"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üslûpperestlik bilinmez bir hastalıktır

Rifat OKYAY
02 Ekim 2016, Pazar
Risale-i Nur okumalarında açıklama yapılır mı?

Yapılırsa nerede, hangi tür okumalarda yapılır? Umumî dinleyicilerin bulunduğu Risale-i Nur okumalarında şahsî yorumlar yapılabilir mi?

Öncelikle Risale-i Nur okumalarını ferdî, şahsî okumalar, umumî okumalar ve müzakereli okumalar olarak genel bir sınıflandırmayla mütalâa edebilir, değerlendirebiliriz…

Ferdi okumaların sınıflandırılması, bir kalıba sokulması, şu veya bu tarzda bir şekil çizilmesi ve takip edilecek bir yola sokulması düşünülmez. Her şahıs kendi kabiliyeti, fıtrî özellikleri, zamanı, tahsili ve en önemlisi de okuma arzusuna göre kendisine bir okuma planı, programı yapabilir ve bunu devam ettirebilir.

Umumî okumalar yani bir kişinin Risale-i Nurlar’dan herhangi bir konuyu cemaate, topluluğa hitaben bir sohbet,  bir ders olarak okuması… Bu tarz okumalara, adı üstünde umumî olarak toplumun her kesiminden, her kademeden, her çeşit insan katıldığı için çok dikkatli ve çok hassas bir şekilde dersin, sohbetin gerçekleştirilmesi gerekmektedir…

Umuma, herkese açık olan bu sohbetlerde; dersi, sohbeti yapan kişilerin adeta tabiri caiz ise birer hoparlör olması gerekmektedir… Ses bakımından ve sadece okunanları aktarma noktasından sadece güzel, oturaklı, tok, net ve yalın bir okumayı gerçekleştirirken kendi yorumunu ve yalnızca kendi anlayışını okuduğu Risale metninin dışında ve araya girerek takdim etmemelidir… Ama Risale-i Nurlar’ın müellefi, yazarı Bediüzzaman Said Nursî’nin Risale-i Nur okumaları tarzında: Eğer okuduğu konuyu ve anlamını kuvvetlendirecek, yani anlatımı ve anlayışı  kolaylaştıracak; yakın konu başka kitapta veya başka yerde varsa bütünlüğü bozmadan aktarım ve atıf yapılabilir… Veya yeni neslin anlayamadığı Arapça, Farsça, Osmanlıca cümle, terim ve kelimeler varsa onların manaları yine konu bütünlüğünü bozmadan söylenebilir ve anlatılabilir…

Müzakereli dersler ise iştirakçilerin hazırlanması şartıyla ve barika-i hakikatı ortaya koymak, anlayışı tam olarak yapabilmek gayesiyle okunan konuya uygun olarak istenilen zaman ve miktarda açıkmalarda, yorum ve şerhlerle genişletilebilir, açılır veya toplanır… Burada önemli olan açıklama ve yorumların metnin aslını ve asıl anlatılmak istenilenleri tekzip veya çürütme,  kendi alil fikrini ve görüşünü, anlayışını öne çıkarmak olmamalıdır. 

Her üç halde de önemli olan ve terk edilmeyecek olan ders, sohbet yapma usûl ve düsturu, prensibi, kuralı; Kur’ân’ın yirminci asırda muhteşem ve muazzam bir tefsir-i hakikisi olan Risale-i Nurlarda anlatılan kudsî manaların ve mehazın bir adım önüne geçmemek, perde olarak anlayışı ve kavrayışı zorlaştırmamak olmalıdır.

Risale-i Nur’u sohbet ve ders tarzında okuyan zevatın bir önemli özelliği de: Her üç tarzdaki yapılan derslerde, sohbetlerde kendi anlayabildiği veya anlatabildiğini mehazın ve murad edilen mananın üstünde tutarak ve ısrarcı bir şekilde yorum yapmaya çalışarak mes’ul duruma düşmemesi olmalıdır. 

Okunma Sayısı: 1633
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said YÜKSEKDAĞ

    3.10.2016 15:09:52

    Tebrik ederim.. Önemli bir konuya değinmişsiniz.. Ders yaparken bazı kaidelere uymamız gerektiğini unutuyoruz bazan.. hadi biz unutuyoruz da bazıları şuurlu olarak bu kaidelere uymamakta derslerde şahıslarını ön planda tutarak sulandırılmış dersler yapıyorlar.. Umarım bu yazıyı okuyan kardeşler derslerde daha dikkatli olurlar.. Tekrardan bu yazı için sizleri tebrik ediyorum..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı