"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kaç kişi geldi değil, kaç kişiye gittik

Sebahattin YAŞAR
19 Eylül 2016, Pazartesi
Bayramların en dikkat çeken faaliyeti akraba, komşu ve eş dost ziyaretleridir.

Hemen hemen her evde; ‘Geçen bayram biz kimlere gittik, bize kimler geldi.’ hesabı yapılır. 

Vakıa şu ki, kim ne kadar çok ziyaret edebilse aslında o nispette kârdadır. 

Hele hele bazı ziyaretler var ki, onların sevap katsayıları çok yüksektir. Hastalar, yaşlılar, musîbete uğramış olanlar böyle hareketli zamanlarda dört gözle insan gözlüyorlar, aranmayı, sorulmayı bekliyorlar.

İki lâf ediverseler, rahatlayacaklar. 

Hastalıkları hafifleyecek. 

Yedikleri, içtikleri yaramaya başlayacak.

Ve ortaya çıkacak memnuniyetten dolayı, duâları reddedilmeyecek olan bu hasta insanlardan öyle duâlar gelecek ki, asıl hasta ziyaretine giden insanın hayatı hafifleyecek, rahatlayacak ve ferah bulacak. İşte o zaman bayram bayram olacak.

Nitekim öyle ağır hastalar var ki, aylardır dışarı çıkamamış, yatağından kalkamamış, bir iki kişinin dışında kimselerle görüşmemiş. 

Böyle bir insanın içinde olduğu psikolojiyi bir düşünün. 

Hususî olarak kendisinin bir küçük hediye ile ziyaret edilmesi ne büyük bir anlam ifade edecek, nice güçlü duâlara vesile olacaktır.

Yaşlıları bir düşünün. Yetmişinde, sekseninde bir ihtiyar. Hele hele doksanlarda, yüzlerde ise, artık onlar melek gibi olmuşlardır. Köşesinde bir garip olmuş ve sadece kendisine gülecek bir yüz, sevgi dolu bir iki kelâm bekliyorlar. 

Ve sadece bekliyorlar.

Yemeği, suyu; tebessümü, saygı dolu konuşmaları, kendisini ciddiye alan tavır ve tutumları bekliyorlar.

Ve bayramlarda daha bir bekliyorlar.

Özellikle imkânları olan evlâtlar, sağlığı yerinde olan akrabalar, dostlar elbette bayramda bekleniyorlar.

Onun için gelsinler diye beklemeden gitmek kazançlıdır.

Bugün gitmeyene yarın gidilmeyecektir. Bugün aramayan yarın aranmayacaktır. Onun için maddî ve manevî imkânları olanlar, sıhhat ve afiyetleri yerinde bulunanlar gitsinler, gelsinler. Bu gelecek günlere bir yatırımdır.

Gitmek için, erken adım atan kazanıyor. İlk adım atan daha çok kazanıyor. Kim çok giderse o çok, çok kazanıyor. Kim küçük bir hediye ile giderse o en çok kazanıyor. Hele bir de ihlâsla giderse, hepten kazanıyor.

Gelinsin diye beklemek zayıflıktır. Onlar gelsin demek güçsüzlüktür. İmkânın varsa, gücün yetiyorsa, sağlık ve sıhhatin yerindeyse hiç tereddüt etmeden gitmek gerekiyor.

‘Bize gelmeyene biz gitmeyiz, gelme sırası artık onlarda, biz hediye ile gittik, onlar da öyle gelsinler.’ gibi lâflar bir zayıflık alâmetidir.

Bayramlarda gelenleri değil, gidilenleri saymak lâzım. Gidilemeyenlere hayıflanmak lâzım. Bir dahaki sefere onlara öncelikle gitmek lâzım.

Ve dikkat çeken şu ki, özellikle de nefsinin istemediği akrabaya, sana gitmek ağır gelen komşuya gitmek büyük kazanımlara vesiledir.

Emin olun, böyle bir adım atın, göreceksiniz gitmeden önceki ruh halinizle gidip döndükten sonraki ruh haliniz çok fark edecektir. Çünkü iyi niyetli bir adımda, Rabbimizin rahmeti, merhameti, şefkati olacaktır. 

Sen sadece gitmeye niyet et, arkası geliyor. Beklemediğin neticeler hasıl oluyor. Rabbimizin pek çok esması tecelli ediyor.

Onun için, ‘Bu bayramda bize kimler geldi değil, bu bayramda biz kimlere gittik’ hesabı yapabilmek lâzımdır. Müfritane irtibat sağlanacaksa, bu fedakârlık gerektirecektir. Beklemek değil, bekleneni yapmak fedakârlıktır.

Okunma Sayısı: 3547
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı