"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Allah hakkı ve kul hakkı

Rüstem GARZANLI
15 Kasım 2014, Cumartesi
İslâmiyet’te iki türlü hak vardır. Biri Allah hakkı, diğeri de kul hakkıdır.

Allah hakkı: İnsanın Rabbine karşı işlediği bir günahtan dolayı hukukullah yani Allah hakkı denir. Kişi tövbe ederse ve Allah da, dilerse affedebilir.
Kul hakkı: Kulun malına, hayatına, namusuna, haysiyetine yapılan tecavüzlere maddî hukuk; dinine kalbine yapılan sıkıntı ve tecavüzlere de manevî hukuk denir. Başkasının malını gasp eden kişi, evvelâ mal sahibi ile ölmüş ise varisi ile helâlleşmesi gerekir. Vâris yoksa veya bulunamıyorsa, çaldığı veya gasp ettiği mal kadar fakirlere dağıtılması halinde samimî bir tövbenin delâleti olur.
Şayet cana kıymışsa, önce yaptığı hatadan pişmanlık duyması ve tövbe etmesi gerekir. Ölenin yakınları ile helâlleşmesi, varisleri tarafından istenmesi halinde bir miktar malın verilmesi lâzımdır. Bulunduğu yerde İslâm hukuku tatbik ediliyorsa ve varislerin de talebi varsa, kısas yapılır. İslâm’da kısas müeyyidesinin uygulanmasının bir hikmeti de caydırıcılıktır. Kur’ân-ı Kerîm’de mealen şöyle geçer: “Ey akıl sahipleri, kısasta sizin için hayat vardır.” (Bakara, 2/179)
İnsan hukukunda öldürme olayı, elbette büyük günahlardan sayılır. Çünkü kâinatı yok edebilecek bir günahla karşı karşıya kalınmaktadır. “Kim bir nefsi, kısas yahut yeryüzünde fesat çıkarma sebeplerinin biri olmaksızın öldürürse bütün insanları öldürmüş gibidir.” (Mâide Sûresi, 32)
Bediüzzaman, konu ile alâkalı şöyle diyor: “Bir mâsumun hayatı, kanı, hatta umum beşer için de olsa heder olmaz. İkisi nazar-ı kudrette bir olduğu gibi, nazar-ı adalette de birdir.” (Sünûhat)
Cenâb-ı Allah, büyük kudret sahibidir. Bir insanı yaratmakla, Hz. Âdem’den (as) bugüne kadar yaratılan bütün insanların toplamı arasında fark yoktur. Bu sebeple bir insanı öldürmekle bütün insanları öldürmek arasında da fark yoktur.
Rahmet sahibi Allah, dilerse hukukunda vazgeçebilir; kul hakkı ise, kula aittir. Kul hakkını ancak kul affeder. Bediüzzaman, kul hakkı konusunda şöyle buyurur: “Zira kimden kime geçerse geçsin, helâl edilmedikçe bu haktan kurtulmak mümkün değildir.”
Günümüzde dünyanın birçok memleketlerinde olduğu gibi memleketimizde de zina gibi ahlâksızlığın yaygınlaştığı ve hatta bazı İslâm devletlerinde zinanın suç olmaktan çıkartıldığı görülmektedir. İslâmiyet’in yasak ettiği ve kebâir saydığı büyük günahlardan olan zina; ahlâken de nefret ve çirkin bir teşebbüstür. Bu çirkin fiilin işlemesinde, anne, baba, akraba ve bütün aile bireylerinin şeref ve haysiyetleri rencide ediliyor. Görüldüğü üzere zina, iki şahıs arasında cereyan edilen bir edepsizlik olsa da beraberinde birçok insan hukukuna da tecavüzdür. Şeref ve haysiyet bir namustur, başkasının namusuna kem gözle bakmadan önce kişi şahsında bir empati yaparsa her halde namusun ne olduğu anlaşılır.
Hülâsa, gerek Allah hakkına gerekse insan hakkına riayet etmek lâzımdır. Günahkârın, günah ve hatalarından dolayı pişmanlık duyması, helâlleşebilecek hak sahipleri ile helâllik istemesi ve Kur’ân terbiyesinde hizmetlerinin arttırılması ile inşallah akıbeti bir hüsn’ü-hatimeye vesile olur.
Konu ile alâkalı Cenâb-ı Allah, Kur’ân-ı Kerîm’de mealen: “Ey kendi nefislerine karşı haddi aşan, günahlarla kendi nefsine kötülük eden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Muhakkak Allah günahları affeder. O Gafur ve Rahimdir.” buyurmuştur. (Zümer, 53)

Okunma Sayısı: 7517
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    15.11.2014 08:55:02

    Muhterem ağabeyim bu yazınızı okuyunca üroermemek eldemi.Nitekim ülkemizde 2005 yılında çıkarılakan kanun ile HIRSIZIN ÇALDIĞI MALIN PARASI DÜSÜRT VE ÇALMAYANA ödetiriliyor.Bu ödeyenlerin içinde fakir-fukarada var ve çalanların içinde bol sıfırlı rakamlarla malı,serveti olanlar var.Bunu çalan hadi bu günahı kabul ediyor ve yapıyor peki,din,iman,hak ve adalet deyip mangalda kül bırakmayan ve bunu kanunen mecbur hale getirenlerin vebali nedir.Mağdurlardan tekler teker helallik almaları mümkünmüdür,evine ekmek götüremeyen,elektrik borcu olunca elektriüi kesilenlerin hakları nasıl sağlanır.Kanaatinm ve rabbimizin hesap soracağı MAHKEMEİ KÜBRADAN başkası bu zulmü,haydutluğu paklamaz.Alet olan,destek verenlerde zulmü yapanlar gibidir .

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı