"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vay halimize

Rifat OKYAY
06 Şubat 2022, Pazar
Sosyal hayatımızda yapılabilecek işleri, yapacaklarımızı, yaşamayacaklarımızı önem sırasına göre tatbik sahasına, uygulamaya koymak bizlerin en büyük eksikliklerinden birisidir.

Yukarıda ifade edilen sistematiğe geçmek, kurallar koymak ve kurallara dikkat etmek yerine sosyal hayatımızda tam aksine hareket ediyoruz.

Daha küçüklükten, gençlikten itibaren kişilere göre kurallar ve hükümler yürürlüğe giriyor ve yapılıyor.

Sosyal olaylarla ilk basamak ve uygulama alanı aileye bakıyoruz; mesela çocuk yetiştirme ve çocuk terbiyesi konusunda aile fertlerinin her biri kendi kafalarına, zihinlerine göre birer eğitmen, öğretmen…

Daha bebeklikten başlıyoruz. Bebek ağlıyor. Bebeğin bir hastalığı, bir derdi mi var, aç mıdır, tok mudurdan evvelâ aileden herhangi bir fert hükmü veriyor: “Bebektir bu… Ağlar ağlar susar…” Tamamen bebeği içe kapamayla, dertleriyle baş başa bırakmakla büyük eğitim provası bitirilmiş oluyor.

Daha çocuktur meselemizde var. Sanki çocuklar yalnızca yanlış ve hata yaparlar dercesine ne yapsalar lafı yapıştırıyorlar: “Daha çocuktur, bırak…” Bebeklikten sonra ikinci derecede önemli bir eğitim ve öğretim alanı da bu şekilde geçiştirilir. 

Halbuki bu çocuğu sosyal hayatında geleceğe yetiştirmek adına meselâ; çocuğun istekleri nedir, derdi nedir, sevinçleri, ağlamaları nedir… Hedefte hangi davranışları olmalı ve olmamalıdır gibi suallerle çocuk sosyal yönden irdelenebilir, analizi yapılabilir. “Daha çocuktur…” sözü, algılaması ve uygulamaları cahilliğin ve bilinçsizliğin/şuursuzluğun en basit bir aynasıdır. Bu aynada yukarıdaki şekliyle görünmek kolaydır, herkesin yapabileceği bir iştir.

Ve en son dahası ise: “Gençtir yapar, sonra düzelir…” temennisidir. En tehlikeli bir davranış biçimidir.

Nasıl olacak kötü ise iyi, iyi ise kötü. Bu cahilce bir beklentidir. Bebeklik, çocukluk nasıl bir itinalı eğitim ve öğretim istiyorsa, gençlik de bu daha fazla bir ehemmiyet istiyor.

Eğer gençlik iman, inanç yönünden bir hedefe, bir gayeye doğru bir çizgiye, bir kurallar ve yapılabilecek işler manzumesiyle bir raya oturtulmuşsa ne âlâ. Yoksa vay halimize.

Allah yardımcımız olsun. Amin...

Okunma Sayısı: 1496
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı