"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kazalarımı nasıl hesaplamalıyım?

Süleyman KÖSMENE
11 Ağustos 2017, Cuma
Burcu Hanım: “Namaz borçlarım var. Bunları kaza ederek bundan böyle namazlarımı eksiksiz kılmak istiyorum. Eski namazlarımı kaza etmek için nasıl hesaplamam ve nasıl bir yol izlemem gerekiyor?”

KAZALAR, ASILLAR GİBİ SEVAP KAYNAĞIDIR

Namaz kılmaya karar vermek, dünyanın en mutlu işine karar vermektir. Tebrikler.   Allah sizi ve bütün okuyucularımı, katındaki makbul namaza muvaffak kılsın. Âmin. 

Kaza borçlarımız, günlük farzlarımızla “aynı ölçüde” eşsiz ve benzersiz sevap ve feyiz kaynaklarımızdır. Kazalarımızı bu açıdan önemsemeliyiz. 

Hangi sebeple olursa olsun, ister ciddî bir gerekçeyle, ister ihmalkârlıkla kılamamış olalım; kılamadığımız bir vakit namazını, hemen ilk fırsatta, yemekmiş, çaymış demeden, ayağımıza takılan ne varsa geri bırakarak kaza etmeliyiz. Bir meçhule atmamalıyız.

Müzmin kaza derdimiz var ise… Bu durumda hiç erinmeden kolları sıvayalım, uygulanabilir bir kaza kılma programı yapalım ve bir an önce kazaları kılmaya başlayalım.  

Çünkü ömür geçiyor!  

Önce; “bismillah” diyelim ve her gün sadık kalabileceğimiz, uygulanır bir program yapalım. Sonra da, bu programı günlük uygulamaya başlayalım.  

Bir süre sonra kendimizin, “günlük” ve “kaza” olmak üzere “hepsini birden farzlarımızı” yerine getirmeye –inşallah- uyum sağlamış olduğumuzu göreceğiz. 

Biz niyet eder ve harekete geçersek, Rabbim inşallah kolaylık sağlar. 

TEK ŞEYE İHTİYACIMIZ VAR: İRADE

Geçirdiğimiz bir vakit namazının yalnız farzının ve vacibinin kazası kılınır. Bunlar, sabah namazında iki rek’ât farz, öğle namazında dört rek’ât farz, ikindi namazında dört rek’ât farz, akşam namazında üç rek’ât farz, yatsı namazında dört rek’ât farz ile üç rek’ât vitir vacip olmak üzere her gün için toplam 20 rek’ât namazdan ibarettir.  

Hepsini her gün bir arada kıldığımızda bile günlük sadece 20 dakikamızı alır.

 Her gün yirmi dakika nerelere vermiyoruz ki?    

Yapacağımız tek şey; irade etmek ve başlamak!  

Niyette zaman belirlemek için ya hep en son, ya da hep ilk dememiz yerinde olur.  “Niyet ettim Allah rızası için vaktinde kılamadığım en son (meselâ) sabah namazının farzını kaza etmeye.”  

Hep “en son” diye diye kazalarımızı kılıp en başa, on beş yaşımıza geldiğimizde, sondan başa doğru bitirmiş oluruz.     

YA BİTİRMEDEN ÖLÜM GELİP ÇATARSA?

Bu şekilde günlük beş vakit namazın kazasını; ya her vaktin arkasından birer vakit de kaza kılmak suretiyle; ya da –buna vaktimiz müsait olmadığında- yatsı namazının ardından bir günlük de kaza namazı kılmak suretiyle yapmaya niyet ettiğimizi düşünelim. 

 Şartlarımıza uygun başka çözümler bulmak da mümkün. 

Bu niyetimize sadık kalarak namazlarımıza başladığımızda, belli bir süre sonra, kaza borçlarımızı –inşaallah- kılmış oluruz.  

Cenâb-ı Hak, “Kulum beni nasıl tanırsa, onunla öyle muamele ederim.”1 buyuruyor. Allah Resulü (asm) ise bir hadislerinde, “Ameller ancak niyetlere göredir.”2; bir diğer hadislerinde de Cenâb-ı Hakk’ın meleklerine “Kulum bir iyilik yapmaya niyet eder, fakat yapmaya muktedir olamaz ise,  ona bu güzel niyetine mükâfat olarak, tam bir iyilik yapmış gibi sevap yazın.”3 diye emrettiğini bildiriyor.

Yani demek oluyor ki, kaza kılmaya başladığımızda, kazalarımızı bitirmeden ölüm yolumuzu keserse, bitiremediğimiz borçlarımızı inşallah Cenâb-ı Allah bağışlar. Yani başlama niyetimiz ve niyetimize bağlılığımız ve samimiyetimiz Allah’ın merhametine ve mağfiretine inşallah bizi yaklaştırır ve kalan borçlarımızdan bağışlanırız.  

Biz başlayalım. Allah’ın rahmetinden de ümidimizi kesmeyelim.

Dipnotlar:

1- Buhârî, Tevhid, 15 (Bedîüzzaman’ın tercümesiyle-Sözler, s. 39). 2- Buhârî, 1/1. 3- Buhârî, 12/2184.

Okunma Sayısı: 24886
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ramazan

    14.10.2020 13:45:01

    ben ilk defa namaza başladım fakat 22 yaşındayım ve daha önce hiç kılmadım eğer 13 yaşında namaz bize far oluyorsa 9 sene kılmadım bunları kaza edebilir miyim?

  • Hatice

    16.4.2020 14:48:34

    Merhablar ben 16 yaşında namaza başladım 3 4 ay kilip biraktim sonra 18 yaşımda tekrar başladim bi 7 ay kildim sonra 5 ay bazi sepeblerden biraktim tekrar basladim simdi 19 yasindayim kiliyorum ve artik birakmayi da düsunmuyorum kazalarim ne kadar hesaplar misiniz acaba

  • Esra

    27.1.2020 06:23:38

    Allah riza si icin yardimci olun okadar kacirdigim namazimi nasil rabime borcumu oderim ve mumkunse cevap verirseniz yilik olarak yonderirmisiniz hepinizden allah razi olsun

  • Esra

    27.1.2020 06:20:07

    Merhaba ben 34 yasindayim ve 7 yasimdan bu zamana kadar kilmadigim namazlarimi kilmak istiyorum ama hesaplaya miyorum yardimci olurmusunuz allah rizasi icin

  • kalkan

    11.8.2017 21:55:39

    Ortalama hesaplamak çok basit. Mesela bir genç 26 yaşına kadar çok namaz aksattı. 12 - 13 yaşından itibaren hesaplayacak. ( buluğ çağı yani kendini bildiği yaştan itibaren ).26 - 13 = 13 365 x 5 = 1825 13 x 1825 = 23725 Hiç kılmamış olsa 23725 vakit namaz eder. Ramazan ayında mübarek gecelerde ve hatırlayabildiği kadar vakti kılmadıklarından düşecek. Kalanı kaza edecek...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı