"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bizans İmparatoru Manuel Mısır’ı alma hevesine kapıldı

Selahaddin YAŞAR
21 Nisan 2015, Salı
Selahaddin Eyyubi yazı dizisi - 30

Dâhili gaileleri bertaraf edip isyan tehlikesini ortadan kaldıran Selâhaddin, bütün gücü ile ülkeyi maddî, manevî, askerî, içtimaî yönden imar etmeye hazırlanırken bu sefer de Bizans İmparatoru Manuel çıktı ortaya. Tarihî derinliği, medenî genişliği ve yeraltı, yerüstü zenginlikleri ile göz kamaştıran Mısır’ı alma hevesine kapılan Manuel, daha önce Kudüs Kralına yaptığı birlikte saldırma teklifi ile iktifa etmedi. Başka ittifaklar da kurup güç toplayarak istilâ hazırlıkları yaptı.

Harekete geçmeden önce Mısır’a elçi gönderip yüklü miktarda haraç isteyerek savaş çıkarmak için bahane bulmaya çalışan Manuel, isteğinin reddedilmesi üzerine aradığı fırsatı yakaladı ve 1169 yılının sonlarına doğru sefere çıktı.

Bir yandan Kudüs Şövalyelerini taşıması için Filistin’e altmış kadırga gönderirken diğer yandan Contostephanus komutasındaki yüzlerce, bazı rivayetlere göre bin kadar25 gemiden müteşekkil donanmaya Mısır’a hareket etme emri verdi.

Müttefiki Amalrik ise karadan gitmeyi daha uygun buldu. Mısır’da toprak vaat ederek Pisalılardan gelen askerleri de yanına aldı ve ordusunu Aşkalon Kalesi’nde topladı. İlk hedef olarak Dimyat seçildiği için oraya gittiler ve kaleyi Bizanslılar denizden, Frenkler karadan sararak kuşatmayı başlattılar.

Bizans-Frenk ittifakından haberdar olan Selâhaddin, böyle bir saldırı bekliyordu, ama bu kadar çabuk olacağını düşünmemişti. Hazinesi neredeyse boşaldığı için de kaleleri tahkim etmeye ve muhafız alaylarına takviye birlikler göndererek muhtemel muhasaralara karşı hazırlık yapmaya fırsat bulamamıştı. 

Üstelik saldırının, fazla askerin ve mühimmatın bulunmadığı küçük bir şehir olan Dimyat’a yapılması, kalenin hem karadan, hem denizden muhasara altına alınarak dışarıdan yardım gönderme yollarının büyük ölçüde kapatılması, kale muhafızlarının mukavemetini bir hayli zorlaştırmıştı.

Yapılacak yardımın maliyetinin beş yüz bin dinarı geçmesi, muhaliflere karşı birkaç ay önce kazandığı kesin zafere rağmen kendisinin Kahire’den ayrılmasının onlara tekrar isyana kalkışma cesareti verecek olması gibi ihtimaller de karar vermesini güçleştiriyordu.

Muhtemelen bu gelişmeleri dikkatle takip eden halife Adid’in, tam o sırada bazı kıymetli hediyelerle birlikte bir milyon dinar göndermesi Selâhaddin’i ziyadesiyle memnun etti. Hazırlattığı seçkin birlikleri yeğeni Takiyyeddin’in komutasında Dimyat’a yardıma gönderdi.

Bizanslıların, bir an önce hücum etmek istemelerine mukabil, Amalrik’in, kuşatma kuleleri yapılıncaya kadar beklemeyi tercih etmesini fırsat bilen yardım birlikleri herhangi bir müdahale ile karşılaşmadan gizlice kaleye girdiler.  

Tam zamanında gelen bu yardım, kaleyi müdafaa eden askerlerin morallerini o kadar yükseltti, şehir halkını öylesine memnun etti ki, askerler kaleden çıktılar ve halkın yardımı ile açık arazide mevziiler hazırlayarak yalnız kaleyi değil, bütün şehri savunmaya karar verdiler. 

Bu arada Suriye hükümdarı Nureddin de, bir nevi haçlı seferi sayılan Bizans-Frenk ittifakının saldırılarına kayıtsız kalmadı. Gerektiğinde kullanmak üzere kendi ordusunu Araplarla ve Asur atları ile güçlendirerek harekete hazır hâle getirirken, aralarında Mısır’dan dönen Kutbeddin Hüsrev’in de bulunduğu bazı komutanları, küçüklü büyüklü birlikler hâlinde yardıma gönderdi. 

Okunma Sayısı: 1121
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı