"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bediüzzaman’ın görüşü çok isabetli ve güzel

14 Kasım 2015, Cumartesi
İstanbul’da düzenlenen uluslar arası bir toplantıya katılan Kamboçya Hükümetinde Bakan Yardımcısı olarak vazife yapan Nos Sles (Salih) Beyle, Kamboçya’daki Müslümanlar hakkında kısa bir görüşme imkânı bulduk. Görüşmeyi, Suffa Vakfı Ar-Ge sorumlusu Şemsettin Türkan tercüme etti.

Kamboçya Hükümetinde Bakan Yardımcısı Nos Sles’e (Salih), Bediüzzaman’ın İslâm dünyasının üç düşmanı ile ilgili sözünü hatırlatınca, “Bu âlimi tanımıyorum, eserlerini şimdiye kadar okumadım, ama Bediüzzaman’ın görüşü çok isabetli ve güzel. Bunların hepsinin başında da eğitim geliyor” dedi.

Türkiye’ye hoş geldiniz. Bize, Kamboçya’daki Müslümanlardan bahseder misiniz?

Öncelikle Kamboçya ile ilgilendiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Kamboçya hükümetinde Gençlik ve Spor Bakanlığında çalışıyorum. Hükümet adına görevliyim. Kamboçya’da 15 milyon nüfus var. Bunun  % 4’ü Müslümandır. Yani yarım milyon civarında Müslüman var. Müslümanlar olarak çok rahat bir haldeyiz, devlet bize karışmıyor. İnançlarımızı yaşamak bakımından çok serbest bir ortam mevcut. 

Müslümanlar, 1997 yıllarında Pol Pot rejiminin yönetimindeki Kamboçya’da çok büyük zulümler gördü, çok büyük katliâmlar oldu maalesef. 1998 yılında şimdiki başkanımızın desteğiyle problemler bitti. Şimdi huzurlu dönemimiz devam ediyor. 20 yıla yakındır, kararlı, düzenli bir şekilde aynı yönetim sürüyor. Hükümetle irtibatımız, diyaloğumuz güzel.  Diğer Müslüman kuruluşları ile de güzel ilişkilerimiz bulunmaktadır. Kamboçya hükümetinde 28 tane bakan var, 2 tanesi Müslüman. 2 tane bakan yardımcımız var, ben de onlardan bir tanesiyim. Ayrıca 25 tane valilik var, bir tanesinin yardımcısı Müslüman. Hükümet dini eğitime destek veriyor. Ama biz Müslümanlar olarak, din eğitimi alması için daha çok öğrenciyi yurt dışına gönderiyoruz.

Kamboçyalı Müslümanların daha çok nelere ihtiyacı var?

Kamboçya’da 400 civarında camimiz var. 5000 civarında Müslüman köy mevcut. 1500 tane Müslüman öğretmene devlet maaş vermeye başladı. Geçtiğimiz Temmuz ayında hükümet bir karar aldı ve pasaportlarda tesettürlü ve takkeli, cübbeli resimlerin olmasına izin verdi. Müslümanlara teknik eğitim de verilecek. Liseden sonrası için hizmet verecek bir Müslüman okulumuz yok. Camilerin yapılmasında desteğe ihtiyacımız var. Ortaokul düzeyinde 6 tane okulumuz var. Merkezlerde 6 okul var yani.

Türkiye’de yaşamış Müslüman âlimlerden Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri, İslâm dünyasının üç düşmanı var diyor: Cahillik, fakirlik ve ihtilâf. Çare olarak da sanat, bilgi ve ittifak tavsiye ediyor. Bu hususta siz ne düşünürsünüz?

Bu âlimi tanımıyorum, eserlerini şimdiye kadar okumadım, ama Bediüzzaman’ın görüşü çok isabetli ve güzel. Bunların hepsinin başında da eğitim geliyor. Eğitim düzgün olduğunda zaten fakirlik de gider. Hepsi düzelmeye başlar. Eğitim olmayınca insandan her şey beklenir. Her türlü kötülük beklenir. Konya’da 40, İstanbul’da 6 olmak üzere Türkiye’de 50’ye yakın öğrencimiz var. Bunların 20 tanesi üniversite öğrencisi, diğerleri lise seviyesindeki öğrenciler. Bu öğrencilerin sayısını da arttırmak istiyoruz. (Şemsettin Türkan kendisine Risale-i Nur’dan iki kitap hediye etti. Memnun oldu ve ilk fırsatta bu eserlerini okuyacağını ifade etti.)

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz.

Çok memnun oldum, ben de teşekkür ederim.

Röportaj: Faruk Çakır / [email protected]

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2840
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Toygar

    14.11.2015 08:27:03

    Kamboçya'daki demokrasi ve özgürlüklere bakar mısın! Biz Kamboçya'yı Amerikalı askerlerin saldırdığı, kan gölüne dönmüş, sürekli birbirini öldüren insanların bulunduğu terör ülkesi olarak biliyorduk. Dünyanın küçük ülkelerinde demokrasi ve insan hakları alabildiğine yükselirken, büyük(?) denilen devletlerde hâlâ daha özgürlüklerin hayata geçememesi ne gariptir! Büyüklük cüssede olmuyor demek ki! Kemiyeten değil keyfiyeten ideal hayat daha gerçekçi sonuçlar veriyor. Kamboçya'nın bugüne gelene kadar yaşadıklarını bizler yaşamadan demokrasiye ulaşabilirsek ne mutlu bize! Değilse harap!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı