"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doğru İslâmiyet: “Bismillah”ın gönüllerde yeşermesidir

Sadettin Önal
06 Nisan 2016, Çarşamba
Geniş anlamda İslâm, kaynağı kâinatın yaratıcısına dayanan hak dinlerin, bütün semavî dinlerin, ve Cebrail (as) aracılığı ile vahyedilen dinlerin ortak adıdır.

Özelde ise kâinat ağacının en mükemmel meyvesi ahir zaman peygamberi, enbiyaların sonuncusu Hz. Muhammed’e (asm) bildirilen son mukaddes dinin adıdır. 

Mükemmel meyveleri hikmetiyle isteyen irade; kâinat ağacında Adem’i yarattı, ona isimleri öğretti ve açıklamayı öğretti. İlerleyen zamanlarda meyveler bozuldukça, kalpler karardıkça, zulmet karanlığı beyinlere çöktükçe neticelerin iyi olması için nebileriyle, resulleriyle, mücedditleriyle tekrar tekrar esmayı talim etti. 

“Madem yapan bilir; elbette bilen konuşur.” Yapmak, bilmek ve konuşmak üç önemli kelime. İnsanlığın bakış açısıyla bu üç kelime sıralanışı değiştirilerek uygulandığında kemale doğru bir yükseliş sağlar. Önce konuşulur sonra da bilerek yapılır. İlim önemlidir, bilmek değerlidir. Bilgi, sahibini üstün kılar. İlâhî isimleri bilene, bilmemek özür teşkil etmez. Kâinatta okunan ise esmadır. 

Ahir zamanın nihayetinde de insanlık Allah’ın isimlerini bilmeye muhtaçtır. Çürüme had safhadadır. Bozulma almış başını gidiyor. Zulmetin çöktüğü bu karanlıkta bir aydınlık, bir ferah bir nur bekleniyor. İşte bu nur yeniden Allah’ın isimlerinin öğrenilmesiyle, “Bismillah”ın kalplerde yeşermesiyle insanlık âlemine yayılacaktır. “Allah” isminin bütün güzel isimleri kendisinde topladığı gözden uzak tutulmamalı, akıldan çıkarılmamalı ve kalbe iyice yerleştirilmelidir. “meclis-i muhteşem”deki asrımızın mebusu Bediüzzaman Said Nursî onun için “Biz dahi başta ona başlarız” diyerek ilk kelâmında “Bismillah her hayrın başıdır” demiştir. 

“Bismillah”ta Allah’ın bütün isimleri toplandığına nazaran önce biz onu konuşmalıyız. Bismillah’ı bilmeliyiz. “Bismillah”ın muhtevasından, doğru İslâmiyeti öğrenmeliyiz. İslâmiyete lâyık doğruluğu bilmeliyiz. Sonra da doğru İslâmiyeti yaşamalıyız, hayata geçirmeliyiz. Doğru İslâmiyet ancak “Bismillah”ın konuşulmasıyla, öğrenilmesiyle, bilinmesiyle kalplerde yeşerip fiillerimizde fidanlaşmasıyla devam eder ve toplumda Tuba-i Cennet haline dönüşür. 

Risale-i Nur Külliyatı, baştan sona “Ey Adem, onlara bunların isimlerini söyle” âyetinin aynası gibidir. İsimler “Esmaü’l- Hüsna”dır. Bediüzzaman’ın bu eserlerinde Hz. Ali’nin (kv) ismi azam olarak benimsediği altı isim ön plana çıkmış gibidir. “Bismillah” kelimesi, Arap alfabesindeki yazılımıyla altı harften meydana gelir. Kur’ân-ı Kerîm’de 114 defa yer alan şekliyle cümlenin tamamında ise harflerden dokuz tanesi tekrar edilmiştir ve toplam tekrarlarla birlikte on dokuz harftir. Bediüzzaman Said Nursî, Birinci Söz’de altı cümle ve on dokuz kelimeyle (tamlamalar bir kelime sayıldığında) hadisleri de göz önünde bulundurarak özlü bir “Bismillah” tefsiri yapmıştır:

* “Bismillah, her hayrın başıdır.”

* “İslâm nişanıdır.”

* “Bütün mevcûdâtın lisân-ı hâliyle  vird-i zebânıdır.”

* “Tükenmez bir kuvvettir.”

* “Bitmez bir berekettir.”

* “Mübarek bir definedir.”

Nasıl ki, Kur’ân’ın sırrı ve özeti, Fatiha Sûresi’nde; Fatiha’nın sırrı ve özeti de  “Bismillah”ta yer aldığı belirtilmişse, Risale-i Nur Külliyatı’nın sırrı ve özeti de Birinci Söz’de yer alma ihtimalini göz önünde bulundurmalıdır. Bunun  önemli açılımların anahtarı olacağı, dikkate değer bir konu olarak önümüzde durmaktadır. Yukarıda sıralanan altı cümle sanki “Bismillah” çekirdeğinin gen haritasından bir bölüme işaret eder gibidir. Aynı zamanda bu cümleler, doğru İslâmiyeti konuşmada, öğrenmede, anlamada ve anlatmada temel taşı niteliğindedir. Bu açılımlar tevafuk olarak da değerlendirilmektedir. Bu cümlelerin açılımı insanın nazarını  Risale-i Nur Külliyatı’nda ilginç sümbüllenmelere, dikkat çekici fidanlıklara çevirmeli ve çevirmektedir de...

Okunma Sayısı: 1510
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı