"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mühim bir vazifemiz Kur’ân okutmak

Risale-i Nur'dan
29 Haziran 2017, Perşembe
İnebolu civarında bulunan ve Nurlar’a güzel kalemiyle çok hizmet eden kardeşlerimizden Mehmed Zekeriya’nın bir mektubunu aldım.

Endişelerimi izale edip beni mesrur eyledi. Şimdi Nurlar’ın bir vazifesi olan çocuklara Kur’ân okutmak ve iman derslerini vermek hizmetiyle meşgul olduğunu yazıyor.

Ona yazınız ki: “Bu hizmetin, aynen eskide Nurlar’a çalışmanız gibi kıymetlidir. Hem senin yazdığın kesretli risaleler, senin bedeline Nurlar’ın neşrine hizmet ederler.” Merak etmesin; o eski makamını muhafaza ediyor.

Emirdağ Lâhikası, mektup no: 120, s. 207

***

Kâinatta ve her asırda en büyük makam Kur’ân’ındır. Ve her harfinde ondan tâ binler sevap bulunan Kur’ân’ın hıfzı ve kıraati, her hizmete mukaddem ve müreccahtır. Fakat, Risale-i Nur dahi o Kur’ân-ı Azîmüşşan’ın hakaik-ı imaniyesinin bürhanları, hüccetleri olduğundan ve Kur’ân’ın hıfz ve kıraatine vasıta ve vesile ve hakaikını tefsir ve izah olduğu cihetle, Kur’ân hıfzıyla beraber ona çalışmak da elzemdir.

Kastamonu Lâhikası, mektup no: 38 s. 76

***

Kâinat mescid-i kebirinde, Kur’ân, kâinatı okuyor. Onu dinleyelim. O nur ile nurlanalım. Hidayetiyle amel edelim. Ve onu vird-i zebân edelim. Evet, söz odur ve ona derler. Hak olup, Hak’tan gelip, Hak diyen ve hakikati gösteren ve nuranî hikmeti neşreden odur.

Sözler, s. 48

Her bir has talebenin mühim bir vazifesi, bir çocuğa Kur’ân öğretmek…

Barla Lâhikası, mektup no: 254, s. 373

LÛ­GAT­ÇE:

bürhan: Delil.

elzem: Çok lüzumlu, en lüzumlu.

hakaik-ı imaniye: İman hakikatleri.

hıfz: Ezberleme.

hüccet: Delil, belge.

kıraat: Okuma.

mescid-i kebir: Büyük mescid.

mukaddem: Öncelikli.

müreccah: Tercih edilir olan, üstün.

vird-i zebân: Dilde sık sık tekrarlanan duâ.

***

Risale-i Nur’dan Cezaevi Mektupları

Her şeyin güzel ve ferah verecek tarafına bakmalı

 

Aziz, Sıddık Kardeşlerim!

……

Sâniyen: “Kadere iman eden gam ve hüzünden emin olur” sırrıyla, “Her şeyin güzel cihetine bakınız” kaidesinin sırrıyla, “Ellezîne yestemiûne’l-kavle…” Gayet kısacık bir meali: “Sözleri dinleyip en güzeline tâbi olup fenasına bakmayanlar, hidayet-i İlâhiyeye mazhar akıl sahibi onlardır” mealinde, bizler için şimdi her şeyin iyi tarafına ve güzel cihetine ve ferah verecek vechine bakmak lâzımdır ki, manasız, lüzumsuz, zararlı, sıkıntılı, çirkin, geçici haller nazar-ı dikkatimizi celb edip kalbimizi meşgul etmesin.

Sekizinci Söz’de, bir bahçeye iki adam; biri çıkar, biri giriyor. Bahtiyarı bahçedeki çiçeklere, güzel şeylere bakar, safa ile istirahat eder. Diğer bedbaht, temizlemek elinden gelmediği halde çirkin, pis şeylere hasr-ı nazar eder, midesini bulandırır, istirahate bedel, sıkıntı çeker; çıkar, gider.

Şimdi hayat-ı içtimaiye-i beşeriyenin safhaları, hususan Yusufiye Medresesi bir bahçe hükmündedir; hem çirkin, hem güzel, hem kederli, hem ferahlı şeyler beraber bulunur. Âkıl odur ki, ferahlı ve güzel şeylerle meşgul olup, çirkin, sıkıntılı şeylere ehemmiyet vermez, şekva ve merak yerinde şükreder, sevinir.

Said Nursî

Şuâlar, On Dördüncü Şuâ (Afyon Hapsi mektupları), s. 535

LÛ­GAT­ÇE:

âkıl: Akıllı.

bedbaht: Kötü talihli, bahtsız.

emin olmak: Kurtulmak.

hasr-ı nazar: Nazarı sarf etme.

hayat-ı içtimaiye-i beşeriye: İnsanların sosyal hayatı.

sâniyen: İkinci olarak.

şekva: Şikâyet.

 

Okunma Sayısı: 2801
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı