"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Geleneksellik engeli

Sabahattin BOYACI
25 Kasım 2015, Çarşamba
Üstadımız Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri, Eski Said’den Yeni Said devre-i hayatına geçiş vaktinde İmam-ı Rabbanî’nin Mektubat kitabını halis bir tefe’ül ile açar.

O imam, Üstadımıza “Tevhid-i kıble et” diye tavsiye eder. Üstadımızın ifadesiyle “Yani: Birini üstad tut, arkasından git, başkasıyla meşgul olma” demeye getirir.

Asrımızın ve kıyamete kadar gelecek asırların müceddidi olan Üstadımız bir yol arar. Pek çok yol görür, hepsi de güzel, tereddüd geçirir. Fakat asrın sahibine Kur’ân yolu olan Risale-i Nur Hizmeti, Cenâb-ı Hak tarafından ihsan edilir. Yani tevhid-i kıble ve kimin arkasından gideceği gösterilir. Üstadımız da kendisine Kur’ân’ı rehber alarak Risale-i Nur hizmetini inayet-i İlâhiye ile te’sis eder.

O halde Risale-i Nur’a göre denildiğinde Kur’ân’a göre, Kur’ân yoluna göre olduğu anlaşılmalıdır. Fakat Risale-i Nur’u okuyarak hizmet edenler içerisinde bazen tarikatvârî yapılar oluşturulmuştur. Bazı şahsiyetler ağabeylik yapmaktan ziyade, ‘önder’ gibi algılanmıştır. Bunda daha ziyade ‘geleneksel İslâmî yapı’nın tesiri olmuştur.

Şimdi bana göre, sana göre demek nefsin bir oyunu ve oyalamasıdır. Risale-i Nur’un hocası, yine Üstadımızın ifadesiyle Risale-i Nur’dur. Meşrep farklılıkları meşrû iken geleneksellik çizgisinin te’siriyle ayrışmaya sebep olmuştur. Çünkü geleneksel İslâmî yapıda yollar çoğalmış ve biri diğerini tenkide yönelmiştir. Dese dese ‘Benimki daha güzelidir’ diyebilecekken, ‘Benim meşrebimden başka güzel yok’ noktasına yuvarlanmıştır.

Maalesef üzülerek görüyoruz ki; Nurlardan istifade ederek iman hizmeti ile meşgul olan kardeşlerimiz de ihlâs düsturlarını muhafazada zorlanarak, meşrep farklılıklarını cemaat farklılığına doğru götürme tehlikesine düşmüştür. Bunlar ister iç, ister dış etkenlerin etkisiyle olsun, asla tasvip edilemez. Çünkü Nur hizmetleriyle meşgul olan çok kıymetli kardeşlerimiz, bizim de içinde bulunduğumuz gelenek istibdadının kıskacında zorlanmaktadır. ‘Sen şundan ya da bundan daha mı iyi bileceksin? Seni kim tanıyor? Kaç kişisiniz? Ne ehemmiyetiniz var?’ gibi engellere tosluyoruz. Bunlar geleneksel yapının zalimane uygulanışından ileri gelmektedir.

Şimdi hizmet-i Kur’âniyeye Risale-i Nur yoluyla hizmet eden kardeşlerimizden bekliyor ve istiyoruz ki; eğer sizlerin sebebiyle biri Risale-i Nur’u tanımışsa, onu Risalelerle başbaşa bırakın. Külliyatı tekrar tekrar okumasına yardım ve teşvik edin. Sakın yardım ediyorum diye kendi anladığınızı ona boca etmeye kalkmayın. Bırakın o istidadına göre anlasın ve sizi taklide zorlanmasın. ‘Böyle gördük’ demeye getirip onu geleneksel boyalarla matlaştırmayın. Sonra içinde bocalayacağı bir girdaba atmayın.

Allah hepimizi rızası dairesinde hizmet-i imaniye ve Kur’âniyede ihlâsla istihdam etsin. Bizi nefis ve şeytanın şerrinden muhafaza etsin. Gıybet, dedikodu ve iftira gibi illetlerden arındırsın. Üstadımız Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin ders arkadaşlığından mahrum etmesin. Âmin. Hepinizi muhabbetle kucaklar, duâ eder ve müstecap duâlarınızı beklerim.

Okunma Sayısı: 1347
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mesut

    25.11.2015 11:54:44

    Eline sağlık hocam.Allah bizleri ona göre, buna göre değil de, Risale-i Nur'a göre istikamette gitmeyi nasip etsin. Allah razı olsun...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı