"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çocuk eğitiminde örf ve ilim çatışır mı?

Rifat OKYAY
06 Şubat 2019, Çarşamba 00:12
İnsanlık tarihinde çocuklar ve çocuk eğitimiyle alâkalı herşey bilimle ve bilimsel olarak öğrenilmemiş ve öğretilmemiştir.

Örfün, âdetin, geleneğin, göreneğin ve tecrübelerin çocuk eğitiminde yeri ve önemi büyüktür.

Anne-baba ve öğretmenler, aile fertleri ve yakın akrabalarla, çevre faktörlerini oluşturan fertlerle, ilim adamları çocuk eğitimi nedir ve nasıldır diye direkt veya dolaylı olarak eğitim alabilirler, öğrenebilirler. Ama çocuk eğitimi yalnız buna bağlıdır ve bunlarla olabilir demek zordur.

Ancak bugün de görüyoruz ve yaşıyoruz ki, dün ilmin söylediğini bugün yine ilim tersine söylüyor. Demek ki ilmin terakkisi ve zamana bağlı faktörlerin hepsi çocuk eğitimi noktasından bir tekâmül ve terakki kanununa bağlıdır. O zaman yalnızca ilmî umdelerle çocuk eğitimini ifade edemiyoruz.

Kazanılmış her türlü tecrübe ve kâmil yol ve yöntemler çocuk eğitiminde uygulanabilirlik açısından başı çekmektedir. Örfün, an’anenin, gelenek ve göreneklerin de yalnız anne-baba ve öğretmenleri değil de çocukları da bizatihi yönlendirdiği unutulmamalıdır. İnsanlığın ve toplumun gelenek ve görenekleri; belki ilmî gerçeklerin de eğitim ve öğretilmesinde en etkin ve tesirli rolü oynadıkları hiç akıldan çıkarılmamalıdır.

Demek ki, çocuk terbiyesi, eğitimi; örfî kurallar, gelenekler ve ilmî gerçeklerin el ele vermesiyle elde edilen öğretim ve eğitim metodlarını birlikte ifade ederler.

Her halde her şey ilimle olmadığı gibi, her şeyde örf, an’ane ve gelenek de değildir. Bugün çocuk eğitiminde elle en yüksekte tutulan, yüz sene önce belki en aşağı idi. Şimdi de istikbale ait terbiye metodları noktasından kurallar, kaideler, düsturlar ve prensipler hayal olduğu gibi.

Geçmiş zamanın gelenekleri içinde yaşadığımız hayatın iklimine bağlı olarak uygulanabildiği gibi; çocuklar için gelecek zamanın hayatlarına dair de şimdiki zamanın tecrübe ve uygulamalarına ışık tutacak ve sadece hayalen değil belki hem ilmi hem de örfî ve an’anevî olarak faydalı olabilecek tecrübeleri, uygulamaya sokabilecektir.

Birbirini destekleyen ve tamamlayan ilmî ve örfî her davranış ve uygulama faaliyeti daima çocuklarımızın faydasına olacaktır.

Okunma Sayısı: 1095
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı