"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hastane imamları hastalara moral olur

21 Ocak 2015, Çarşamba
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi genel cerrahİ operatör doktor Naim Memmi, din adamlarının hastanelerde hastalara moral ve manevÎ destek verme uygulamasınA OLUMLU BAKTIĞINI belirterek, “Önemli bir adım olarak değerlendiriyorum” dedi.

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin ünlü ve başarılı genel cerrahlarından operatör doktor Naim Memmi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hastaların isteği halinde hastanelerde din adamlarının moral ve manevî destek verme uygulamasına olumlu baktığını açıkladı. Dr. Naim Memmi, “Olumlu bir adım. İsteyen hastalara moral yönünde destek olunması çok önemli bir adım olarak değerlendiriyorum” dedi. Dr. Memmi, sorularımızı şöyle cevaplandırdı: 

Genel cerrahlar hangi ameliyatları yapar?

Genel cerrahî ismi genel olmasına rağmen artık eskisi gibi her ameliyata girer, herşey yapar değil. Genel cerrahinin içine giren ameliyatlar sindirim sistemi ameliyatları. Yani yemek borusu, mide, bağırsaklar, kalın bağırsak, fıtık ameliyatları, hemoroid gibi makat bölgesini ilgilendiren ameliyatlar. Ayrıca safra kesesi, karaciğer, troid ve meme gibi ameliyatlar genel cerrahinin bünyesinde olan ameliyatlar. 

HER AMELİYATIN RİSKİ VARDIR

Hangi ameliyatlar sizin için zorlu geçiyor?

Her ameliyatın zorluk derecesi farklıdır. Genel cerrahi içinde dahi bir takım branşlaşmalar, bir takım spesifik ameliyatlar ortaya çıkmış durumdadır. Artık endokrin dediğimiz ameliyatları ayrı cerrahlar, gelişmiş merkezlerde ayrı genel cerrahlar yapmaktadır. Karaciğer ve pankreas ameliyatlarını hepatobilier dediğimiz özel cerrahların yaptığı bilinmektedir.

Acil ameliyatlara nasıl karar veriyorsunuz? 

O şöyle: Bir, hastanın bir muayenesi. İki, bilgi ve tecrübe birikimi ve hastanın değerlendirilmesiyle karar verilmektedir. 

CERRAHLAR RADİKAL KARARLAR VERİR

nHastanede kalma süreleri hastaları olumlu ya da olumsuz etkiliyor mu?

Bizim için hasta hastanede ne kadar az kalırsa iyidir. Ayrıca hastanede az kalması hastanın iyiliği için her zaman iyidir. 

Toplumda bir görüş var. Cerrahlar kesmeyi sever diye. Katılıyor musunuz buna?

Tabiî. Biz radikal olarak hastanın sağlığı için en kısa ve en kestirme yolu ve sağlıklı yolu seçmek durumundayız. 

Hastanın ameliyat öncesinde “risk var mı” sorusuna ne gibi cevap verirsiniz?

Yapılan her işin muhakkak bir riski vardır. Hiç risksiz, tehlikesiz bir iş dünyada yok ki, cerrahide olsun.

Türkiye tıp sektöründe Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri oldu. Genel cerrahide durum nasıl?

Genel cerrahide de oldukça iyi. Cerrahi ve el beceri noktasında birçok Avrupa ülkesinden iyidir. 

HASTAYA MORAL DESTEĞİ ÖNEMLİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, istemesi halinde hastalara moral vermek için din adamları gönderileceğini söyledi. Bu konuda görüşünüz nedir?

Olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum. Zaten hastanelerimizde normalde imam kadrosu mevcut. Fakat bugüne kadar hastalara moral verme, destek olma yönünde kullanılmıyordu. Tabi ki, isteyen hastalara moral yönünde destek olunması çok önemli bir adım. 

Hasta odalarında dinî kitaplar da mevcut. Bunların hasta üzerindeki etkilerini gözlemlediniz mi?

Elbette gözlemledim. İnançlı hastalar her zaman için gerek iyileşme hususunda, gerekse hastalarla ve doktorlarla geçinme hususunda daha olumlu davranıyorlar. Hastalıklarını daha rahat kabullenebiliyorlar. Tedaviye daha olumlu davranıyorlar. İnancının ve moral değerlerinin yüksek olmasının hastanın iyileşmesinde büyük bir faydası ve olumlu etkisi olduğu aşikâr. 

ÖTENAZİYİ KABUL EDEMEYİZ

Bazı Avrupa ülkelerinde kendi isteğiyle ölüme yani ötenaziye resmî izin veriliyor. Bir tıp adamı olarak bu konuda yorumunuz nedir?

Bizim tıbbî olarak ve dinî açıdan bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ama sıkıntı ve eziyet çeken hasta bazen sıkıntısının bir an evvel bitmesini ister.  Ama dinî açıdan Allah’ın verdiği canı ancak Allah alır.

* * * 

Röportaj: Erol DOYURAN

Okunma Sayısı: 11849
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı