Türkiye’de kimyasal ve ilaçların kullanılmadığı çok sayıdaki alanı işaret ederek, Türkiye’ye davet etti.

İtalya’nın AB Dönem Başkanı olması sebebiyle Cumhuriyet Senatosu’nda ev sahipliği yaptığı; “Tarım, Endüstriyel Kalkınma ve Küçük ölçekli Teşebbüsler Komitesi Başkanlar Toplantısı”na katılan Kılıç, organik tarım için yer arayan AB’yi Türkiye’ye davet etti.

Roma’daki toplantının ana konularından birinin organik tarım olduğunu ve bu konuda "Türkiye’nin, AB’ye göre daha şanslı olduğunu" ifade eden Kılıç, “Ben bugünkü toplantıda bunu vurguladım ve hatta davet ettim. Organik tarım alanı arıyorsanız Türkiye bunu ziyadesiyle 10 yıldır artırıyor. Gelin, hem aday bir ülkeye destek olun hem de AB, organik tarım ürünlerini Türkiye’den alsın. Hem sizin aradığınız ürünü biz sunmuş olalım hem de sizin bize desteğiniz olsun diye bir davette bulunduk. Ben hoş karşılandığını düşünüyorum” diye konuştu.

Kılıç, Türkiye’nin tarım devrimini Avrupa’dan çok sonra başlattığını, bunun üretim konusunda bir dezavantaj olsa da bugün bu geç başlamanın avantaja dönüştüğünü belirterek, “Bence bugün avantaj çünkü dünya artık, organik tarım yapacağı alan arıyor. Bu alanlar nasıl alanlar; Türkiye’deki gibi alanlar. Kimyasalın, ilacın az kullanıldığı alanlar. Bu gelişmiş ülkelerde hiç kalmadı gibi. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde ki Türkiye bunların en önemlilerinden birisi, yeterince var. Türkiye avantaj sunuyor” dedi.

Yunus Kılıç, Türkiye’yi bu hususta AB’nin pazarı haline getirebilirlerse Avrupa’nın tecrübe ve ekonomik desteğini alarak ilerisi için ciddi bir kapı açabileceklerini de söyledi.

“Türkiye kendini unutturmuyor”

Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Türkiye’nin bu toplantılara katılarak Avrupa’ya kendini unutturmadığını dile getirerek, “Türkiye, AB’ye aday bir ülke ve mümkün olduğu kadar müktesebata olan alanlarda ona uymaya, müktesebatı olmayan alanlarda da onun yapmış olduğu, öngörmüş olduğu geleceğe daha uygun hareket etmek için bu toplantılar bizim için önemli” dedi.

Toplantının bir diğer gündem maddesinin küçük ölçekli işletmeler olduğunu anlatan Kılıç, Türk ekonomisinin ve iş gücünün önemli bir kolunu oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, “Bizim açımızdan önemli bir sektör. AB bu sektörle alakalı gelecekte destek alanlarını, katkı koyacağı alanları oluşturmaya çalışıyor. Bizim de burada bulunmakla hem bu sektörlerin nerelerde destekleneceğini daha önceden öngörmek, hem kendi ülkemize katkı sunmak, hem de AB’nin aday ülkelere; üçüncü ülkelere vereceği hem tecrübe hem ekonomik desteklerden yararlanmaya çalışıyoruz” dedi.

Kılıç, toplantıda AB ülkelerinin özellikle Çin, Hindistan, Rusya gibi gelişmekte olan ülkeler karşısında kendi üreticisini, küçük ölçekli sanayicisini, çiftçisini ve köylüsünü korumaya yönelik konuyu da ele aldığını bildirdi.

Etiketler: tarım, organik
Okunma Sayısı: 1044
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı