"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

(E)-Belâ (2)

Feyzullah ERGÜN
24 Kasım 2014, Pazartesi
Bir önceki yazımızda, gıda sektörünün gözle görülmeyen en belâlı silâhı (E) ile sembolize edilen ve sayılarla kodlanan katkı maddelerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise, bu katkı maddelerinden özet bilgiler vereceğiz.

E-120 (Karmin) Renklendirici: Kırmızı bitten elde edilir. Kozmetiklerde, şampuanlarda, kırmızı elma sularında, şekerleme ve pastalarda, yoğurtta kullanılır. Hassas ve astımlı bünyelerde alerjik reaksionlara sebep olabilir. Bundan sakınmak gerekir. 
E-153 (Karbon Siyahı) Renklendirici: Mangal kömürü, kemik, et, kan, katı ve sıvı yağlardan elde edilir. Reçel, jole ve meyan kökünde kullanılır. Kanserojen olma riskinin yanında hayvan kökenli olanları haram riski taşır. Amerika’da yasaklanmıştır. 
E-160/a Renklendirici: Tereyağ, margarin, kek, bisküvi, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır. 
E-161/a Sentetik: Bitkisel ve küçük yengeçlerden elde edilir. Bisküvide kullanılır. 
E-234 (Nisin): Bakterilerden elde edilir. Konserve, margarin ve çocuk mamalarında kullanılır.
E-252: Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerden elde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır. Potansiyel kansorejendir. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir. Bir çok ülkede sınırlandırılmıştır.
E-270 (Laktik Asit): Sütteki bakterilerden elde edilir. Turşu, konserve, meşrubat, margarin, çocuk maması, salata sosu, yumuşak margarinde kullanılır. Bazı gıdalara ekşi tadı verir. 
E-322 (Lesitin): Antioksidan (vücudumuzda biriken asit artıkları ve zararlı maddelerin atılmasında vazifeli maddelerin atılmasında vazifeli maddeler) ve emülgatör olarak kullanılır. Margarin, çikolata, bisküvi, mayonez ve süt tozunda kullanılır. Bitkisel tipi (soya lesitini) tercih edilmelidir.
E-325, 326, 327, 328, 329 (Laktatlar): Laktik asitten elde edilir. Dengeyi arttırmak için antioksidan olarak da kullanılır. Krema, peynir, dondurma, hazır çorba, kabartma tozu gibi ürünlerde kullanılır. Bebek ve çocukların gıda maddelerinde kullanılmamalıdır. 
E-422 (Gliserol): Kıvam arttırıcı, tatlandırıcı ve nem tutucu yağlı, renksiz alkol, petrol ürünlerinden propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak elde edilir. Büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk bulantı ve kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Bundan sakınmak gerekir. İstatistiklerde diyabet (şeker hastalığı) son on beş yılda üç katına çıktığı, yetişkin nüfusta % 90 arttığı belirtiliyor.
E-430, 431, 432, 433, 434, 435, 436 (Sorbitan Grubu): Kıvam arttırıcı, sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal elde edilişi ve kaynağı bilinmiyor. Ancak üretici firma bilebilir. Bundan sakınmak gerekir.
E-442 (Amonyum Fosfat): Kıvam arttırıcı, süt tozu ve kreması, işlenmiş peynir, balık, kurutulmuş sebze, reçel, marmelat, sos, jel, çikolata, şekerleme ve bebek mamaları gibi ürünlerde, deterjan yapımında da kullanılır. Domuz dahil hayvansal yağların kullanılabileceği dikkate alınmalıdır. Elde ediliş kaynağını ancak üretici firma biliyor.
E-470/a-b, 471, 472 (a, b, c, d, e, f), 473, 474, 475, 476, 477, 478, 479, 481, 482, 483, 491, 492, 493, 494, 495: Homojenleştirici olarak kullanılırlar. Pastacılıkta kullanılıyor. Domuz dahil hayvansal yağlardan elde edilebileceği gözetilerek bunlardan sakınmak gerekir.
E-570 (Stearik Asit): Homojenleştirici olarak sakızda, yağ aromalarında, fırın pastacılık ürünlerinde kullanılır. Aynı sebeple bunlardan sakınmak gerekir.
E-627, 630, 631: Tat vericidir. Gut hastalığına sebep olabilir. Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır. Astım hastaları sakınmalıdır.
E-635: Tat verici olarak kullanılır. Kaşıntılara ve ağır alerjilere sebep olabilir. Cipsler, hazır şehriyeler ve bazı pastalarda kullanılır. Bebek ve küçük çocuklar korunmalıdır. Üretiminde her türlü et kullanıldığı için risklidir. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
E-640: Tat verici olarak fırın pasta ürünlerinde ve ekmekte kullanılır. Ekseriyetle jelatinden üretilir. Domuz dahil hayvanların kemik ve derilerinin de kullanılabildiği dikkate alınmalıdır. Peynir mayalarında hayvan menşeli (domuzdan olabilir), patates cipsi, reçel, yoğurt, unlu maddeler, ciklet ve dondurmalarda numarasız katkı maddeleri mevcuttur.

Bazı gıda ve temizlik maddeleri hakkında akılda tutulacak bilgileri kısaca belirtelim: 

Dondurma: Hemen hemen her dondurma temel maddesinde emülgatörleri ihtiva eder. Bunlar genellikle mahzurlu E 471, 472 sınıfındandır. Meyve, çikolata ilâveler ise bir çok defa içki ve başka mahzurlu katkı maddeleri ihtiva etmektedir. Satılamayan dondurmalar genellikle yeni imal edilenlere katılmaktadır. Özellikle çikolatalı dondurma, başka nevi eski dondurmaları iyi maskelemektedir.
Meyve, sebze: Portakal, elma ve uzak ülkelerden gelen meyveler genellikle koruyucu maddelerle kaplanarak raf ömrü için işlenmektedir. Soyarak yenmesi gerekir.
Küp şeker: Hayvan kemiği unu ihtiva etmektedir.
Diş macunu: Diş macunlarında sık sık domuz yağından elde edilen maddeler kullanılmaktadır. Bazı Yahudi dernekleri, Amerika’da Koşer Diş macunlarının listesini ilân etmişlerdir. Korunmak için mümkün mertebe bitkisel kaynaklı diş macunları kullanılmalıdır. Diş macunu kullanımını azaltmak için daha sık misvak kullanılabilir. (www.muslimconsumergroup.com  www.halalpak.com  www.e.athalal.com)

Ruh-u beşerin hanesi ve matiyyesi (binek) olan şu bedenimizi çok dikkatli bir şekilde, bu zararlı katkı maddelerinden muhafaza etmekle mükellefiz. Aksi takdirde bünyemizde katlanılmaz tahribatlara sebebiyet verecektir. Çok hassas ölçülerle dizayn edilmiş bir uçak motoruna bozuk yakıt doldurulduğunda yolculuğun sonu hazin olur. Onun için Cenâb-ı Hakk’ın en hassas, akılları hayrette bırakan cihazlardan terkip edilerek halk edilen beden emanetine fıtrat kanunlarına aykırı hareket ederek yaşarsak, hayat yolculuğunda çok eziyetler çekecek, hayatımız, sağlığımız ve ibadetlerimizin halaveti (tadı) kaçacaktır.
Cenâb-ı Hakk (cc) bizleri insan ve cin şeytanlarının hile ve zararlarından, ahir zamanın acip fitnelerinden korusun. 
Allah’a emanet olun. 
SAĞLICAKLA kalın. 

Okunma Sayısı: 2016
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı