"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Burdur hatıraları - 2

Sabahattin BOYACI
04 Ekim 2017, Çarşamba
Burdur Eşrafından, Barla Lâhikası’nda adı geçen Nasuhizade Şeyh Mehmet Balkır Ağabey’in oğlu Halil Balkır Amca, 1982 yılı sonu bize bazı hatıralar anlatmıştı.

Biz de aklımızda kaldığı kadar paylaşalım istedik. Üstadımız, Burdur’a geldiğinde Halil Amca 17 yaşındadır ve her şeyi çok güzel hatırlıyordu. Üstad, Burdur’a gelmeden önce Halil Amcanın babası bir rüya görür. Bağlı bulunduğu ve halifesi olduğu şeyhi, Hacı Rahmi Sultan (rh) Mehmet Balkır Ağabey’e, “Gelen zata sahip çık der.” Mehmet Ağabey uyanır ve çok merak eder. Acaba kim gelecek? Birkaç gün sonra Van’dan sürgün olanlar gelir. 

Mehmet Ağabey birçok Burdur’lu gibi yol kenarına çıkar ve gelenleri dikkatlice inceler. Acaba hangi zata sahip çıkacağım diye içinden geçirir. Sürgün kafilesi yaklaştıkça en önde yürüyenlerden biri, tavır ve davranışları ile farklı görünür. Sanki bir kumandan edası ve vakarı sergiliyordur. Kafile şehre girerken meraklılar da yol kenarındadır. Mehmet Ağabey, “her hâlde şeyhimin dediği bu zat olmalı” diye içinden geçirir. Göz göze geldiklerinde, Üstad, Mehmet Ağabey’e tebessüm eder ve gözle selâmlaşırlar. Mehmet Ağabey de şeyh olduğundan, manevî irtibat tamamdır.

Üstad, 10–15 gün farklı yerlerde misafir edildikten sonra Mehmet Ağabey evine dâvet eder. Ama Üstad eve geldiğinde, mahallede bulunan Hacı Abdullah Camii’nin müştemilat odasını tercih eder. Yemek çamaşır ve abdest suyu gibi hizmetleri de Mehmet Balkır Ağabey ve hanesi görür. Üstadımız yaz boyunca hemen her gün kuşluk vakti seccadesini omuzuna atar Vanlıların çalıştığı ve çalıştırdığı değirmene gider. Değirmenci ve işçilerle selâmlaşır hal hatır sorar ve üst tarafta bir tepeye çıkar (“Seccade tepe” demişler öyle kalmış). İkindi vaktine kadar “Nurun ilk kapısı”nı o tepede yazar ve ikindi namazından sonra yine aynı yoldan değirmene uğrayarak camiye döner.

Değirmenci: “Üstad Molla Said her gün gelir bize selâm verip hal hatırımızı sorar ve işçilerle küçük sohbetler ederdi. Derdi ki; ‘Bak siz burada halkın ekmek gibi büyük ve çok ehemmiyetli bir ihtiyacına hizmet ediyorsunuz. Eğer farz namazınızı kılsanız, sizin buradaki her meşrû hareketiniz ve çalışmanız ibadet yerine geçer ve çok sevap kazanırsınız.” Ondan sonra işçiler farz namazlarını hiç geçirmemeye gayret ederlerdi. Sonra şu tepeye (meşhur seccade tepe) çıkar akşamüstüne kadar sürekli namaz kılar ve ileri geri gidip gelerek bir şeyler yazardı (Nurun ilk kapısı). Biz onu görünce sevinir, teselli ve şevk alırdık. Bunaldığımız zaman bize teselli verir ve duâ ederdi.

Üstadımız, o tepede yazdığı dersleri kaldığı odaya döndüğünde tashih eder ve ziyarete gelenlere ders verir. Her hafta Cuma günü de çay boyundaki meydanda açık havada halka vaaz ve nasihat eder. Nurun ilk kapısı’nı ders olarak işler. Böylece Burdur’da Nurun İlk Kapısı yazıldığı ve halka ders verildiğinden, Burdur Risale-i Nur’un Anadolu’ya giriş kapısı olmuştur. Bu yüzden Burdur İman hizmeti açısından bir fetih kapısıdır. Nur’un zulmete zafer kazandığı mücadelenin kapısıdır. “Isparta, taşıyla toprağıyla benim için mübarektir” diyen Üstadımızın affına sığınarak biz de; “Isparta’nın kapısı hükmündeki Burdur mübarektir” diye addediyoruz. Mübareğin kapısı da mübarek olur. 

Şimdi ey ziyaretçiler; Isparta ve Barla’ya ziyarete giderken Nur’un ilk kapısına da uğrayın. Sizleri oralarda Üstadımızın hatıraları karşılayacaktır. Üstadımızın Burdur için söylediği çok müjdeli sözleri var. Tabiî biz o sözlere lâyık değiliz. Ama Tahir’i Ağabey ve Binbaşı Asım Ağabey gibi Nur Talebeleri için söylediği sözler olarak değerlendiriyoruz. Allah bizlere Nurları çok okumayı ve anlamayı lütfetsin, sadâkat ve sebatımızı gevşetmesin ve bizleri “ISPARTA KAHRAMANLARINA” arkadaş eylesin. Âmin.

Not: Hatıralar inşallah devam edecek.

Okunma Sayısı: 2001
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı