"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Teşhis sağlıklı konmazsa!

Sabahattin BOYACI
24 Ocak 2019, Perşembe
Hasta doktora gidiyor. Hastane kalabalık ve 98. sırada bekliyor. Mesai bitimine yakın sıra geliyor ve beş hastayı birden içeri alıyorlar.

Doktor kafasını bile kaldırmadan “Neyin var?” diyor. Hasta kaç gündür “şöyle bir illet beni rahatsız ediyor” diyor. Bir dakika bile sürmeyen bir muayene sonunda iki ilâç yazıp gönderiyor. Hasta teşhisten endişe ediyor, verdiği ilâçlara bakıyor. Biri antibiyotik ve 15 gün kullan kontrole gel deniliyor.

Hasta yaşadığı bu stresle daha hassas bir duruma giriyor. Çünkü sırada bekleyen hastalar var ve doktor başka bir hastaya aynı şekilde devam ediyor. Hâlbuki hasta iki gün önce başka bir doktorla aynı macerayı yaşıyor o da, “Üç ilâç yazıp 15 gün sonra kontrol“ diyor. Aynı branştaki iki doktorun yazdığı ilâçlar farklı. Bir iki gün sonra hastalık daha da artıyor. Bu defa hasta başka bir daldan özel bir doktora gidiyor. Sağ olsun doktor hastayı önce dinliyor, sonra sorular soruyor ve muayene ediyor. Bir saatlik bir süre sonunda doktor hastaya; “Senin endişe edilecek bir durumun yok. Stres ve endişeye dayalı bir durum o kadar” diyor.

Hasta kendisiyle bir saat ilgilenen doktora itimat ediyor, teşekkür ediyor ve verdiği bir sakinleştiriciyi bir defa kullanarak iyileşiyor. Sonra o ilâcı da kesiyor ve biiznillah sağlığına kavuşuyor. Önceki iki doktor gerektiği şekilde dinlese ve hastayı başka bir branşa yönlendirse bunların hiçbiri yaşanmayacak. Ama ilâç verip 15 gün sonra kontrole gel demesi hastayı strese sokuyor. Madem senin ihtisas sahana girmiyor, neden ilâç yazıyorsun? Vs..

Görüldüğü gibi teşhis doğru konulmadığı zaman hastaya yardım etmek şöyle dursun, daha da zarar veriliyor. Ha bu işin vebal boyutuna girmiyorum. Demek biz toplum olarak boş yere bu hallere düşmedik. Doktor ve hasta yönünden bu böyle, ya diğerleri? Hangi işle meşgul olunursa olunsun mutlaka işin gereği kitaba uygun şekilde yapılması gerekiyor. Yukarıdaki örnek sadece bir hasta için gözlemlenen bir olay. Türkiye’de milyonlarca hasta var. Dünyada hakeza, gerisini sen var hesap et.

Sosyal hayattaki her meseleye bu açıdan bakabiliriz. Bir hastalık varsa önce doğru teşhis edilmeli. Acele edip herhangi bir detay atlanılmamalıdır. Aksi takdirde hastalık daha da artar. Bu gün karşılaştığımız ve hakkından gelemediğimiz ya da zorlandığımız birçok meselenin kaynağında yatan budur. Ya acele edip basamakları atlıyoruz, ya da ön yargılı davranıyoruz. Bu da hayatı kolaylaştırmak yerine daha da zorlaştırıyor.

Hayatı kolaylaştırmak herkesin sorumluluk alanına girer. Öyle ise ey sorumlular lütfen işinizi usûlüne uygun yapınız. Her hadiseyi sebep ve sonuçları ile beraber değerlendirin. Bizler de size duâ edip yardımcı olalım.

Okunma Sayısı: 1952
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı