"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Budistlere kuyu kazılır mı?

Süleyman KÖSMENE
15 Ağustos 2018, Çarşamba
Kandıra’dan Tahsin Yılmaz: “Oğlum Sri Lanka’da suyu olmayan fakir kesime kuyu açıyor. Orada Budistlerin de kuyuya ihtiyacı var. Bir kuyu da onlara açmak istiyor. Müslümanlara kinleri biraz olsun geçsin, diye. Bu caiz midir?”

İSLÂMİYET BARIŞ DİNİDİR  

İslâmiyet barış, esenlik, muhabbet ve yardımlaşma dinidir. Kuyu açmak için yapılan tasaddukların bir kısmı ile Müslüman olmayanlara kuyu açmakta elbette hiçbir sakınca yoktur. Hatta faziletli bir davranıştır. Çünkü kuyu açmak veya başka türlü yardımlaşmalar için muhatabımızın Müslüman olup olmadığına bakmaya hiç lüzum yoktur. Müslüman olmayana sadaka verilir ve yardım yapılır. Eğer biz Müslüman değil diye insanları rahmet kucağımızdan mahrum bırakırsak, İslâm’ı bilmeyen insanlar İslâm’ın rahmet dini olduğunu nasıl öğrenecek?

Anlatılır ki, Hazret-i İbrahim’e (as) bir gün bir Mecusi misafir olmak istedi. Hazret-i İbrahim (as) ona iman etmeyi teklif etti. Ama Mecusi iman etmedi. Hatta: “İki lokma ekmeğin için dinimi mi terk edeyim?” dedi ve gitti.

Ardından Hazret-i İbrahim’e (as) vahiy geldi. Vahiyde şöyle deniyordu:

“Ya İbrahim! O kulum bana iman etmediği halde ben yetmiş yıldır onun rızkını kesmedim. Sen ise imansızlığını öğrenince onu sofrandan kovdun. Onun rızkını kestin!”

Hazret-i İbrahim (as) adamın peşinden gitti, adamı buldu ve sofrasına almak için yalvardı. Adam şaşkındı, sordu:

“Şimdi ne değişti? Beni kabul etmemiştin!”

Hazret-i İbrahim (as): “Rabbim senin için beni azarladı.” dedi.

Adam şaşkınlığından şöyle mırıldandı:

“Bu ne yüce Rab ki, kendine iman etmeyen benim gibi birisi için kendi peygamberini azarlıyor!”

Ve Mecusi iman etti.

Kimin iman edeceğini bilemeyiz. O, Allah’ın vazifesidir. Biz bize düşen vazifemizi ihmal etmeyelim, yeter.

*

HUTBEDE SESLİ ÂMİN DENİR Mİ? 

Ahmet Dere: “Hutbede sesli âmin denir mi?”

Cuma hutbesi Cuma namazının farzlarındandır. Namaz gibidir. Dolayısıyla hutbe esnasında oturuşumuzu ayarlayıp aynı pozisyonda kalarak hutbeyi dinlemek esastır. Hareket edilmez. Konuşulmaz. Namaz kılınmaz. Hutbe esnasında hatip duâ etse bile elimizi açmak ve sesli âmin demek hutbe adabına uymaz.

Böyle bir durumda içimizden âmin demek hutbe adabına daha uygun düşer ve bu yeterlidir.

*

HAC CEZASI VE KAZA NAMAZI   

Nabi Alyakut: “1- Hacda veda tavafı yapmak bir daha hacca gelmemeye işarettir diye veda tavafı yapmayan birisi, bunun için ceza ödemesi gerekir mi? 2- Kaza namazım yok. Fakat ihtiyaten her sabah namazından sonra sıra ile bir vakit namazın kazasını kılıyorum. Daha faziletli bir tarz var mıdır?”

1- Hacda veda tavafı yapmak vaciptir. Terk edildiğinde Harem bölgesinde bir koyun veya keçiyi kurban etmek gerekir. Ceza olarak kesilmesi gereken bu kurban, hedy kurbanı gibi yalnızca Harem bölgesinde kesilir. Fakat bu kurbanın eti Harem bölgesi dışına çıkarılabilir.

2- Kaza namazı olmayan birisi için bu tarz faziletli bir tarz olarak yeterlidir. Yalnız kıldığınız namazlar nafile namazı yerine de geçebileceğinden, sabah namazını kılmadan önce kaza namazını kılmanız daha isabetli olur. Çünkü sabah namazı kılındıktan sonra güneş doğuncaya kadar nafile namaz kılınmıyor.

*

ÇARŞAMBA GÜNLERİ ÖNEMLİ İŞ YAPILMAZ MI? 

Trabzon’dan Hakan Bey: “Çarşamba günleri yatırım yapılmaz, önemli bir iş yapılmaz diyenler var. Bunun kaynağı aslı nedir?”

Sünnette Çarşamba günlerini bloke eden, hükümsüz kılan, o gün için önemli iş yapmayı yasaklayan bir hüküm yoktur. Böyle bir hüküm İslâm’ın ruhuyla da bağdaşmaz. Delil ve kaynak göstermekse, bunu iddia edene düşer.

GÜNÜN DUÂSI

Allah’ım! Kalbimize dininin, peygamberinin ve salih ve baki işlerin sevgisini ek! 

Bizi merhametten, adaletten, iz’andan, hikmetten, faziletten, sulhtan ve müsalemetten ayırma! Bizi bize kardeş kıl! Bizi bizden başkasına enis kıl! Âmin.

Okunma Sayısı: 1633
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı