"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekonomide bu yıl kendi yağımızla kavrulacağız

14 Ocak 2015, Çarşamba
Türkiye’nin ünlü ekonomistlerinden Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye’nin 2014 yılını 158 milyar dolar ihracatla kapatmasını başarı olarak yorumladı. Prof. Alkin, “Birçok firma beklediği cirolara ulaştı, ama beklediği kârları elde edemedi. Ekonomide kendi yağımızla kavrulacağımız bir 2015 yılı bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden Prof. Dr. Emre Alkin, 2014 yılında Türkiye’de birçok firmanın beklediği cirolara ulaştığını ancak beklediği kârlılığı elde edemediğini söyledi. Prof. Alkin, dünyada ihracatçı ülkelerde ihracat rakkamları gerilerken, Türkiye’nin 2014 yılını yüzde 5 artışla 158 milyar dolarla kapatmasını başarı olarak değerlendirdi. Prof. Emre Alkin sorularımızı şöyle cevaplandırdı:

Türkiye 2014’te ekonomide beklenen hedeflere ulaşabildi mi?

2014 birçok kesim için fevkalâde dalgalı geçti diyebiliriz. Birçok firma beklediği cirolara ulaştı, ama beklediği kârlılığa ulaşamadı. Birçok sektör de ummadığı kârlar elde etti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası seneyi ümitsiz açıp, ciddî şekilde kârla kapattı. Bazıları beklediklerinden daha kötü, bazıları beklediklerinden daha güzel kârlara ulaştı.

İHRACATTA BAŞARI SAĞLANDI

İhracatta 2014’ü 158 milyar dolarla kapatıyoruz. Size göre bu başarılı bir durum mu?

Dünyada ihracatçı ülkelerde ihracat gerilerken, dünya ticaret hacminde beklenildiği kadar artış olmazken, ihracatın yüzde 5 veya birazcık daha fazla artması bence başarıdır. Birazcık böyle rakamlara bakmayalım. İşte yüzde 10 arttırdık, yüzde 20 arttırdık gibi kahraman hareketlere bakmayalım, bir kârlılığa bakalım.  Bir de pazar payına bakalım. Artık farklı değerlendirmenin vakti geldi. Sayın Mehmet Büyükekşi de Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde bu şekilde bir yaklaşım gösterecektir 2015 yılı için. 

FIRSATLARI KULLANAMADIK

2015’te Türkiye’yi ekonomide neler bekliyor?

Kendi yağımızla kavrulacağımız bir 2015 yılı bekliyoruz. Aslında geride bıraktığımız 15-20 yılda elimize çok fırsat geçti. Biz siyasî tartışmalar, iç tartışmalar, iç karışıklıklar sebebiyle bir türlü bu fırsatları kullanamadık. Bence ABD’nin yorulduğu, Çin’in yavaşladığı, Avrupa’nın zora girdiği dönemde bizim hamle yaparak ileriye gitmemiz gerekiyordu. Fakat baktık ki dünya ekonomik büyüklüklerinde sıralamada da geriye gittik biz. Yani, rakkam olarak büyüyoruz, dünya ekonomisinden aldığımız pay olduğu yerde sayıyor. Hattı geri gidiyor. Dolayısıyla 2015’te herkesin Allah yardımcısı olsun. 

RANTİYE OLMAK DAHA KOLAY 

Türkiye’de üretimin azaldığı, tüketimin çoğaldığı yolunda görüşler var.

Çok doğru. Türkiye’de sanayi üretimi yaparak kâr elde etmenin pek imkânı kalmadı. İnsanlar da sermaye değerlendirmesinde sanayicilik mi yapayım, yoksa rantiye mi olayım gibi bir şeyi tartışmıyor.  Rantiye olmak daha kolay herhalde. Bankalara tüketici kredisi açmak bir ticarî kredi, kurumsal kredi açmaktan daha kolay geliyor. Bir kere daha fazla dağıtıyorlar. Çünkü ona göre riski bölüyorlar kendilerine göre. Bana göre değil. Türkiye’nin rantiye ülkesi olması sebebi, uygulanan ekonomik politikalar ve ağır vergiler. Kamu harcamaya maşallah devam ediyor. Buna da gelir buluyor. Vatandaştan ciddî şekilde vergi toplayarak verginin kısa kaldığı yerde iç borçlanmayla. Bunlar her şekilde tasarrufların özel sektöre değil, kamuya doğru. Yani negatif selleksyon yapan bir sektöre doğru akmasına sebep oluyor. Verimsizlik oluşturuyor. Verimsizliğin olduğu yerde sanayinin üretiminde kâr elde etmek çok mümkün değil. 

ALKİN’DEN SATIR BAŞLARI

  • Türkiye, dünyanın en büyük 16. dünya ekonomisine sahipken 17. sıraya geriledi. 
  • Türkiye’deki ilk 4 ilin vergideki payı yüzde 78, toplam yatırım payı yüzde 32.
  • 2014 yılının 3 ayında kaydedilen ekonomik büyüme yüzde 1,7.
  • Türkiye’de kalkınma, ancak yüzde 6,5-7’lik büyüme ile sağlanır.
  • Enflasyonun 2015 yılında yüzde 6,3’ün üzerinde seyredeceğini tahmin ediliyor; 2017 yılı için hükümetin açıkladığı oran ise 5,0.
  • Tasarrufların artması için vergi gelirlerinin düşüp cepteki paranın çoğalması gerekiyor. Bu kadar fazla vergi toplanan bir ülkede kişi başı tasarruf yüzde 14’ün bile üstüne çıkmaz.

Röportaj: Erol Doyuran / [email protected]

Okunma Sayısı: 1396
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • refik

    14.1.2015 09:07:25

    2015 yılında ekonominin iyi gideceğine dair çok olumlu sinyaller var... Yatırımlar ve üretim artışı sağlanabilir... Ki Güler Sabancı da geçen gün bunlardan bahsetti...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı