"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ziyaretleşme bir iyileşme halidir

Sebahattin YAŞAR
16 Mart 2015, Pazartesi
Aslında müspet anlamda hangi amaçla olursa olsun, ziyaretleşmenin insan üzerinde derin bir olumlu etkisi vardır. Ziyaret eden de edilen de bir memnuniyet hali içerisinde oluyor.

Zaten bizim toplumda ziyaretleşme önemini hiç kaybetmemesi gereken bir kültürel zenginliktir. Çünkü ziyaretle birlikte konuşma, görüşme, dertleşme, çözümler arama gibi onlarca sosyal fonksiyon gerçekleşiyor.

Tabii bu televizyonlar çıktı çıkalı, ziyaretleşmeler de ciddi oranda bir azalma meydana geldi. İnternetle, televizyonla insanlar biraz daha kabuğuna çekilmeye başladı.

Oysa teknoloji ile birlikte değişenler, gelişenler ne olursa olsun, birey, aile ve toplum için faydalı olan unsurlar yaşatılmaya, geliştirilmeye devam edilmelidir.

Yakın geçmişe kadar ‘akşam oturmaları’ diye bilinen bir ziyaretleşme yaşanıyordu. Ve bu ziyaretlerle birlikte toplum bireyleri, akrabalar ve komşular arasında ciddi, sağlıklı bağlar oluşuyordu. Pek çok konu konuşulup, bir neticeye bağlanırdı. Böylece dertleşme, yardımlaşma, dayanışma gibi pek çok faydalı adımlar kendiliğinden gelişiyordu. Tabii bu ziyaretleşmeyi değişik amaçlarla da düşünmek lazımdır.

Bugün, iman ve Kur’an hizmetlerinde önemli bir tebliğ zeminini ziyaretleşmelerin yaptığını söyleyebiliriz.

Gündeminde bir nur dersi de okumak olan insanların yaptıkları ziyaretleşmelerde bir araya gelmekler aynı zamanda ibadet haline dönüşebilmektedir.

Yani Allah için biraraya gelen, Allah için dertleşen, konuşan, tefekkür eden insanlar haliyle bir güzel niyetle, i’layı kelimetullah’a dönük bir manevi hizmeti de yapmış olmaktadırlar.

Özellikle de nur talebelerinin birbirlerini ziyaretleri, tam bir haftalık ders atmosferine dönüşüyor. Elbette insan biraraya gelince ister istemez, ülkedeki gelişmeler, cemaatteki gelişmeler, ailelerdeki gelişmeler gibi pek çok gündem maddeleri ile de bir bilgi, düşünce alış-verişleri söz konusu oluyor.

Burada, konuyla ilgili kıymetli Mehmet Kutlular ağabeyin mealen birkaç cümlesini de paylaşmanın faydalı olacağını düşünüyorum. “Arkadaşlar mümkün mertebe birbirinize gidin gelin. Hiç değilse kardeşinizi televizyondan kurtarmış olursunuz. Hatta kendilerine haber vermeden gidin. Gidince belki biraz dizi falan takip eden varsa, ‘Nereden çıktı bu ziyaret?’ diyebilir, ama sohbet gelişip, dertleşme, dersleşme söz konusu olunca, sonunda, ‘Kıymetli kardeşim, ne iyi ettiniz de geldiniz yahu’ diyerek karşılıklı memnuniyetler söz konusu olacaktır.’ demekte idi.

Evet, bu asırda belki de en çok dikkat edilmesi gereken konu, ziyaretleşmenin de içinde olduğu ‘müfritane irtibat’tır. Yani neredeyse bu konuda aşırıya gidin anlamına gelen müfritane irtibat, neredeyse, ‘mümkün mertebe birbirinize gidip gelmeyin’ olarak uygulanmaktadır. 

Netice ortada, irtibat azaldığı ölçüde, bireysel, ailevî sıkıntılar da artıyor. Belki de iyi niyetle ziyaretleşmenin altına, ‘Allah’ın rahmeti söz konusudur.’

O zaman bu rahmetten mahrum kalmamalıyız.

Okunma Sayısı: 1267
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin ŞAHİN

    18.3.2015 12:44:53

    Yazınızı yeni okuyabildim. Çok istifade ettim. Başka arkadaşlara da mail olarak ilettim. Başarılı ve verimli yazılarınızın devamını bekliyorum. Allah gayretinizi ve gayretimizi artırsın...

  • Osman

    16.3.2015 12:41:27

    Sabahattin Bey: Hoş güzel yazılarınızdan istfade ediyoruz Allah razı olsun,ancak bir hususu belitmek istiyorum; Yıllardı Yeni Asyada yazılar yazıyorsunuz Ancak bir gün olsun Yeni Asyanın meslek ve Meşrebi ile ilgili bir yazı kaleme almayı hiç düşünmediniz veya ben mi rastlamadım ben bunun çok büyük bir eksiklik olduğu kanaatındayım buna mani bir durum mu var acaba? Yeni asyanın farkı olan tarafı veya Yeni Asyayı farklı yapan alanla ilgili konularla ilgili yazılarda zaman zaman yazsanız daha iyi olmaz mı diye aklıma takıldı ben de hatırlatmak istedim bilmem anlatabildimmi? Selam ve saygılar

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı