"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kurban kesimi sosyal bir yardımlaşmadır

Rüstem GARZANLI
09 Eylül 2016, Cuma
Maddî durumu müsait olan Müslümanlar, Kurban Bayramı’nda kestikleri kurbanla çevrelerinde bulunan ihtiyaç sahiplerine, komşu ve akrabalara kurban etinden ikramda bulunur.

Kurban etinden yararlanan fakirler; zenginlere karşı hürmet ve saygı göstermeye başlar, dolayısıyla bireyler arasındaki kin ve adavet ortadan kalkar. Haset yerine; kardeşlik bağı perçinleşir. Böylece bayram mutluluğu hep beraber yaşanmış olur. 

Bayramlar, barıştır, kardeşliktir, mutluluktur, paylaşmaktır. Sevinçleri olduğu gibi, kederleri de, üzüntüleri de, acıları da paylaşmak demektir. Zira sevinçler paylaşıldıkça artar, acılar paylaşıldıkça azalır. İşte bayramların böyle güzel bir özelliği vardır.

Hz. Muhammed (asm) yaşadığı sekiz bayramda da en az iki kurban kesmiştir. Bu da bizlere kurbanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Durumu müsait olanlar tek kurbanla yetinmeyip Peygamberimiz, (asm) gibi iki veya daha fazla kurban kesip çevremizde bulunan fakirlere, komşu ve yakınlarımıza kurban etini dağıtıp yardımlaşma ile birlikte sevgi ve samimiyeti gösterelim. Gösterelim ki sulh çiçeği ebediyen solmasın, kimse kimseye dargın kalmasın. Onun için bağışlamayı, gönül almayı bilelim ki gönül kazanalım.

Efendimiz (asm), Medine çevresinde kıtlık olduğu senelerde, “Kimse evinde üç günden fazla kurban eti bulundurmasın” buyurmuşlar. Yani çevrede bulunan ihtiyaç sahiplerine yardımcı olunmasını istemişlerdir. Kıtlık bittiği sonraki senelerde ise bu üç gün müddetini kaldırmıştır.

Kurban kesmek, Şafiilerde sünnet-i müekkede, Hanefilerde ise vâciptir. Bu ibadetin faziletinden kaçınmamak, yardıma muhtaç fakir ve fukaraya en azında kurban eti ile yardım elini uzatmak lâzımdır. 

Bayramlarda küskünler barıştırılır, kabir ziyareti yapılır, akraba, komşu ziyareti yapılır. Dolayısıyla, memleketimizin her yöresinde ayrı ayrı güzelliklerle bayram âdet ve sevinçleri paylaşılmaktadır. Geleneksel olarak hemen hemen her evde pişirilen bayram yemeği bayramlaşmaya gelenlere teberrüken ikram edilir. Bu yemek ikramı hem berekete, hem de bir nebze karşılıklı hal hatır sormaya vesile oluyor.

Görüldüğü üzere, bayramlar fakir ve yardıma muhtaç kimselere yardım elinin uzatıldığı, sevgi ve saygının artmasına vesile olduğu, dargın ve küskünleri bir araya getirdiği, dar-ı bekâya intikal etmiş, kabirlerinden bir duâ ve Fatiha bekleyenlere kadar uzanan güzel bir haslet ve güzel bir sosyal yardımlaşmadır.

Hülâsa, bayramlar Rabbimizin bizlere hediye ettiği maddî mânevî hasılat için mümbit bir zemindir. Bu mübarek gün ve gecelerin şükrünü eda edebilmeyi, yapılan ibadetlerin mükâfatını ihsan etmeyi Yüce Mevlâ’mızdan niyaz ediyorum.

Bütün okuyucularımın ve bütün Müslümanların Kurban Bayramı’nı şimdiden tebrik ediyor, dünyada savaşların, terörün, kin ve nefretin sona ermesine, dökülen Müslüman kanlarının son bulmasına vesile olmasını diliyorum.

Okunma Sayısı: 816
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı