"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Büyük’ten büyük şeyler istenir

Sebahattin YAŞAR
20 Nisan 2016, Çarşamba
İnsan her şeye hükmeden bir güce dayanıyorsa, onun için problem yok.

Yeter ki buna sağlıklı inanabilsin.

Zihnimizdeki Allah tasavvurunun nasıllığı, bizim Allah ile olan iletişimimizin de kalitesini belirliyor.

‘Benim en ince hatırat-ı kalbimi bilen Birisi’, ‘En gizli isteklerimi yerine getirebilen Birisi’ olarak Allah’a inanan birisi için elbette küçük büyük istek arzu diye bir kavram kalmaz.

Allah’tan bir şey isterken, bir (haşa) muhtaçtan, (haşa) gücü yetmeyenden, (haşa) hazinesi azalacak birisinden ister gibi istememek gerekiyor.

Gizli açık her şeyi bilen, her şeyi hikmetle yapan; zayıflık, güçsüzlük diye bir kavram Kendisi için söz konusu olmayan, bütün yarattıklarına istemek duygusu veren Allah, elbette bu duygunun karşılığı olan istekleri de yerine getirecek güce ve kudrete sahiptir.

Hani denir ya, ‘Vermek istemeseydi, istemeyi vermezdi.’ diye. İnsan, kimden, ne istediğini bilmeli. Büyükten, cömertten, kudret sahibinden, ilim sahibinden büyük şeyler, kaliteli şeyler istenir.

Yani insan bir ayakkabı alırken bile, kalitelisine müşteri olmalı. ‘Ya Rabbi bana kaliteli bir ayakkabı nasip eyle.’ demeli.

Bütün kapıların anahtarları elinde olandan, büyük şeyler istenmeli. Zaten o makam da onu iktiza eder. İstemek, ama kararlı. İstemek, ama bütün varlığınla. ‘Kabul’ gerekçelerini sıralayarak istemek.

O zaman belki istediğinden de ötesi mümkün olabilir.

**

İnsanlar bile, bir kişiden iki kez, üç kez hatta beş kez bir istekte bulunduklarında, o kişi artık reddetmeme eğilimi içerisine giriyor. O isteğin yerine gelme ihtimali daha yükseliyor.

Birisinden beş lira borç istiyorsunuz, isteğiniz karşılanmadı; bu sefer iki lira istiyorsunuz, bu isteğin olma ihtimali daha yüksek oluyor.

Birisinden iki kez istekte bulunmak, bu istekler karşılanabilecek cinsten ise, isteğin olumlu sonuçlanması muhtemeldir.

İnsanlar, aynı kişiden aynı isteği ve olabilecek makul isteği reddetme eğiliminde değillerdir.

İki kez yapabileceği bir isteği reddeden insan kendini kötü hissediyor. Ve özellikle de aynı kişiye karşı iki defa reddetme eğilimi göstermişlerse, üçüncüde, dördüncüde şartlarını zorlayarak o isteği sonuçlandırma meyli galip geliyor.

Ne demek istiyoruz? Duâlarımızın da kabul edilmesini diliyorsak, o zaman ısrarla ve devamla, istekleri makul hale getirerek istemek durumundayız.

İnsan bile iki, üç kez isteyince kendini vermek durumunda hissediyorsa, kendisine hiçbir şey ağır gelmeyen Yaratıcımız elbette devamlılığı da olan isteklerimize ilgisiz kalmayacaktır. Değil mi?

Okunma Sayısı: 1823
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı