"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Siyasetsiz bir ders istiyorum!’

Sebahattin YAŞAR
16 Eylül 2015, Çarşamba
Bir ilâcın bileşiminde, hassas, ince ölçülü, pek çok etken bir araya gelir. Bir unsurun birazcık ölçüsü kaçsa, ilâç ilâç olmaktan çıkar, zehir olur.

İlâcın ilâç olması, içindeki unsurların özel, ince, ölçülü bileşimleridir.

Sosyal olayların düzenini sağlayan esaslarında da aynı kanun geçerlidir.

İnsanlar arası ilişkilerde küçücük bir ihmal, hayata, hayatlara malolur.

Kur’ân-ı Kerîm’de; imana, ibadete, ahlâka ait konular yüzde doksanları bulurken, siyaset-i İslâmiyeye dair esasların yüzde bir olması yine bir ölçüdür.

Kur’ânî bir tiryak olan Risale-i Nur’larda pek çok ilimler, disiplinler ince ölçülü bileşimleriyle etkili bir macun olarak çağa sunulmuştur. İlâcın zamanın şartlarına, toplumların ihtiyaçlarına uygun olması ilâç olmasının gereğidir.

Risale-i Nurları sadece imanı birer eser olarak ele almak ve içtimaî siyasî eserleri göz ardı etmek elbette macunun hayatiyetine müdahaledir ve vebaldir.

‘Siyasetsiz bir ders’ kavramı, hasta bir düşünce ürünüdür, ilâçtaki oranlarla oynamak gibi bir garabet ve sosyal, siyasî bozulmaların başıdır.

Siyaset; bir yönetim, bir eğitim anlamı ihtiva ediyorsa, Nurlarda bunun en üst perdeden yapılması, ince ‘yüksek İslâm siyaseti’ gözetilmesi anlamlı olacaktır.

Risale-i Nur’un takip ettiği yol ve izlediği usûl, her türlü dünyevî menfaatin üstünde, bütün dünyevî siyasetlerin fevkindedir.

Hatta umumun mukaddes malı olan ‘yüksek İslâm siyaseti’ne bütün siyasetler de hizmet etmek durumundadır.

Günlük, hileli politik oyunların içinde kafası karışmış, siyasî bir partinin taraftarı haline gelmiş bir kişinin, ‘siyasetsiz bir ders istiyorum’ cümlesi, Risale-i Nur’ların ne derin bireysel ve toplumsal problemleri tedavi ettiği gerçeğini bilmemek anlamı taşımaktadır.

Bu teklif, ilâcı bozma teşebbüsüdür ve geçersizdir.

Acizane kanaatim o ki, ‘siyasetsiz ders’ isteyenler, kirli siyasetle daha çok kafasını bulandıranlardır ki, bu derslere onların daha çok ihtiyacı söz konusudur.

Risale-i Nurlar, iman, ibadet, ahlâk, hukuk, siyaset gibi birbirinden farklı unsurların mezcinden hasıl olmuş Kur’ânî bir tiryak macundur. İçinden bir şeylerin çıkarılması veya oran değişikliği tiryakın bozulması demektir. Bu da kimsenin haddi değildir. Çünkü Risale-i Nurlar Kur’ân’ın malıdır.

Her türlü terörün kol gezdiği; her türlü tarafgirliğin her gün pek çok hasarlar meydana getirdiği; cehaletin, ihtilâfın, fakirliğin insanlık dışı tavır ve tutumların alışılageldiği; parti propagandalarının yalanla, hileyle yüksek dozda yapıldığı bir coğrafyada ‘siyasetsiz’ ders isteği kafa feneri de sönmüş, istişare ile beslenmiş ortak akıldan mahrum, güneşe karşı kafa fenerine güvenen zavallılıktan başka bir şey değildir.

Bugün iman esasları noktasında mü’minler arasında bir sıkıntı yoktur. Ama içtimaî ve siyasî ölçülerde ciddî sapmalar yaşanmaktadır. Bir liderin, bir partinin, bir düşüncenin taraftarı olmuş bir insanın elbette Kur’ânî bir ölçüye bile o ‘tarafgir’lik noktasında bakacağından bu etkiden kurtulabilmesi pek de mümkün görülmemektedir.

Risale-i Nurlarla iktifa eden Nur Talebeleri nerede, neye karşı, nasıl bir tavır ve tutum takınılacağının ölçülerini yine Nurlarda ararlar. Karşılaştıkları her türlü hal ve duruma karşı, prensip bazında hareket ederler ve ‘bu konuya, nurlar ne diyor’, ‘Üstad ne demiş’ diye bakarlar ve ona göre hareket ederler.

Elbette, Nurun gösterdiği yol da, elbette nuranî olur.

Nitekim yüzde doksanda bir problem yaşamayan Müslümanların, yüzde birdeki bir ihmali veya ondaki istikameti sağlayamamalarıdır ki, bugün pek çok ihtilâfın, pek çok nereye gittiği belli olmayan yolların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Nurlarda bu asrın ihtiyaç duyduğu imanî, ahlâkî, içtimaî ve siyasî pek çok esaslar, ince ölçülü bir şekilde mezc edilerek, tiryak macun haline getirilmiş ve asrın imdadına sunulmuştur. Kullananlarda tecrübe ile sabittir.

Hastanın reçeteye değil, reçetenin hastaya müdahalesi lâzımdır.

Okunma Sayısı: 1928
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İseyda

    16.9.2015 15:46:50

    Kaleminize sağlık... Problem çoğu kez siyasi dersleri okurken maksadı aşan yorumlardan kaynaklanmaktadır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı