"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cebrail’in (as) verdiği nezaket dersi

Süleyman KÖSMENE
04 Nisan 2019, Perşembe
Muzaffer Bey: “Peygamber Efendimiz’in (asm) ‘açık kadının bulunduğu yere melek girmez; meleğin girmediği yere ben girmem.’ buyurduğunu işittim. Bu sözün kaynağını ve manasını açıklar mısınız?”

İSLÂMİYET NEZİH BİR DİNİDİR   

İslâmiyet edep, hayâ, nezahet, nezaket, saygı ve hürmet dinidir.

Kadının örtüsü de bütün bu değerleri özünde barındırır ve üzerinde gösterir.

Nitekim tesettür kadınlar için fıtrîdir.1

Bir gece Peygamber Efendimiz (asm) yatmak üzere yatağına girdikten az sonra sessizce, yanında yatmakta bulunan Hazret-i Aişe’yi (ra) uyandırmamaya özen göstererek kalkıyor ve hane-i saadetlerinden dışarı çıkıyor. Baki Kabristanı’na gidiyor ve orada medfun bulunanlara duâ ve istiğfar ediyor.

Bu durumu fark eden ve merak da eden Hazret-i Aişe’ye (ra), Resulullah Efendimiz (asm) döndüğünde şöyle buyuruyor:

“Cebrail gelmişti. Sen elbiseni çıkarmış olduğun için hanemize girmedi. Bana seslendi, fakat senden gizlendi. Ben ona cevap verdim, fakat onu senden gizledim. Senin uyuduğunu düşünerek seni uyandırmak istemedim ve sessizce yanından ayrıldım. Çünkü Cebrail Baki Kabristanı’na gelmemi ve orada yatanlara istiğfar etmemi emretmişti.”

Hazret-i Aişe (ra):

“Ya Resulallah! Kabre gittiğimde nasıl duâ edeyim?” diye sordu.

Resul-i Ekrem Efendimiz (asm):

“Şöyle dersin: “Esselâmü ala ehl-i’d-diyari mine’l-mü’minîne ve’l-müslimîn. Yerhamü’llahü’l-müstakdimîne minnâ ve’l-müste’hırîn. Ve innâ inşaallahü biküm lâhikûn. Es’elüllahe’l-âfiyete lenâ ve leküm. Allahümme’ğfir li ehli bakîı’l-ğarkad.” 2

Manası: Bu diyarın ehli olan Mü’minlere ve Müslümanlara selâm olsun. Allah bizden önce gidenlere de, bizden sonra gideceklere de rahmet eylesin. Allah’ın izniyle biz de sizlere kavuşacağız. Bizim ve sizin için Allah’tan afiyet diliyorum. Allah’ım! Baki’de yatanlara mağfiret eyle!

HER BİR AYNAYA TAM BİR IŞIK GİRMESİ GİBİ  

Bu rivayetten, kabristanda bulunanlara duâ ve istiğfar etmenin makbul olduğunu ve Cebrail’in (as) bu yönde vahiy getirdiğini anlıyoruz. Dolayısıyla ölenlerimize duâ ve istiğfar etmemizi Allah’ın tavsiye ettiğini ve Resulullah’ın da (asm) bunu fiilen gösterdiğini öğreniyoruz.

Nitekim Bediüzzaman diyor ki: “Âlem-i melekût ve ervâhta, ölmüş, vefât etmiş insanların ervâhı, pek çok kesretle vardır ve bizimle münâsebettardırlar. Mânevî hedâyâmız onlara gidiyor. Onların nurânî feyizleri de bizlere geliyor.” 3

Bediüzzaman, duâlarımızı ölenlerimizin tamamına yaptığımızda tamamına nasıl gittiğini şöyle bir misal ile açıklıyor:

“Nasıl ki bir lâmba yansa, mukabilindeki binler aynaya, her birine tam bir lâmba girer. Aynen öyle de, bir Yâsin-i Şerif okunsa, milyonlar ruhlara hediye edilse, her birine tam bir Yâsin-i Şerif düşer.” 4

CEBRAİL’İN (AS) VERDİĞİ DERSLER   

Bununla beraber, bu hadisten anladığımız bir diğer husus da, Cebrail’in (as), üstü başı açık bir kadının yanına girmekten hayâ ettiğidir. Cebrail Aleyhisselâm her tavrında olduğu gibi, bu duruşunda da ümmete örnek olmuştur. Çünkü bu duruşta edep, haya, saygı, hürmet, nezahet ve nezaket iç içedir. Cebrail (as) hem örnek olmuş, hem de önemli bir sünneti ve nezaketi ümmete ders vermiştir.

Cebrail’in (as) verdiği dersten başlıca satır başları:

1- Hiçbir eve izinsiz girilmez.

2- Temelde insanı, özelde kadını mahcup edecek davranışlardan uzak durmalıdır.

3- İnsanların değerlerine ve hassasiyetlerine saygı duymalıdır.

4- Nezaket, tevazu ve edep önemli bir insanlık değeridir.

5- Nezih olmak insanı bedenen ve ruhen güzelleştirir.

6- Yabancının yanında giyimine ve kuşamına dikkat etmek bir vahiy emridir.

Dipnotlar:

1- Lem’alar, s. 197. 2-  Nesai, Cenaze, 103. 3- Sözler, s. 478.  4- Şuâlar, s. 589.

Okunma Sayısı: 4724
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı