"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nefse rağmen adım atmak

Sebahattin YAŞAR
25 Mart 2015, Çarşamba
İletişim problemleri ve çözümleri (1)

İnsanın olduğu yerde haliyle problem de oluyor. Onun için problem olunca çözmek çabasından ziyade, problem olmadan tedbirini almak, koruyucu hekimlik gibi problem olma yollarını kapatmak daha sağlıklıdır.

Ama yine de insan varsa, problem olacaktır. Yani problemin sebebinin siz olmanız da gerekmiyor. Onun için iletişim problemi olmuşsa, o problemi tanımlamak ve atılabilecek adımları tesbit etmek ve aşama aşama gerçekleştirmek bir gerekliliktir.

Önce şunu ifade etmek lâzımdır ki, iletişim problemi içerisinde olmak, ister haklı olsun, isterse haksız olsun bir negatif enerji kaynağıdır. Bu noktada haklı olmak, bu negatif enerjinin etkisinden uzak olmak anlamına gelmiyor. Ha! Sadece belki üzerinizdeki negatif etkisi az olacaktır.

Kız öğrencimizin kütüphane görevlisi hanımefendi ile arasında bir tartışma yaşanıyor. Öğrencimiz problemi de çözümü de kendisi anlatıyor.

Anlatıldığına göre, tartışma sonrası öğrenci haklı olmasına rağmen huzursuz oluyor. Ama kendisinin ilgili hanımefendiye yaptığı “çok konuşuyorsun” hareketi öğrencimizi vicdanen rahatsız ediyor. Ve aradan birkaç gün geçmesine rağmen, hatırına hep bu tartışma ve vicdanî durum geliyor.

Yani haklısınız, ama içiniz rahatsız değil.

Haklısınız, ama haklı olmak size tat vermiyor.

O zaman başka bir adım atmak gerekiyor.

Tabiî ehl-i vicdan kendisinin omuzundaki yükü indirecek, vicdanî rahatlamayı netice verecek adımı da buluyor. Genç öğrencimiz, iç konuşmalarını tamamlayıp, yine içeride hareket tarzını belirleyip kararını veriyor ve yeni bir adım atıyor.

Aralarındaki tartışma dolayısıyla rahatsızlık duyan gencimiz ilgili görevli hanımefendiye gidiyor ve ‘Biraz konuşabilir miyiz?’ diyerek, özel bir ortam oluşturup, ‘Ben size karşı yaptığım hareket dolayısıyla vicdanî rahatsızlık duydum. Vicdan yaptım tabir yerindeyse. Onun için o (Çok konuşuyorsun) hareketimden dolayı sizden özür diliyorum.’ diyor.

Tabiî, öğrencimiz ‘Özür diliyorum’ der demez, karşı tarafın yüz hatlarında bir rahatlama kendini gösterir. Yani ‘Gördün mü bir, tıpış tıpış özür diledin.’ anlamına gelen yüzde bir mimik yansıması belirir.

Öğrencimiz de içinden ‘Olsun, önemli olan benim vicdanî kanaatimdir.’ der ve içinde oluşan kötü seslendirmeleri susturup, oradan helâlleşerek ayrılır.

Ve kendi kendine de, ‘Ben, içimden bir ses yapma dediği halde, o kadından özür diledim. Ama sadece kendi yaptığım hareketten özür diledim. Yoksa haklı olduğum noktalarda özür dilemedim.’ diyerek, iç konuşmalarını yapar ve sakinleşir.

Bu adımdan bir gün sonra kütüphane memuru kadın, ısrarla kız öğrenciyi aramaktadır. Ama bulamaz. Kız öğrenci hastalanmıştır. Hemen memure kadın, iş yerinden izin alarak, bir hediye ile kız çocuğunun evine gider ve geçmiş olsun mesajından sonra ondan kendi yanlış davranışlarından dolayı özür diler.

Kadın özür sebebini de kız öğrenci ile bir bir paylaşır. Bir ergen genç kızın, nefsine rağmen adım atması, bir olgun hanımefendi olarak kendisinin de adım atmasını netice vermiş.

Anlaşılan o ki, sizin doğru bir adımınız sizi rahatlattığı ve vicdanen huzur verdiği gibi, aynı davranış karşı tarafı da rahatlatıp, olumlu adımlar atmayı beraberinde getirebiliyor. Yani iyilik adımı çift yönlü bir tedavi edicidir.

O zaman böyle iletişim problemlerinde karşı tarafın ne yapacağından ziyade, bizim ne yapmamız gerektiğini düşünmek ve gereğini yapmak olması gerekendir.

Nefse rağmen atılan adımlar, özel bir takım ikramları beraberinde getirebiliyor.

Okunma Sayısı: 1254
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı