"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsanoğlu handa bulduğunu handa bırakır

07 Ağustos 2015, Cuma
“Osman Bey, ölüm ânı kendine mirası sorulduğunda; ‘İnsanoğlu handa bulduğunu handa bırakır. Çıplak geldim çıplak gidiyorum!’ derken, acaba kime seslenmişti?”

Hasan Basri Bilgin’in yeni kitabı “Paylaşım Medeniyeti”ne dair kısa bir söyleşi yaptık. Buyrun...

Bu kitabı yazarken en çok etkilendiğiniz kişi ve söz nedir?

Ünlü tarihçilerin “Yeni Çağın Güneşi” dediği Fatih Sultan Mehmet Han!.. 

Onun şu sözü tarihe altın harflerle yazılmıştır: “Hünkâr filozof olmalı... Halkı Hakk’ta, Hakk’ı halkta görüp; halka hizmet Hakk’a hizmettir, diyebilmeli!”

Dün ile bu günü karşılaştırdığınızda dikkat çeken bir gariplik var mı?

İnsana değer verme ve edep anlayışımız büyük ölçüde zaafa uğramış!.. Toplumu toplum yapan paylaşım yok olmuş, bireysel hırs, meşrû veya gayrimeşrû her şekilde bir aşırı kazanımın peşinde herkes. Ha, bir de bana tuhaf gelen bir manzara var karşımızda ki, gülmek mi lâzım yoksa ağlamak mı, bilemiyorum. Cumhuriyet fazilettir. Ama şimdi dikkatle bakın; Cumhuriyet Türkiyesinde, demokrasinin faziletini anlatmak için milleti yöneten kişilerin, önceden fakir fukara olduğu, ancak devlet yardımıyla okuyabildikleri üstüne basa basa vurgulanır. Ancak, ol muhteremlerin elindekine veya öteye giderken bıraktığı dünyalığa baktığımızda şaşıyoruz ve şaşkınlıktan ağzımız açık kalıyor. Bu durumda ister istemez şöyle düşünüyorsunuz; Dünyanın en etkin dev imparatorluklarından birini kurmuş olan Osman Bey, ölüm ânı kendine mirası sorulduğunda; “İnsanoğlu handa bulduğunu handa bırakır. Çıplak geldim çıplak gidiyorum!” derken, acaba kime seslenmişti? Uzaydakilere mi?

Kitap, Türk Devlet geleneğinden yola çıkmış, sizce Türklük nedir?

Kitapta da belirtildiği gibi Türklük; bir ırkçılık sloganı değildir. O; kaderî birlikteliğin temelini oluşturan ulvî bir oluşumun resmî adı. Kendini; bin yıldır dünya tarihine yön vermiş müstesna bir “Aidiyetin” içinde hissedenlerin ismidir! 

Kitapta Kur’ân âyetlerinden örnekler var, sizce İslâm nedir?

Bilmeyenlerin zannettiği ve peşin hükümlü din karşıtlarının iddia ettiği gibi İslâm; insanların hayatını zehir eden ve kişinin hayatiyetini cendereye sokan bir sistem değildir.

O; Allah’ın insanlara verdiği en güzel duygu olan sevgi özgürlüğünü yaşatan bir ahlâk sistemidir... Bu kitapta çokça göreceğiniz gibi; İslâm’ın en önemli bildirisi; varlık paylaşımı, adalet, zulümden uzak durmak, zulmü alkışlamamak, insan haklarına saygı ve Yunus Emre’nin söylemiyle, yaratılanı Yaratan’dan ötürü hoş görmektir.

Yeni bir toplum düzeni sunuyor gibisiniz bu kitapta!

İnsanlığın yeni bir dünya düzenine şiddetle ihtiyacı var; insanca ve hakça bir düzene!.. Bu düzen bizim özümüzde mevcut ve hem de tatbik edilip, yaşanmış... Onun örneklerini sunduk bu kitapta. Ders alınması dileğiyle!

Röportaj: Reyhan KESER / [email protected]

Okunma Sayısı: 3570
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı