"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Âkif aynı zamanda iyi bir mizah yazarıdır

19 Ocak 2018, Cuma
Demirhan Kadıoğlu: “Mehmet Âkif İstiklal Şairi olmasa iyi bir taşlama ustası ve mizah yazarı olurmuş diye düşünmedim değil. Çok ciddi de görünse Mehmet Âkif gibi dev bir şairin satırlarından yola çıkılarak bir karikatür sergisi açtık.”

Röpotaj: Kübra Örnek / [email protected]

Karikatürün bir abartma sanatı olduğunu biliyoruz. Acaba karikatür kaçıncı güç diye sorsam…

Evet, bilinen bir deyimdir; medya 4. güç diye… Hatta bazı araştırmacılar internetin yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medyanın 5. güç olduğunu söyler. Karikatür; yazıdan bağımsız bir anlatım dilidir. Okura mesajı çok net verir. Politik bir taşlama yapılacağı zaman lâfı eğip-bükmez. Siyasetçiler bu yüzden rahatsız olur. Karikatür, yazılı mizah ile gelişen ve hatta görsel sanatla birlikte, resim, heykel ve grafik sanatları kapsamında paralel gelişen bir sanat dalıdır. Çizgi mizahla beslenir, mizahsız karikatür olmaz. Mizah ise bulunduğu bölgenin geleneklerinden ve kültüründen beslenir. Kaçıncı güç diye sorarsanız, karikatürün etkisi nispetindedir.

“Mehmet Âkif’in Çizgisi” başlıklı karikatür sergisi Esenler Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde sergilendi. Bu sergi ile neyi amaçladınız?

Dediğimiz gibi, karikatür bir taşlama sanatı… İstiklâl Şairi Mehmet Âkif’in şiirlerinden yola çıkarak çizilecek bir karikatür fikri önce biraz ters geldi. Çünkü Âkif’in millî şair kimliği var. Ancak Safahat’i bir kez daha gözden geçirdiğimizde, dönemin gençlerine, Bab-ı Ali yazarlarına ve elit tabakaya bayağı bir “gönderme” yapmış... Bunun yanı sıra, ciddî mesajlar ihtiva eden satırları da görmek mümkün... Sonra “neden olmasın?” dedik. Günümüze bakan o kadar çok mesaj gördük ki. Hatta Mehmet Âkif İstiklâl Şairi olmasa iyi bir taşlama ustası ve mizah yazarı olurmuş diye düşünmedim değil. Çok ciddî de görünse Mehmet Âkif gibi dev bir şairin satırlarından yola çıkılarak bir karikatür sergisi açtık. Bu hem ülkemizde hem de dünyada bir ilktir.

Çizerlerin çalışmaları ne kadar sürdü?

Evvelâ, Safahat’tan ikişer paragraf şiir gönderdik çizerlere… Her iki paragrafın ayrı ayrı çizimini rica ettik. İlk başta kolay gibi görünse de amatör çizerler olduğu kadar profesyonel çizerler de zorlandı. Profesyoneller biraz kafa yorsa da fazla bekletmeden iki hafta içinde ikişer eserini çizip bize gönderdi. Kısa bir zaman içinde amatör çizerlerin de gayretiyle birlikte bu sergiyi gerçekleştirme fırsatı bulduk.

Çizdirirken hangi hususlara önem verdiniz?

İstedik ki, Mehmet Âkif’in ruhunu ve şiirlerini birebir yansıtsın. İstedik ki, o dönemin hayat biçimini kaleme aldığı gibi, bu güne bakan mesajları yakalayalım. Aslında, bu gün yazılmış gibi çok şiirleri var. Hâlâ belli kesimdeki ön yargıların bu gün devam ettiğini hayretle görüyoruz. Belki bu önyargıyı karikatürle kırarız, diye düşündük.

Sergilenen karikatürlerde kısmen Âkif’in şiirlerini anlatma yoluna gitmişsiniz. Peki, günümüz gençleri Âkif’in dilini anlayabiliyor mu?

Sergide Âkif’in şiirlerini zorlanarak okuyan gençleri gördüm. Zaten bu konuda endişelerimiz vardı. Karikatürün altına şiiri, onun da hemen altına “şerh”ini koyduk. Yani açıklamasını… Üç aşamalı bir bilgi sunduk sergide. Özellikle öğrencilerimle birlikte bütün karikatürleri tek tek inceledik, altındaki şiirleri ve şerhleri okuyarak güzel bir Mehmet Âkif dersi yaptık. Yani hem tarih, hem karikatür, hem de edebiyat dersini birlikte işlemiş olduk. Böyle güzel bir yanı da oldu diyebilirim. 

Karikatür alanında gençlere ne tavsiye edersiniz?

Çizmek için okumak gerekiyor. Aslında yazıdan önce çizgi vardı. Çizgilerin şifrelerini çözmek için insanoğlu yazmayı öğrendi. Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte yazı ve edebiyat gelişti. Yanı sıra, mizah ve eleştiri kültürü de… Karikatürün yabana atılacak bir sanat dalı olmadığını ve keskin bir dili olduğunu bilsinler. Ama genç çizerlere tavsiyem şudur, asla kalemlerini alay etmek için kullanmasınlar. Hiciv, nükte ve mizahın ne olduğunu ve sınırlarını bilsinler. Bu kırmızı çizgiyi bilen, san’atında başarılı olur. 

Okunma Sayısı: 3548
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı