"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Vize muafiyeti için kriterlerden 65'ini yerine getirdik'

17 Haziran 2016, Cuma 18:15
Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, vize muafiyeti konusunda Türkiye'nin istenen 72 kriterden 65'ini yerine getirdiğini, diğer maddelerle ilgili de tartışma konuları olduğunu söyledi.

Adana'ya yeni atanan Vali Mahmut Demirtaş'ı makamında ziyaret eden Ömer Çelik, şeref defterini imzaladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Vize muafiyeti sorulan Çelik, "Bununla ilgili çalışıyoruz. Türkiye bu çerçevede 72 kriter söz konusuydu. Bunun 65'ini yerine getirdi. Biz aslında 72'sini de yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Ama bazı kriterlerde tartışma konusu var. En çok kamuoyunun gündemini terörle mücadele konusundaki yasayla ilgili değişiklikler teşkil ediyor. Terörle mücadele konusundaki kapasitemizi hiçbir şekilde etkilemeyecek. Değişiklikler olursa bunlar üzerinde çalışıyoruz. 27'sinde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'la, Sayın Dışişleri Bakanımızla bir araya geldik. Vardığımız mutabakat çerçevesinde teknik heyetler bir araya geldi. İçişleri, Adalet, Dışişleri ve Avrupa Birliği Bakanlığı olarak. Bir çalışma önümüze çıktı. Biz yakın zamanda Sayın Bakanlarımızla birlikte bu konuyu değerlendirip, vardığımız sonuçları Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Ondan sonarsında ne şekilde ilerleyebiliriz. Ortak bir çözüm bulabilir miyiz, buna bakacağız" diye konuştu.

TARİHTE GÖÇLER, AVRUPA'NIN HARİTASINI DEĞİŞTİRDİ

Tarih boyunca göçlerin Avrupa'nın jeopolitik ve siyasi haritasını değiştirdiğine dikkat çeken Çelik şöyle devam etti:

"Fakat şunun bilinmesi gerekir. Tarih içerisinde göç meselesi Avrupa jeopolitiği ve Avrupa siyasi haritasını çoğu kez altüst etmiştir. Bu da çok büyük Avrupa jeopolitiği ve siyasi haritayı altüst edecek AB'nin karşılaştığı en büyük krizlerden bir tanesidir. Fakat Türkiye'nin ortaya koyduğu performans ve birebir antlaşmasıyla birlikte bir günde 7 bin kişi geçerken bugün bu sayı 40'lara 20'lere düşmüştür. Bu Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin ortak akıl ortaya koymasıyla ne büyük işler başaracağını göstermektedir."

Türkiye'ye sunulacak vize serbestliğinin bir jest olmadığını belirten Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz AB üyesi değiliz şu anda. Ancak tarih boyunca milletimiz her zaman büyük bir Avrupa gücü olmuştur. Şu anda da büyük bir Avrupa gücü ve demokrasisiyiz. Dolayısıyla vize serbestliği bize yapılacak bir jest değil, zaten ortaya çıkan antlaşmasının bir gereği olarak varılacak bir sonuçtur. Ben bakanlık görevime atanmamdan sonra Belçika ya gittim. Orada temaslarım oldu. Dönem başkanı olduğu için Hollanda'ya gittim. Arkasından bir sonraki dönem başkanı Slovakya'yı ziyaret ettim. Bu haftada İtalya'yı ziyaret edeceğim. İtalya Dışişleri Bakanı ve İtalya'nın Avrupa Birliği Bakanı ile görüşeceğim. Çalışmalarımız bu şekilde devam edeceğiz."

Geri kabul antlaşmasıyla ilgili de konuşan Çelik, "Bizim geri kabul antlaşması parlamentomuzdan geçti ama Bakanlar Kurulu onaylamadı. Burada bizden kaynaklanan bir şey yok. Bizim yetkilerimizin performansını açıklanan raporlarda da ortaya koyuluyor. Ama Yunan makamlarının orada mahkemelerin verdiği kararlar neticesinde sürecin yavaşlamasıyla ilgili bir durum var" dedi.

DHA

Okunma Sayısı: 1746
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı