"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Siyasal İslâm ve Nurcular

Şükrü BULUT
14 Kasım 2014, Cuma
Siyasal İslâm düşüncesinin hem Türkiye’de ve hem de İslâm âleminde bağımsız hareket etmediğini, menfî ve müsbet cihetiyle Avrupa’ya bağlı kaldığını ifade eden tesbitleri Bediüzzaman‘ın Sünûhat eserinden nakletmiştik.

Avrupa’nın etkisindeki siyasal İslâmın Türkiye‘de Nurcular arasındaki çalışmasını, tesirlerini ve yansımalarını ise Avrupa telâkkileri olmadan anlamamız mümkün değildir. Yani Osmanlı demokrasisinin öncülerinden olan Said Nursî’nin 1907-1914 yılları arasındaki siyaset tecrübeleri, onu kendi zamanında haklı çıkaran bir fikre ulaştırdığından, siyasal İslâmı haricî dinamikleriyle birlikte inceleyeceğiz. Bediüzzaman Hazretlerinin Risale-i Nur Külliyatı etrafında topladığı “Kur’ân şakirt ve hâdimlerini” hem siyasî dış hareketlerden ve hem de Türkiye içi her türlü politik cereyanlardan nasıl muhafaza ettiği, talebelerine yönelik yazdığı lâhika mektuplarında görülüyor. Üstadın vefatıyla birlikte ortaya çıkan boşluğun nasıl doldurulduğu araştırılmadan, Nurcuların sosyal ve siyasal hareketler karşısındaki duruşunu anlamak fevkalâde zordur.

Risale-i Nur’u hayatlarının gayesi edinmiş talebelerinin, bulundukları yerde birer kutup olduğunu ihsas etmişti Bediüzzaman. Nitekim vefatından sonra, onun söylediği üzere o talebeler birer kutup olarak ve fakat geleneksel ferdiyet tarzıyla görünmeye başlıyorlar. Nurları Üstadın hangi talebesinden ilk defa almışlarsa onun etrafında gergeflenen Nurcuların bu halini gören talebelerinden Zübeyir Gündüz-alp, bu kutuplardan bir şahs-ı manevî çıkarmanın yolunun yine Risale-i Nur’dan geçtiğini esas aldığından, Nurları merkeze alan bir sistemin inşasını başlatır. Bu önemli hususun kapısını açarken Zübeyir Gündüzalp‘i; Tarihçe-i Hayat’ı, müdafaalarını, Emirdağ Lâhikasındaki mektupları, bize ulaşan notlarından derlenen kitapları ve Bediüzzaman’ın kontrolünden geçmiş konferansını dikkatle inceleyerek tanıyabiliriz. Böyle bir çalışma, Nurculuk şahs-ı manevîsinin, Üstaddan sonraki pratiğe geçişini açık bir harita şeklinde bize gösterir. Said Nursî Hazretlerinin vefatından sonra ona yakın olan talebelerinin etrafında öbek öbek toplanan Nurculara, üç ay boyunca Nazilli’de bir kulübecikte derlediği Hizmet Rehberi’yle çok önemli hatırlatmalar yapar. Risale-i Nur Külliyatında mahiyeti, hareket tarzı, hedefi, stratejileri ve bütün metodları yazılı olan bu hareket mensuplarının el kitabı mesabesine çıkan bu çalışma ile birlikte şahs-ı manevînin meşveret zemini en doğru şekliyle açılır. İstanbul başta olmak üzere, bütün Nur merkezlerindeki Nurcular “meşveret-i şer’iyye” etrafında toplanır. Bediüzzaman Hazretlerinin zamanını kısmen yaşayan, ondan ders alan, kimileri Barla’dan bu yana sadakatle takip eden o kahramanların meşveretleri, Türkiye’de İslâmı siyasette, ticarette ve menfaatte kullanmak isteyenleri, ittihad-ı İslâmı yalnızca siyasette takip edenleri durdurmuş ve Kemalistlerin yardımıyla sahneye çıkan Millî Nizam hareketine kadar da âlem-i İslâma nokta-i istinad olmuşlardır.

SİYASAL İSLÂMA ŞûRÂ İLE CEVAP…

Zaman içinde büyük kutupların dahil oldukları meşveret halkalarının parlaklığı, ihtişam ve cazibesi, “din ile siyaset meydanına çıkmak isteyenlerin” dikkatini çeker. Bilâhare 1964’ten sonra Bediüzzaman Hazretlerinin birinci derecedeki talebelerinin yüzde doksan beşini bünyesine dahil eden meşveretlerin şahs-ı manevîsine bigâne kalanların ister istemez siyasal İslâmın yörüngesine kaydıklarını görüyoruz. Zübeyir ve yanındaki arkadaşlarını medreselerine almayan ve ferdiyeti tercih eden zatların zamanla siyaseten Bediüzzaman’ın karşısındakilerinin etki sahasına bilmeden girdiklerini, dikkatli araştırmacılar rahatlıkla tesbit edebilirler. Cemaatin şahs-ı manevîsine dahil olmayanların siyasal İslâmcılara dolaylı dahi olsa kaymamaları sosyolojik olarak da mümkün değildi. Deha da olsa ferdin, bu zamanda Kemalizm ve diğer büyük dinsizlik cereyanlarının hücumlarından azade kalmaları elbette mümkün olmayacaktı. Said Nursî Hazretlerinin talebeleri içinde bilhassa 1967’den sonra uç veren İslâmcı siyasî harekete müsamahakâr bakan veya daha sonra rey vererek taraf olanların hayatlarını incelediğimizde, onların da Nurcuların şahs-ı manevîsini temsil eden meşveret ve şûrâya müstağnî kaldıklarını görüyoruz. 

KİTABA TOSLAYAN SİYASAL İSLÂM

Bediüzzaman’ın tabiriyle zaman cemaat zamanıydı. Fert dâhi de olsa, şahs-ı manevîye bürünmüş küfür cereyanlarına mağlûp olacaktı. Kur’ân ve Sünnetten nebean eden Risale-i Nur’da her mesele halledildiğinden, Zübeyir her meselede Risale-i Nur Külliyatını meşveretlerin merkezine taşıyacak  ve bundan böyle Nurculuğun teorisinin pratiğe dökülüş tarzını herkes hayranlıkla izleyecekti. Tahirî Mutlu’dan Üstadın manevî evlâdı Ceylan Çalışkan’a kadar…Nurların avukatı Bekir Berk de dahil Bediüzzaman’ın talebeliğine kabul edilmiş şakirtlerin hemen hepsi bu kitapların etrafında farklı çiçekler gibi gergeflenerek herkesi doyuran, bütün manaları ifade eden ve düşmanlarının dessasça taarruzlarına granitler gibi karşı koyan şahs-ı manevî ile siyasal İslâmın yanıltıcı cazibesine karşı koyabildiler. Üstadın siyasal İslâm metodunu benimsemiş, fakat İslâma ve Kur’ân’a gönül vermişleri incitmeden ikaz ederken talebelerini de bu yanlıştan sakındıran şefkatli bir üslûpla Muhsin Alev’e yazdığı mektubu mevzumuz için önemlidir (Bkz. Emirdağ Lâhikası, s. 281). İttihad-ı İslâm projesinin mimarı olarak Bediüzzaman bütün Müslümanları kucaklarken bu projeyi dünyevî menfaatler uğruna ve İslâma zarar verecek biçimde kullanmak isteyenlere düşünce ile müdahale ettiği gibi, Nurcular da 1967-68’lerde aynı görevi Zübeyir Gündüzalp’in de içinde bulunduğu şûrâ ile yapacaklardı. Risale-i Nur’u hür bir ortamda merkeze koyan Zübeyir Gündüzalp’in etrafında saff-ı evvellerin dizilişleri, kitabın cazip hitabelere ve prensiplerin mahalle kültürüne galibiyetini de gösteriyordu.

Bu mevzuda inşaallah yazmaya devam edeceğiz…

Okunma Sayısı: 6139
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • CEMAL ÖZKAYA

    17.11.2014 11:31:49

    hakan kağan kardeş benim yazdıklarım anlaşılan yenlış anlaşıldı. ben şükrü ağabeyin yazdıklarını zaten tastik ediyor ve bunun savunuculuğunu 1990 yılından beri yapıyorum. bundan dolayıda haklarını haram edenler ve seninle ahirette görüşürüz diyenlerlede bizzat muhatap oldum. yani demem oki hak davasında her zaman yalnız kalan yeni asya yine doğruları söylemekten dolayı yalnız ve biz bu yüzden diğer nur meşrebindeki kardeşlerle bu konuda ve pek çok konuda atışmaya devam edeceğiz demek istedim.

  • hakan kagan

    14.11.2014 17:23:39

    Cemal Bey Bediüzzaman dini siyasete alet etmek büyük bir cinayettir demiyor mu?..olay bu kadar basit..gösteriş için oy için cami kapısından ayrılmayıp,rant peşinde koşanlar mı dindar hükümet..dinin içini boşalttılar..yazıklar olsun..her yaptığı yanlışı alkışlıyorsunuz..neymiş dindarmış.sanki bunlar olmasa millet küfre girecek..tövbe tövbe..Bir millet cehaletle hukukunu bilmezse ehl-i hamiyeti bile müstebid eder hakikati sizin gibilere söylenmiş sanırım.

  • CEMAL ÖZKAYA

    14.11.2014 13:47:53

    siz yazın bende takip edeceğim. ama diğer kardeşlerden sayenizde anlaşılan fırça yemeye devam edeceğiz. ne var sizde illede doğruları söyleyeceğiz diye külliyattan bu kadar delil getireceğinize tabi olsanızda bizde rahat etsek. yani %55 in dışında kalmayı her zaman nasıl beceriyorsunuz anlamıyorum. sizin yüzünüzden bu kardeşlerden zılgıt yemekten yoruldum yav.

  • tamer can

    14.11.2014 09:53:44

    Müsaadenizle iki yerde Zübeyir şeklinde geçen ifadeye Ağabey veya Gündüzalp'i ekleyeyim.

  • ahmet sert

    14.11.2014 00:58:47

    Bir söz .'ZOR OYUNU BOZAR' güçlü 150 kg güreşçiyi 50 kglık güreşçi çok ustada olsa yenemez.Siyaset cambazlık değilde Hakka ve Halka,meşru zeminde hizmet etmek olduğunda müslümanın siyaset yapması vacip bile olur.Aksi takdirde zorbalığın,her türlü gayrı meşruluğun meşru imiş gibi kabul edildiği ortamda siyasete karışmamak,hak namına tavsiyelerde bulunmak en büyük siyasettir.Ol sebepten günümüz dünyasında siyasetin kirliliklerinden uzak durmak, aleni taraf belirterek gayrı meşruluklara ortak olmamak Nur Camiası için elzemdir.İslamın izharı üzerine öyle bir gölge düştü ki Alnın secdeye gitmesi bir çok insan için anlam ifade etmez oldu.Ön yargı öylesine zihinleri perdeledi ki İMAN HAKİKATLERİ tebliğ edilemez oldu.İşte asıl tehlike budur.En büyük felaket DİNE gelen Felakettir.ELMAS kadir ve kıymet bilenlerin elinde elmas olarak görülür.İman elması kalplere girmes se Elmas değerinden kaybetmez ama ziyası gönülleri aydınlatamaz.İşte üzerinde durulması gereken budur.

  • sultan selim

    14.11.2014 00:22:13

    evvelen sayın yazarı tebrik etmek istiyorum. elinize dilinize yüreğinize sadakatinize duacıyız artık acı sülfato içmek zamanı geldi. yazarımız yaralarımızı pansumana başladı. binlerle tebrikler ediyorum 1. şua da 19. ayetin tefsirinde Üstad hazretleri şunları yazmaktadır : O gün Allah’ın, peygamberin maiyetinde bulunan müminleri utandırmayacağı gündür. O gün onların nûru önlerinden ve sağlarından koşarak Cennete yol gösterirken, onlar da ’Ey Rabbimiz,’ derler. ’Nûrumuzu tamamla ve bizi bağışla. Tahrîm Sûresi, 66:8. ayetini yazarak ''devamla , neş’et eden fırtınaların hengâmında herşeyi sarsan o fırtınaların ve harplerin zulümatından kurtulmak için nur arayan mü’minler'' diyerek hadiseleri resmetmekte ve şakirtlerini vazifeye çağırarak onlara şu hitapta bulunmaktadır: ''Resâili’n-Nur şakirtleri o zamanda istiğfar dersini vereceğini remzen bir îmadır.'' yazarımızdan, acı da olsa bize düzenli olarak sülfato içirerek istiğfarımıza vesile olmasını istirham etmekteyiz. dualarımızla...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı