"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zorunlu trafik sigortasının 2 yılda yüzde 400 artması Meclis'e taşındı

02 Şubat 2016, Salı 13:18
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, 2014 yılında ortalama 250 lira olan zorunlu trafik sigortasının, bu yıl itibariyle yüzde 400 artışla 1000 lira civarına çıkmasını TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Emir, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e, araçların zorunlu yaptırması gereken trafik sigortalarının fiyatlarındaki fahiş artışı sordu. Emir, söz konusu artışın nedenlerini sorgularken, “Zorunlu trafik sigortası primleri, özellikle 2015'in ilk aylarından bu yana kademeli olarak ciddi artış göstermiştir. 2014’te 250-300 TL bandında olan trafik sigortasını 2015’te yenileyen vatandaşlar, 800 TL ödemiştir. Hasarı olanlarda bu rakam 1000 TL’yi bulmaktadır. 2016’da bu rakamlar üzerinden en az yüzde 20 zam yapılmıştır.” dedi. Hazine Müsteşarlığı’nın 2014’ün başından itibaren sigorta şirketlerine, motorlu araçlar için zorunlu olan trafik sigortasının tarifesini serbest olarak belirleme hakkı verdiğini, bu yolla da primlerin rekabetçi ortamda belirlenmesinin hedeflendiğini anımsattı.

Emir’in, Bakan Şimşek’in yanıtlaması istediği sorular şöyle:

- Zorunlu yapılması gereken poliçenin fiyatlandırılmasının serbest piyasa koşullarına bırakılmasının gerekçeleri nedir? Bu düzenleme amacına ulaşmış mıdır? Ulaşmamışsa, bu konuyu yeniden düzenlemek için yapılan bir çalışmanız var mı? Trafik sigortalarının bu kadar yükselmesinin nedeni nedir?

- 27 Ekim 2015’te kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs ve taksilere uygulanmaya başlayan ‘zorunlu mali sorumluluk sigortalarında azami prim tutarının belirlenmesi’ düzenlemesinin toplam araç sayısının yaklaşık yüzde 76,1’i olan, özel otomobil, motosiklet, traktör ve çekici sahipleri için de uygulanması düşünülmekte midir? Sadece ticari araçlar için yapılan bu düzenleme, özel araçlar için çifte standart yaratmamış mıdır?

- Yapılan bu düzenlemenin, başta taksiler olmak üzere, ticari araçların trafik sigortalarının fiyatlarını ikiye/üçe katladığı bilinmektedir. Ticari araçlar için ‘zorunlu mali sorumluluk sigortalarında azami prim tutarının’ indirilmesi veya yeniden düzenlenmesi ile ilgili yapılan bir çalışmanız var mı? Yürürlükteki ‘azami prim tutarı’ uygulamasının pratikte uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi, sağlıklı bir şekilde yapılmakta mıdır? 

- İsteğe bağlı olarak yaptırılan araç kaskolarında da ‘tarifeyi serbest bırakma’ ile ilgili bir çalışmanız var mı?

Okunma Sayısı: 1389
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı