"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İstikamet nedir?

Rüstem GARZANLI
27 Kasım 2016, Pazar
İstikametten maksat Allah’tan, “Sırat-ı müstakim” yolunu talep etmek; ifrat ve tefrite düşmeyip doğru yolu istemektir. İnsanlara rehber tayin edilen Enbiyaların ve Allah’ın sevgisine mazhar olan kulların yolu anlamında bilinmektedir.

İstikamet, bir cadde-i Kübra’dır. Bu yolun yolcusu da ancak istikamet üzerinde olan, ehl-i sünnet itikadıyla mümkün olabilir.

Kadere iman noktasında kul’un cüz-i iradesini inkâr eden Cebriye Mezhebi de; kulu kendi fiilinin hâlikı kabul eden mutezile de istikametten uzaklaşmıştır. Cebriye itikadında ifrat; Mutezile itikadında ise tefrit vardır.

İstikamet yolu Efendimiz’in (asm), uyguladığı yoldur. O’nun (asm) yaptıklarından fazlasını yapmaya kalkışmak ifrat; yapmadıklarını yapmak tefrittir. İfrat ve tefrit ikisi de istikametten uzaktır.

Enes ibni Mâlik’ten rivayet edilmiş:

Efendimizin (asm) hane-i saadetlerine üç kişi geldiler. Birisi, “Ben ömrümün sonuna kadar, bütün gece uyumaksızın namaz kılacağım.” dedi.

Efendimiz (asm); “….Gece hem namaz kılıyor, hem de uyuyorum…..” Benim sünnetimden yüz çeviren kimse benden değildir.” buyurmuş. Bundan da anlaşılıyor ki, her işin aşırı yönü vardır. Aşırıya kaçıp ifrat ve tefrite düşmemek; Allah’tan istikametti talep etmektir.

Bedîüzzâman Hazretleri: Kuvve-i şeheviye, kuvve-i akliye ve kuvve-i gadabiye”, olmak üzere üç temel kuvveyi ifrat, tefrit ve vasat (istikamet) şeklinde nazara vermiş.

-Kuvve-i akliyenin ifrat ve tefritini “gabavet ve cerbeze” istikametini “hikmet,”

-Kuvve-i gadabiyenin ifrat ve tefritini “korkaklık ve tehevvür” istikametini “şecaat,”

-Kuvve-i şeheviyenin ifrat ve tefritini “humut ve fücur”, istikametini ise “iffet” olarak görmektedir.

Cenâb-ı Allah, ifrat ve tefritten kaçınmayı; istikamet üzerinde yaşamayı nasip etsin. Âmin…

Okunma Sayısı: 5347
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir HAKSEVER

    1.12.2016 09:33:09

    "Bu zamanda en büyük keramet istikamet"... Cenab-ı hak istikametten ayırmasın. Amin...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı